Πώς το βρώμικο χρήμα αγοράζει το κύρος της Μεγάλης Βρετανίας

Τα αποτελέσματα από σχετική μελέτη της Διεθνούς Διαφάνειας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:54
25/10/2019
Πώς το βρώμικο χρήμα αγοράζει το κύρος της Μεγάλης Βρετανίας
6
loading

Τον δρόμο που ακολουθεί το ξέπλυμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στερλινών βρώμικου χρήματος στη Μεγάλη Βρετανία, κατέγραψε μελέτη της Διεθνούς Διαφάνειας. Κοσμήματα, θαλαμηγοί, αγωνιστικά αυτοκίνητα και πολυτελή διαμερίσματα αποτελούν μέρος αυτής της διαδρομής, με τα λεφτά αυτά να μεταφέρονται επίσης από τράπεζες και πολλούς Βρετανούς μεσάζοντες.

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια πλατφόρμα για τα χρήματα από τη διαφθορά όλου του κόσμου», παρατηρεί η οργάνωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε έκθεσή της.

Τα χρήματα αυτά που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα «αποκτώνται με τη βοήθεια εταιριών εγγεγραμμένων στη Μεγάλη Βρετανία και στα εξωχώρια χρηματοπιστωτικά της κέντρα, επενδύονται στη Βρετανία σε πολυτελή ακίνητα, χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε εξέχοντες θεσμούς», όπως τα πλέον κορυφαία πανεπιστήμια ή πολιτιστικοί σύλλογοι που δίνουν κύρος στους δωρητές, τονίζει η έκθεση.

«Παρότι το ακριβές ποσό του βρώμικου χρήματος που μπαίνει στη Μεγάλη Βρετανία είναι δύσκολο να υπολογιστεί, η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (NCA) εκτιμά ότι περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια στερλίνες από παράνομες δραστηριότητες επηρεάζουν την οικονομία μας κάθε χρόνο», συνεχίζει η Διεθνής Διαφάνεια, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξετάστηκαν 400 υποθέσεις διαφθοράς

Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του πανίσχυρου Σίτι του Λονδίνου παίζουν κύριο ρόλο στη μεταφορά του χρήματος αυτού, όπως δείχνει η μελέτη, η οποία εξέτασε 400 υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ενεπλάκησαν στο ξέπλυμα τουλάχιστον 325 δισ. στερλινών προερχόμενων από αισχροκέρδεια, δωροδοκίες, υπεξαίρεση χρημάτων κ.ά.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι 421 ακίνητα αξίας 5 δισεκατομμυρίων στερλινών συνολικά αγοράστηκαν «με ύποπτο πλούτο» και ότι αυτό «δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου», καθώς «87.000 ακίνητα στην Αγγλία και την Ουαλία ανήκουν σε επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες σε δικαιοδοσίες που τηρούν το τραπεζικό απόρρητο».

Επίσης, σημειώνονται οι αγορές θαλαμηγών, κοσμημάτων, πολυτελών αυτοκινήτων ή τη χρήση ιδιωτικών τζετ, χωρίς να υπολογιστούν τα πανάκριβα ρούχα και αξεσουάρ στα καταστήματα Harrods ή ένα θεωρείο στο «Stamford Bridge», το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομάδας Τσέλσι.

Η ΜΚΟ αναγνωρίζει ότι η ύπαρξη αυτών των κυκλωμάτων του ξεπλύματος «αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τους πολιτικούς και τις επιχειρήσεις, κάτι που συνιστά ένα βήμα προς τις δράσεις» για να καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα.

Προτείνονται, μάλιστα, δέκα συστάσεις για να κλείσει ο δρόμος σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που διακινούν και ξεπλένουν τα χρήματά τους στη Μεγάλη Βρετανία και στα εδάφη της.

Από τη μια πλευρά, η άρση του τραπεζικού απορρήτου ή του απορρήτου της ιδιοκτησίας στα βρετανικά εδάφη στα οποία ισχύει ακόμη, όπως οι Παρθένες Νήσοι, ή η προτροπή στα ιδρύματα με κύρος, όπως τα πανεπιστήμια και τα μουσεία, να ορίσουν κανόνες δεοντολογίας για να δέχονται ή να απορρίπτουν δωρεές, χορηγίες, και να δημοσιεύουν τα ονόματα των δωρητών, κ.ά.

Η ενίσχυση της νομικής ευθύνης επιχειρήσεων και προσώπων θα είναι επίσης μια μεγάλη προτροπή για αυστηρότερη εξακρίβωση της προέλευσης των χρημάτων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Μίζες ΑΕ

  Πού να δεις τί γίνεται με τους μιζαδόρους και τους πολιτικούς κατόχους οφσόρ! στην Ελλάδα!

 2. avatar Irini papalexis

  No comment

 3. avatar The spartan

  Μου αρεσει που όλα αυτά τα ξεφτιλισμένα κράτη μας κουνουσαν το δάχτυλο ότι είμασταν η χώρα της τεμπελιάς και διαφθοράς, αποδείχτηκαν χειρότερα και με διαφορά.

  1. avatar Μπαμπηςοφλου

   Ε ψιτ σπαρτιατη; Αυτοι ομως ειναι μαγκες και δεν τρωνε τα λεφτα τους στα μπουζουκια αλλα κοιτανε να τα επενδυουν. επισης αυτοι δεν επαιρναν διακοποδανεια για να αγορασουν κινητα και να το παιξουν μουρη στις βλαχοοικογενειες τους.

   1. avatar Survivor

    Μπαμπηςοφλου τράβα μια βόλτα Μεγάλη Βρετανία να δεις πολιτισμό και κουλτούρα. Θα θελαν να είχαν μπουζούκια, ήλιο και φραπέ αλλά ατύχησαν. Τέλος για δες στατιστικές πόσο είναι χρεωμένοι σε πιστωτικές, στεγαστικα και διακοποδάνεια για να αγοράσουν κινητα και να το παιξουν μουρη στις βλαχοοικογενειες τους και μετά έλα μιλά για την Ελλάδα και ποιός είναι μάγκας...

   2. avatar The spartan

    Φίλε μου εν έχεις ζήσει στο εξωτερικό θα καταλάβαινες καλύτερα. Τα ίδια χάλια είναι παντού και όχι μόνον στην Ελλάδα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει