Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, στις εγκαταστάσεις του Bloomberg το συνέδριο με το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του το 1ο Greek Investment Forum το οποίο συνδιοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 300 σύνεδροι οι περισσότεροι των οποίων ήταν εκπρόσωποι διαφόρων επενδυτικών σχημάτων που ενδιαφέρονται για τις επενδυτικές δυνατότητες που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις των Προέδρων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Επιμελητηρίου κ.κ. Σ. Λαζαρίδη και Γ. Γραμματίδη οι οποίοι και τόνισαν ότι μέλημα και των δύο φορέων είναι, μέσα από αυτήν την συνεργατική πρωτοβουλία που θα πραγματοποιείται ετησίως, η βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό καθώς και η σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς που η χώρα μας παρουσιάζει σημαντικά και αναξιοποίητα σε ορισμένο βαθμό πλεονεκτήματα. Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο με τη συνεχή και ειλικρινή ενημέρωση των επενδυτικών φορέων σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στη χώρα και τις επενδυτικές δυνατότητες που αυτή παρουσιάζει.

Στο συνέδριο, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης παρέστησαν η Υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης. Και οι δύο αναφέρθηκαν στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται σήμερα, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο παραγωγική και ανταγωνιστική και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις που θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της οικονομίας, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα επαναφέρουν την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Παρουσιάσεις στο συνέδριο πραγματοποίησαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης και ο Πρόεδρος του Invest in Greece κ. Άρης Συγγρός. Επιπλέον, στο συνέδριο συμμετείχαν οικονομικοί αναλυτές και εκπρόσωποι συμβουλευτικών εταιριών οι οποίο και παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη του οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της Ελλάδας.

Η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη παραβρέθηκε επίσης σε πρόγευμα εργασίας με εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις χρήσιμες τόσο για την τελική διαμόρφωση τού νέου στρατηγικού σχεδίου πού εκπονεί για τον ελληνικό τουρισμό όσο και για την καλύτερη προβολή του στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του 1st Greek Investment Forum πραγματοποιούνται επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιριών, του ΤΑΙΠΕΔ και του Invest In Greece με εκπροσώπους διεθνών Funds. Τέλος, έλαβαν χώρα και ιδιωτικές συναντήσεις με σημαντικούς παράγοντες τόσο τής Αμερικανικής όσο και της Ελληνο-αμερικανικής κοινότητας.

Ο Πρόεδρος τού Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γραμματίδης δήλωσε ότι η εκδήλωση δικαίωσε τις προσδοκίες των οργανωτών κι αποτελεί την πρώτη ουσιαστική επικοινωνιακή παρέμβαση στην μεγάλη επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ για την αλλαγή τού κλίματος για την Ελλάδα. Κατέστη αντιληπτό ότι η χώρα καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αλλαγή τού αναπτυξιακού της προτύπου μέσα από ένα βαρύ όσο και περίπλοκο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πού τέμνει τόσο την οικονομία, την δημόσια διοίκηση και την κοινωνία και καθιστά το κράτος φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα και τους πολίτες.

Ο Πρόεδρος τού ΧΑΑ κ.Σωκράτης Λαζαρίδης τόνισε ότι για μια αγορά όπως αυτή της Αμερικής που είναι τεράστια και δείχνει αναμφίβολο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επενδυτικές ευκαιρίες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνονται πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την προσέγγιση των επενδυτών, την ενημέρωσή τους και φυσικά τη διεύρυνση των επιλογών και των τομέων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Η προσπάθεια επίτευξης του στόχου αυτού γίνεται σαφώς πιο αποτελεσματική όταν επιτυγχάνεται η συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων κάτι που έγινε με επιτυχία εδώ στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος τού ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης δήλωσε ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον πού επέδειξαν αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδυτικά σχήματα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα ενώ δόθηκε και η ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις για την περαιτέρω αξιοποίησή του σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

Ο κ. Εμίρης τόνισε ιδιαίτερα την σημασία τού πρόγευμα εργασίας πού πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων αμερικανικών εταιριών στο οποίο προήδρευσε ο κ. Wilbur L. Ross, ένας από τούς σημαντικότερους ιδιώτες επενδυτές και πρόεδρος μεγάλων επιχειρηματικών συγκροτημάτων πού χαίρει ευρύτερης εκτίμησης από την  κοινωνία των ΗΠΑ.