Το 70,8% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς έχουν στα χέρια τους είκοσι επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία για την εξέλιξη των πωλήσεων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου. Στο επτάμηνο καταγράφηκε μείωση του όγκου των πωλήσεων κατά 4,2% και των εσόδων των συνολικά 382 επιχειρήσεων του κλάδου κατά 5,1%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εξειδικευμένης εταιρείας μετρήσεων του τομέα IMS.

Στην κορυφή του σχετικού πίνακα, με κριτήριο τα έσοδα, βρίσκονται οι επιχειρήσεις Novartis με μερίδιο 8,4% (7,9% το αντίστοιχο επτάμηνο του 2009), Sanofi-Aventis με 7,9% (7,8%), Pfizer με 7,4% (7,7%), ΒΙΑΝΕΞ με 6% (6,1%) και AstraZeneca με 5,3% (5,4%), οι οποίες συγκεντρώνουν αθροιστικά μερίδιο 35%, με συνολικές πωλήσεις που ανέρχονται σε 896 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες αυτές επιχειρήσεις, εκ των οποίων ελληνικής ιδιοκτησίας είναι μόνο η τέταρτη, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 κατείχαν μερίδιο 34,9% με συνολικές πωλήσεις ύψους 939 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη ωφελημένη των ανακατατάξεων που σημειώνονται, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, είναι η ελβετικής ιδιοκτησίας Novartis, η οποία έχει αυξήσει κατά 0,5% το μερίδιό της στη συνολική αγορά, με πωλήσεις της τάξεως των 215,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι του επταμήνου του 2009 κατά 1%. Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των πέντε πρώτων παρουσιάζει η αμερικανικής ιδιοκτησίας Pfizer (-0,3% σε μερίδιο και -9% στα έσοδα), η οποία ως το 2009 κατείχε τα σκήπτρα της αγοράς. Η ΒΙΑΝΕΞ, με πωλήσεις ύψους 153,2 εκατ. ευρώ, είναι μακράν πρώτη ανάμεσα σε όλες τις ελληνικής ιδιοκτησίας φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας, καθώς συνεργάζεται με πληθώρα διεθνών οίκων για την παραγωγή φαρμάκων που προορίζονται τόσο για την εγχώρια όσο και για τη διεθνή αγορά (-0,1% η μείωση του μεριδίου της).

Τα στοιχεία της IMS αφορούν πωλήσεις προς φαρμακεία και φαρμακαποθήκες.