Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ραδιοκύματα για να επικοινωνούν στη Γη για περισσότερα από 100 χρόνια. Τα κύματα διαρρέουν επίσης στο διάστημα, σαν ένα αποτύπωμα της παρουσίας μας στο σύμπαν που διαδίδεται σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι έχουν, επίσης, στείλει ένα ισχυρότερο σήμα πέρα από τον πλανήτη μας: επικοινωνίες με τους πιο μακρινούς ανιχνευτές μας, όπως το περίφημο διαστημόπλοιο Voyager.

Οι επιστήμονες εντόπισαν πρόσφατα τις διαδρομές αυτών των ισχυρών ραδιοφωνικών μεταδόσεων από τη Γη προς πολλά μακρινά διαστημόπλοια και προσδιόρισαν ποια αστέρια – μαζί με τυχόν πλανήτες με πιθανή εξωγήινη ζωή πάνω τους – είναι σε καλύτερη θέση για να υποκλέψουν αυτά τα μηνύματα.

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε έναν κατάλογο αστέρων που θα λάβουν τα σήματα της Γης μέσα στον επόμενο αιώνα και διαπίστωσε ότι οι εξωγήινοι πολιτισμοί (αν υπάρχουν) θα μπορούσαν να στείλουν ένα μήνυμα ανταπόκρισης, ήδη από το 2029. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στις 20 Μαρτίου στο περιοδικό Publications of the Astronomical Society of the Pacific.

Όπως μεταδίδει το popsci.com, καθώς τα ραδιοσήματα ταξιδεύουν στο διάστημα, εξαπλώνονται και γίνονται πιο αδύναμα και πιο δύσκολο να ανιχνευθούν. Οι εντολές που στέλνουμε στους πρωτοπόρους ανιχνευτές στην άκρη του ηλιακού συστήματος – τα Voyager 1, Voyager 2, Pioneer 10, Pioneer 11 και New Horizons – απαιτούν μια πολύ πιο εστιασμένη και ισχυρή εκπομπή από το Deep Space Network (DSN) της NASA, μια παγκόσμια συστοιχία ραδιοφωνικών πιάτων σχεδιασμένων για διαστημικές επικοινωνίες.

Τα σήματα DSN δε σταματούν ως δια μαγείας στο διαστημόπλοιο στο οποίο στοχεύουν. Συνεχίζουν στο διάστημα, όπου, τελικά, φτάνουν σε άλλα αστέρια. Αλλά μόνο τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις και το φως, μπορούν να ταξιδέψουν τόσο γρήγορα – γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τα έτη φωτός για να μετρήσουμε τις αποστάσεις στο σύμπαν. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτόν τον νόμο της φυσικής για να εκτιμήσουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για τα σήματα DSN να φτάσουν σε κοντινά αστέρια και για την εξωγήινη ζωή να επιστρέψει το μήνυμα.

Υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα στοιχεία όταν εξετάζουμε την εξωγήινη ζωή. Συγκεκριμένα, οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι ότι τα αστέρια της παρούσας μελέτης έχουν πλανήτες – αν και με βάση άλλες μελέτες εξωπλανητών, είναι πιθανό ότι τουλάχιστον ένα μέρος τους έχει. Τα σήματα από το DSN εξακολουθούν, επίσης, να είναι απίστευτα αδύναμα σε τόσο μεγάλες αποστάσεις, οπότε δεν είναι σαφές πόσο πιθανό είναι να ανιχνεύσουν άλλους αστέρες τις μεταδόσεις μας.

Γη

Τι λένε οι συγγραφείς της έρευνας

«Πρόκειται για μια διάσημη ιδέα του Καρλ Σάγκαν, ο οποίος τη χρησιμοποίησε ως θέμα της πλοκής στην ταινία Contact», εξηγεί ο Howard Isaacson, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και συν-συγγραφέας της νέας εργασίας.

Αυτή η εργασία «δίνει στους ερευνητές της αναζήτησης εξωγήινης ζωής μια πιο στενή ομάδα αστεριών για να επικεντρωθούν», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Reilly Derrick, φοιτητής μηχανικός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Ο Derrick και ο Isaacson προτείνουν ότι οι ραδιοαστρονόμοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις λίστες των άστρων τους για να ακούσουν για μηνύματα επιστροφής σε προκαθορισμένες ώρες. Για παράδειγμα, το 2029 μπορεί να θελήσουν να στρέψουν μερικά από τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεσκόπια της Γης προς τον λευκό νάνο που έλαβε το μήνυμα του Pioneer 10.