Μία εντυπωσιακή εικόνα αντίκρισαν οι κάτοικοι του Αργολικού κόλπου νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Τα βουνά ήταν χιονισμένα και η η θάλασσα άχνιζε, δημιουργώντας την εντύπωση πως «βράζει».

Όπως ανέφερε το argolikeseidhseis.gr, μεγάλη ήταν η πτώση της θερμοκρασίας που σημειώθηκε και στην περιοχή της Αργολίδας το βράδυ της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου με το αίσθημα της παγωνιάς να είναι έντονο.

Η μεγάλη διαφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας με αυτήν της θάλασσας δημιούργησε το φαινόμενο του θαλάσσιου καπνού ή αλλιώς θαλάσσια ομίχλη. Οι υδρατμοί ψύχονται και παραμένουν στην επιφάνεια του νερού για περισσότερη ώρα

Η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας που δημιουργεί το φαινόμενο αυτό έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν και πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός πως τα νερά στην περιοχή του Ναυπλίου να είναι πιο ζεστά και το φαινόμενο με τους «ατμούς» πιο έντονο.

Τι είναι η θαλάσσια ομίχλη

Έτσι ονομάζεται η ομίχλη εκείνη που σχηματίζεται από την μεταφορά υγρού και σχετικά θερμού αέρα πάνω από ψυχρότερη επιφάνεια (μπορείτε να την συναντήσετε και ως «ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς».

Η περίπτωση αυτή είναι περισσότερο συνήθης στην επιφάνεια της θάλασσας γι΄ αυτό και ονομάζεται ομίχλη θαλάσσης. Απαραίτητος όμως όρος δημιουργίας της είναι η ψυχρή επιφάνεια ξηράς ή θάλασσας να είναι τόσο ψυχρή που να μπορεί να κατεβάσει την θερμοκρασία του υπερκείμενα διερχόμενου θερμού και υγρού αέρα κάτω από το σημείο δρόσου του.

Η ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς μπορεί να σχηματισθεί και σε μεγάλης έκτασης αέρια μάζα όταν λόγω κατανομής των βαρομετρικών πιέσεων (κατά συνέπεια και της φοράς των ανέμων) κινείται από χαμηλότερα (άρα θερμότερα) γεωγραφικά πλάτη σε υψηλότερα (άρα ψυχρότερα). Τότε ο αέρας αυτός μπορεί να κορεσθεί εύκολα καθώς φθάνει πάνω από θάλασσες εύκρατων πλατών. Τα 85 έως 90% των ομιχλών που απαντώνται σε ανοικτή θάλασσα είναι τύπου οριζόντιας μεταφοράς.