Ο Γιούργκεν Τοντεντχέφερ έγινε ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος, ο οποίος κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα εδάφη που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, έχοντας λάβει πρώτα άδεια από τους τζιχαντιστές.

Ο βετεράνος γερμανός δημοσιογράφος πέρασε 10 ημέρες στα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους και επέστρεψε με μια προειδοποίηση: το Ισλαμικό Κράτος είναι «πολύ ισχυρότερο και πολύ πιο επικίνδυνο» απ’ ό,τι νομίζουμε.

Ο Τοντεντχέφερ έφτασε μέσω Τουρκίας στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος. Ο δημοσιογράφος χρειάστηκε να διαπραγματευτεί με τους ηγέτες του ΙΚ για μήνες, μέχρι να του επιτραπεί η πρόσβαση.

Μιλώντας στον ιστότοπο Der tz, ο Τοντεντχέφερ αποκάλυψε ότι έμεινε στο ίδιο ξενοδοχείο της Βεγκάζης με το δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από τζιχαντιστές τον Αύγουστο, κάτι το οποίο τον τρόμαζε καθώς δεν ήθελε να έχει την ίδια μοίρα, όπως εξομολογήθηκε.

Παράλληλα, ο Τοντεντχέφερ τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι εξαιρετικά ισχυρό και υποστηρίζεται από «έναν σχεδόν εκστατικό ενθουσιασμό που δεν έχω συναντήσει ποτέ σε άλλη εμπόλεμη ζώνη».

«Κάθε μέρα, εκατοντάδες πρόθυμοι πολεμιστές φτάνουν από όλο τον κόσμο. Για μένα είναι αδιανόητο», εξήγησε.

Το πιο ανησυχητικό είναι, όπως δήλωσε, ότι πίστη των μαχητών του ΙΚ είναι πως «όλες οι περιοχές που συμφωνούν με τη Δημοκρατία, πρέπει να πεθάνουν».

Όσο για την καθημερινή ζωή στη Μοσούλη, ο Τοντεντχέφερ είπε πως οι τζιχανιστές έχουν εργαστεί σκληρά προκειμένου να οικοδομήσουν ένα λειτουργικό κράτος. Όπως είπε, υπάρχει κοινωνική πρόνοια, εκπαιδευτικό σύστημα και πως -προς μεγάλη του έκπληξη- υπάρχουν σχέδια για παροχή εκπαίδευσης στα κορίτσια.

Δείτε το σχετικό βίντεο του Alpha…