Νέο lockdown στην Αγγλία από την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώnει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ, με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά όσο εκείνα του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου, αλλά το μήνυμα είναι και πάλι «μείνετε σπίτι». Τόνισε επίσης ότι εάν δεν δράσουμε τώρα, σύντομα η δυναμικότητα των νοσοκομείων θα ξεπεραστεί και θα έχουμε χιλιάδες θανάτους κάθε ημέρα.

Από την Πέμπτη και μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη, πρέπει να μένετε σπίτι και μπορείτε να βγαίνετε έξω μόνο εάν υπάρχει ειδικός λόγος, είπε ο Τζόνσον.

Ο Τζόνσον συζήτησε την κατάσταση με τους υπουργούς του, μέσω τηλεδιάσκεψης και κατόπιν θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τους επιστημονικούς συμβούλους του ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα. Η συνέντευξη τύπου είχε ανακοινωθεί αρχικά για τις 18.00, και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Όπως έχει διαρρεύσει από νωρίς σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Βρετανίας, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων μη αναγκαίων ειδών, των εστιατορίων, των παμπ και των επιχειρήσεων φιλοξενίας. Σε αντίθεση όμως με το lockdown της άνοιξης, τόσο τα σχολεία όσο και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά. Η διάρκεια ισχύος των νέων μέτρων θα είναι μέχρι τις 2 Δεκέμβρη, σύμφωνα με τις διαρροές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να αποφύγει να χρησιμοποιήσει την λέξη «lockdown» για να νέα μέτρα, και πιθανώς να αναφερθεί σε αυτά ως περιορισμούς «επιπέδου 4» , επεκτείνοντας ουσιαστικά το υπάρχον σύστημα των 3 επιπέδων επικινδυνότητας της χώρας.