Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Οι Τούρκοι παρέμειναν απολίτιστοι κι άξεστοι

«Η Τουρκία έμαθε να καταστρέφει και να οικειοποιείται τους πολιτισμούς των άλλων»


ΕΛΛΑΔΑ
15:09
12/07/2020
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Οι Τούρκοι παρέμειναν απολίτιστοι κι άξεστοι
19
loading

Με έντονο τρόπο σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, Χρυσόστομος, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Οι Τούρκοι παρέμειναν απολίτιστοι, άξεστοι, τέτοιοι είναι και τέτοιοι θα παραμείνουν. Εκείνο που μας θλίβει περισσότερο είναι οι μεγάλες δυνάμεις και δη οι Ευρωπαίοι, που βλέπουν τα στυγνά οικονομικά συμφέροντά τους και τίποτα άλλο» δήλωσε μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Αρχιεπισκοπή και πρόσθεσε:

«Αυτό πρέπει να μας διδάξει πολλά. Πρέπει να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Να μην περιμένουμε πλέον. Ούτε σύμμαχοι υπάρχουν, ούτε αδελφοί, ούτε συμπαραστάτες και πρέπει αυτό να μας διδάξει να εργαζόμαστε και να στεκόμαστε στα δικά μας πόδια, στις δικές μας δυνατότητες, για να στηρίξουμε τη δική μας πατρίδα, όσο αδύναμοι κι αν είμαστε. Αν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να υπερβούμε όλες τις δυσκολίες, έχοντας τον Θεό βοηθό και συμπαραστάτη».

Επιπλέον επεσήμανε ότι «θλιβόμαστε (για την απόφαση της τουρκικής Κυβέρνησης) αλλά η Αγιά Σοφιά δεν θα χάσει από την αξία της, για 10 αιώνες βρισκόταν στο επίκεντρο όλου του Χριστιανισμού και από τον 5ο έως και τον 15ο αιώνα ήταν στο επίκεντρο τής Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού γενικότερα ενώ στον χώρο αυτό έγιναν Σύνοδοι Οικουμενικές, τοπικές και είδε όλη την δόξα του το Βυζάντιο».

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, η Αγιά Σοφιά «μπήκε στην ιστορία και δεν μπορεί να μειώσει την αξία τής καμία δύναμις και εκείνο που πετυχαίνει η Τουρκία είναι η μείωση η δική της, διότι δεν έμαθε να σέβεται την ιστορία, δεν έμαθε να σέβεται τον πολιτισμό, διότι η ίδια δεν παρήξεν πολιτισμό και δεν σέβεται τον πολιτισμό».

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έμαθε να καταστρέφει, έμαθε να οικειοποιείται τους πολιτισμούς των άλλων και ενίοτε, όταν δεν της συμφέρει, τους καταστρέφει και ψευδώς παρουσιάζει πολιτισμούς για δικούς της».

«Εμείς γνωρίζουμε την Τουρκία πολύ καλά και για μισό αιώνα είδαμε την καταστροφή των δικών μας μνημείων και θερμοπαρακαλούμε μέσω των Ηνωμένων Εθνών εδώ και μισό αιώνα να μας επιτρέψει να συντηρήσουμε τα θρησκευτικά μας μνημεία και δεν μας αφήνουν αν και στις ελεύθερες περιοχές, τα δικά τους μνημεία, τα συντηρούν» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Υπέδειξε, τέλος, ότι «τα δικά μας μνημεία, τα οποία οικειοποιήθηκαν όταν κατέλαβαν παλαιότερα ολόκληρη την Κύπρο, τις εκκλησίες μας που έχουν και τοιχογραφίες τις έκαναν τζαμιά, και παρόλο που μετά την τουρκική εισβολή του 1974 είχαμε ανάγκη λόγω των προσφύγων να προσφέρουμε εκκλησίες και δεν είχαμε, εντούτοις δεν τις λειτουργήσαμε και πάλι ως εκκλησίες, αν και μπορούσαμε, αλλά τις αφήσαμε ως αρχαία μνημεία. Κι αυτό οι Τούρκοι δεν το σεβάστηκαν».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ

  ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΟΤΑΝ Η ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΣΕ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ,ΠΟΤΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΕΠΙΤΕΛΕΣΕ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΜΕΤΕΡΝΙΧ,ΠΟΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘ ΥΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΝ,ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΠΟΙΟΝ ΧΑΘΗΚΕ Η ΚΥΠΡΟΣ,ΠΟΙΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΠΟΙΟΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟ ΑΓΡΙΑ ΜΟΡΦΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ,ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΗΤΕ.ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΓΜΕΝΟΙ ΝΑ ΦΥΛΑΝΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΠΡΟΜΑΧΟΝΑΣ ΠΑΝΤΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ \"ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗΣ\" ΔΥΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΣΙΑΤΙΚΑ ΣΤΙΦΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΗ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ.ΑΔΗΡΗΤΗ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ, ΜΕ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΘΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΕΙ.

 2. avatar Οι Τουρκοι ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ Απολίτιστοι και Αξεστοι ! Αλλλο οι Τουρκοι και Αλλο το ΙΣΛΑΜ

  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ειναι Αδιάβαστοι και Ακαταρτηστοι ! Δλδ Ακαταλληλοι να Υπερασπιστουν την Ελλλαδα ! Εχει γινει καθεστος να Ζηταμε την ξενη βοηθεια γιατι Παραδεχομαστε οτι Μονοι μας δεν τα Καταφερνουμε και Ετσι ειναι Ειμαστε ενα Τριτοκοσμικο Κρατος ΧΥΜΑ Ασυνδετο και Ανοργανοτο δεν εχουμε ΚΡΑΤΟΣ και με τέτοια ΦΟΝΤΑ δεν θα Προκοψουμε ΠΟΤΕ ! και Όλο θα Ζητάμε !.....ΙΑΣΩΝ !

 3. avatar Οι Τουρκοι ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ Απολίτιστοι και Αξεστοι ! Αλλλο οι Τουρκοι και Αλλο το ΙΣΛΑΜ

  ΑΚΡΙΒΩΣ επειδη Νομίζεται ότι Παρέμειναν δειχνει Πόσο ΠΙΣΩ Μείνατε Εσεις ! Η Τουρκια Σημερα εχει τετοια Επιστημονικη και Τεχνολογικη Αναπιηξη που δεν προκειται να την Φτασετε ΟΥΤΕ σε ενα Αιωνα ! Αλλο το Ισλαμ και αλλο η Τουρκια του 21 / ου ΑΙΩΝΑ ! Τα Παραμυθια που λετε ειναι για τους ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ του ΜΕΣΑΙΩΝΑ που ΚΟΙΜΑΣΤΕ και ΔΕΝ ΛΕΤΕ να ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ ! Ότι Κανει Σημερα η Τουρκική Διπλωματια το Κάνει για την Τουρκια οι ΤΟΥΡΚΟΙ ειναι Πάντα Ενωμένοι ΠΟΤΕ ΔΙΕΡΕΜΕΝΟΙ ! ΠΟΤΕ δεν είχαν ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ που Διαιρούν ΘΑΝΑΣΗΜΑ μια ΧΩΡΑ και την Διαλυουν ! ΟιΤουρκοι βλεπουν μπροστα και αυτο Κανουν ! ....ΙΑΣΩΝ

 4. avatar Ή πιο

  σωστή δήλωση για το θέμα απ όσες έχω διαβάσει αυτές τις μέρες. Σταράτα κι έξω απ τα δόντια! Μπράβο...

 5. avatar olymbitis

  Εδώ ταιριάζει το: πες τα Χρυσόστομε!!

 6. avatar Αδελφοί Κύπριοι το ενιαίο αμυντικό δόγμα απαιτεί…

  ..Λεφτά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και οχι για βίλες και αμαξαρες .

 7. avatar Rip

  Ισχύει μακαριώτατε. Έλα όμως που έχουν απέναντι τους τους ενδοτικούς Κούλη και Αναστασιάδη. Για υποπόδια των πασουμιών της Φατμέ που χ..... στο Γενί τζαμί.

  1. avatar Ενώ με τον Τσίπρα…

   ...τον ´πατριώτή´, θα είχαμε καλύτερη τύχη στο θέμα της Αγιας Σοφίας και των διεκδικήσεων των Τούρκων... Άντιο μυαλό μου σε γλέντησα είστε όλοι εσείς οι φανατικοί και αλλήθωροι...

 8. avatar πάτερ Ευλάμπιος

  Καλέ σκέτοι βάρβαροι είναι και πολύ τριχωτοί. Α να χαθούν

 9. avatar Kononos

  Ένα μεγάλο μπράβο στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου που τα λέει έξω από τα δόντια

 10. avatar Αυτά τα ζώα

  Τα χρησιμοποιεί η Ευρώπη για να κερδίζει απο παντου. Γιατί δεν τους βάζει στην ΕΕ.??? Για να δουλεύουν Γι αυτήν.

 11. avatar petmath

  «Όπου πατήσει Τούρκος, χορτάρι δε φυτρώνει»: Αγριότητα Τούρκων.

 12. avatar Για

  νεο μας το λες σεβασμιοτατε μητροπολιτα, τι περιμενες απο μογγολοβάρβαρους ;; Το θεμα ειναι οτι ολη η Ευρωπη, συμμαχος μας κατα τ αλλα, καθεται κ κακαριζει ως φοβισμενη κοτουλα..

 13. avatar A.M.

  Τώρα το κατάλαβες? Αυτό είναι γεγονός όπως ότι ο ήλιος φέρνει την ημέρα..

 14. avatar Είπε…..

  «η Τουρκία έμαθε να καταστρέφει, έμαθε να οικειοποιείται τους πολιτισμούς των άλλων και ενίοτε, όταν δεν της συμφέρει, τους καταστρέφει και ψευδώς παρουσιάζει πολιτισμούς για δικούς της»......
  ..... δεν είπε όμως ότι ακριβώς τα ίδια και χειρότερα έκανε ο χριστιανισμός στον Ελληνισμό.
  Για πάνω από μισό αιώνα.

  1. avatar Έχεις

   ακούσει για κάποιο Πελοποννησιακό Πόλεμο, έχεις ακούσει τι ακολούθησε μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου , έχεις ακούσει έστω για κάποιο Λαμιακό Πόλεμο, έχεις ακούσει γιατί χάθηκε ο έλεγχος των αχανών ασιατικών εκτάσεων που κατέκτησε ο Μέγας Αλέξανδρος, έχεις ακούσεις γιατί η Ελλάδα καταλύθηκε από τους Ρωμαίους? Όχι, ε? Καλά! κοιμήσου τώρα και που ξέρεις , μπορεί να δες όνειρο τον φίλο σου τον ερντογκάν να σε φιλεύει λουκουμάκι!

  2. avatar Πρέπει να τό

   Ξέχασε εδώ στην Ελλάδα θυμήθηκαν τα ευζωνακια

  3. avatar 1

   Οι χριστιανοί ποτέ δεν εσφαξαν-κατέστρεψαν με κακό σκοπό.

 15. avatar Dorian West

  Ψάχνουμε στο Google \'Η σκοτεινή μεριά του Βυζαντίου\'.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει