Για μια περιπέτεια στη θάλασσα ξεκίνησε ένας 50χρονος από τη Σιγκαπούρη, τον πρόλαβε όμως η πανδημία του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να ξεμείνει για πάνω από τρεις μήνες στο νερό, χωρίς να του επιτρέπεται πουθενά να δέσει και προσπαθώντας να βρει λιμάνι να τον δεχτεί.

Ο Wong Tetchoong, όπως γράφει ο Guardian, ξεκίνησε από τη Σιγκαπούρη στις 2 Φεβρουαρίου, με σκοπό να περάσει τρία χρόνια ταξιδιού στη θάλασσα.

Καθώς όμως η Covid-19 εξαπλωνόταν στον κόσμο, το ένα μετά το άλλο τα λιμάνια που προσέγγιζε τον απέρριπταν.

«Κατευθύνθηκα στην Παπούα Νέα Γουινέα από την Ινδονησία, επειδή ο καιρός ήταν καλός, μόλις έφτασα όμως στα σύνορα είχαν κλείσει κι έτσι έφυγα για τα νησιά του Σολομώντα. Κι εκεί το λιμάνι είχε κλείσει και πήγα στο Τουβαλού, αλλά ούτε εκεί με άφησαν να δέσω, αν και τουλάχιστον οι άνθρωποι εκεί μου έδωσαν φαγητό».

Έπειτα από έξι μέρες κι έξι νύχτες στη θάλασσα, ο Wong  μπήκε σε ύδατα των νησιών Φίτζι στις 28 Απριλίου. Το ιστιοπλοϊκό του είχε υποστεί βλάβη και οι ισχυροί άνεμοι δεν του επέτρεπαν να μπει στο λιμάνι. Έτσι διασώθηκε από τη συνοριοφυλακή, η οποία ρυμούλκησε το σκάφος με ασφάλεια στην ακτή.

«Λάβαμε μία κλήση από την κόρη του, μας ειδοποιούσε ότι δεν τον είχαν αφήσει να δέσει σε άλλες χώρες και πως ερχόταν προς τα εδώ» δήλωσε εκπρόσωπος του Ναυτικού των Φίτζι στον Guardian.

Έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Σιγκαπούρης και των Φίτζι, δόθηκε στον Wong άδεια να δέσει στα Φίτζι παρά τους αυστηρούς περιορισμούς στη διέλευση των συνόρων λόγω της Covid-19.

«Λόγω του καιρού το σκάφος του είχε κάποια προβλήματα. Μπορούσε να πλεύσει αλλά δεν μπορούσε να κάνει μανούβρες, ειδικά σε στενούς χώρους. Στείλαμε ρυμουλκό να τον πάρει» πρόσθεσε.

Όταν το σκάφος έδεσε στη μαρίνα Vuda , στη δυτική ακτή της χώρας, έσπευσαν στο σημείο υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας με τις κατάλληλες στολές, για να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις στον 50χρονο, πριν τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο.

«Ήταν στη θάλασσα αρκετό καιρό, οπότε ο κίνδυνος να έχει μολυνθεί με κορονοϊό ήταν  μικρός. Ωστόσο τηρήθηκε το πρωτόκολλο» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Ναυτικού.

Ο Wong ήταν σε καλή υγεία αλλά εξαντλημένος από το ταξίδι του. Βρίσκεται σε συζητήσεις με την οικογένειά του και τις αρχές της Σιγκαπούρης για τον επαναπατρισμό του.

(φωτογραφία αρχείου)