Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας είχαν παραμερίσει «βάναυσα» τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, όταν εκείνος είχε αντιταχθεί στην από μέρους τους παραβίαση των αυστηρών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ελλείμματα πριν από μία δεκαετία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποτίθεται ότι είναι υποχρεωμένα να κρατούν τα δημοσιονομικά του ελλείμματα κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) τους, όμως η Γαλλία και η Γερμανία είχαν παραβιάσει τον κανόνα αυτό το 2003 και τους είχε επιτραπεί να μείνουν ατιμώρητες για την απόφασή τους αυτή, υποσκάπτοντας την αξιοπιστία του συστήματος και δίνοντας επιχειρήματα τους επικριτές του.

«Με ανάγκασαν βάναυσα να σωπάσω», δήλωσε ο Πρόντι, εξέχον στέλεχος της ιταλικής κεντροαριστεράς και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, μιλώντας κατά την διάρκεια μιας συνάντησης με επιχειρηματίες στην Μπολόνια, στη βόρεια Ιταλία.

Ο ίδιος είπε ότι ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ είχαν «πει με μεγάλη άνεση ότι (η παραβίαση του ορίου του ελλείμματος) δεν ήταν δικό μου πρόβλημα ως προέδρου της Επιτροπής αλλά δικό τους πρόβλημα, ως μεγάλων χωρών».

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία τότε ασκούσε την εξάμηνη εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, είχε ταχθεί υπέρ της θέσης του Σρέντερ και του Σιράκ. Τότε επικεφαλής της κυβέρνησης ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πολιτικός αντίπαλος του Πρόντι.

Οι κανόνες της ΕΕ έκτοτε έχουν γίνει αυστηρότεροι, με τη σθεναρή υποστήριξη της Γερμανίας.

Ο Πρόντι προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στην τήρηση των κανόνων, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ιταλία κάποιο περιθώριο να υπερβεί το όριο του 3% ώστε να τονώσει την πληττόμενη από την ύφεση οικονομία της.

«Μια χώρα που αντιμετωπίζει τέτολιες δυσκολίες πρέπει να μπορεί να πει “ας βάλουμε μερικά δισεκατομμύρια σε δημόσιες επενδύσεις, ανεξάρτητα από τους κανόνες, ώστε να τονώσουμε λίγο την εσωτερική ζήτηση”», είπε ο Πρόντι.

Ο 74χρονος Πρόντι χρημάτισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1999 ως το 2004, ενώ ηγήθηκε της ιταλικής κυβέρνησης από το 1996 ως το 1998 και ξανά από το 2006 ως το 2008.

Σήμερα είναι ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή του Σαχέλ, στην Αφρική.