Εκατοντάδες μετανάστες από την Ονδούρα σχηματίζουν νέο καραβάνι με προορισμό τις ΗΠΑ και πέρασαν τα σύνορα προς τη Γουατεμάλα χθες, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη νέα αυτή προσπάθεια για να κερδίσει υποστήριξη και χρηματοδότηση για την ανέγερση του περίφημου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Περίπου 360 πολίτες της Ονδούρας, ανάμεσά τους ολόκληρες οικογένειες, νέοι αλλά και γονείς με μικρά παιδιά, επέδειξαν επίσημα έγγραφα για να περάσουν νόμιμα από την περιοχή Agua Caliente, που χωρίζει τις δύο χώρες. Ακόμα 350 πολίτες της Ονδούρας πέρασαν σε έδαφος Γουατεμάλας, αλλά τέθηκαν υπό κράτηση από τις υπηρεσίες μετανάστευσης προκειμένου να ελεγχθούν τα έγγραφά τους. Κάποιοι από τους μετανάστες έτρεξαν στο σημείο εισόδου, όπου όμως περίμεναν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας της Γουατεμάλας. Σχεδόν 150 άνθρωποι αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα χαρτιά.

Δεύτερη ομάδα περίπου 300 ανθρώπων περπατά κατά μήκος αυτοκινητόδρομου και αναμένεται να φτάσει στο ίδιο συνοριακό πέρασμα σήμερα, σύμφωνα με ακτιβιστές. Ακόμα 50 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πλατεία στην πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ με στόχο να ενωθούν με το καραβάνι.

Τα καραβάνια από την Κεντρική Αμερική, που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, έχουν πυροδοτήσει ζωηρή συζήτηση αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμ να χρησιμοποιεί την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών για να προωθήσει την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Με το ομοσπονδιακό shutdown να διανύει την 25η μέρα του, ο Τραμπ χρησιμοποίησε το καραβάνι για να ασκήσει πιέσεις στους Αμερικανούς βουλευτές, καθώς οι Δημοκρατικοί αντιστέκονται στο αίτημά του για χρηματοδότηση ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Νέο μεγάλο καραβάνι κατευθύνεται από την Ονδούρα στα νότια σύνορά μας! Μόνο ένα τείχος, ή μεταλλικό φράγμα, θα κρατήσει ασφαλή τη χώρα μας. Σταματήστε να παίζετε πολιτικά παιχνίδια και τερματίστε το Shutdown!» έγραψε.

 

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τους μετανάστες  εισβολείς και τον περασμένο χρόνο έστειλε τον στρατό να ενισχύσει την προστασία των συνόρων. Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα πρατείνει την ανάπτυξη περίπου 2.350 στρατιωτών στο σημείο.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν κυρίως νεαρούς μετανάστες να φεύγουν από τη διαβόητη πόλη Σαν Πέδρο Σούλα της Ονδούρας, που μαστίζεται από τη βία.

«Ζητάμε να μας αφήσουν να περάσουν στο Μεξικό» δήλωσε ένας από τους μετανάστες κοντά στο συνοριακό πέρασμα προς τη Γουατεμάλα.

Σύμφωνα με το Reuters, το καραβάνι θα χρειαστεί εβδομάδες για να φτάσει στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Η υπηρεσία μετανάστευσης του Μεξικού ανέφερε πως πολλοί από τους μετανάστες που ξεκίνησαν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι έχουν λάβει λανθασμένες πληροφορίες αναφορικά με τη δυνατότητά τους να περάσουν σε αμερικανικό έδαφος.

«Είναι απληροφόρητοι για όσα συμβαίνουν» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Kirstjen Nielsen έγραψε στο Twitter πως το υπουργείο παρακολουθεί στενά το καραβάνι. «Ξεκαθαρίζουμε πως η συμμετοχή στο καραβάνι δεν σας παρέχει κάποιο ιδιαίτερο status και δεν σας εξασφαλίζει κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση» έγραψε.

 

Ήδη περίπου 2.500 μετανάστες από το προηγούμενο καραβάνι από την Κεντρική Αμερική φιλοξενούνται σε καταφύγια στην πόλη Τιχουάνα στο Μεξικό.