Η Ρωσία ήρε την απαγόρευση στις εισαγωγές λαχανικών που είχε επιβάλει σε ό,τι αφορά την Ολλανδία και το Βέλγιο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας προστασίας των καταναλωτών σήμερα.

Η Ρωσία είχε απαγορεύσει τις εισαγωγές φρέσκων λαχανικών από τις χώρες-μέλη της ΕΕ νωρίτερα αυτό το μήνα -την 2α Ιουνίου- λόγω της θανατηφόρας επιδημίας από το βακτήριο E.coli, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη.

«Έχουμε μέχρι στιγμής αποφασίσει να επιτρέψουμε τις εισαγωγές από την Ολλανδία και το Βέλγιο», δήλωσε ο Γκενάντι Ονισένκο, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας προστασίας των καταναλωτών Rospotrebnadzor.

Ρωσία και ΕΕ συνήψαν την περασμένη εβδομάδα μια συμφωνία για τους όρους της επανάληψης των εισαγωγών φρέσκων λαχανικών από την ΕΕ στις ρωσικές αγορές. Οι εμπορικές συναλλαγές στον τομέα απέφεραν στους παραγωγούς της ΕΕ περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ το 2010.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ που εξάγει λαχανικά στη Ρωσία θα πρέπει να πιστοποιεί, για ένα ορισμένο διάστημα, την προέλευση των προϊόντων και την απουσία οποιουδήποτε στελέχους του βακτηρίου E.coli το οποίο ενοχοποιείται για το ξέσπασμα της επιδημίας η οποία στοίχισε δεκάδες ζωές, κυρίως στη βόρεια Γερμανία.

Ο Ονισένκο είπε ότι επτά χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν υποβάλει επίσημα αιτήσεις να τους επιτραπεί εκ νέου να εξάγουν λαχανικά, αλλά η Μόσχα βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Δανίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.