Πόσους ερωτικούς συντρόφους θεωρεί αποδεκτούς η κοινωνία; Όπως αναφέρει δημοσίευμα της New York Post, μια νέα μελέτη έρχεται να δώσει απάντηση που μάλλον θα σας εκπλήξει και δείχνει ότι τα στερεότυπα για τα δύο φύλα καλά κρατούν.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Social Psychological and Personality Science», ο «μαγικός αριθμός» για τους άνδρες είναι οι 4-5 συνολικοί σύντροφοι στη ζωή τους — από τους οποίους οι 2-3 αφορούν περιστασιακές σχέσεις. Το πρώτο σεξουαλικό τους βίωμα εντοπίζεται συχνότερα στην ηλικία των 18 έως 20 ετών.
What’s the ‘ideal’ number of sexual partners? Study reveals the sweet spot — and it’s not what you think https://t.co/SmVeQNSLp3 pic.twitter.com/Ya8E7OPOJw
— New York Post (@nypost) May 9, 2025
Για τις γυναίκες, ο αριθμός αυτός μειώνεται: θεωρείται πιο αποδεκτό να έχουν 2-3 συνολικούς συντρόφους, εκ των οποίων μόλις 1-2 ήταν περιστασιακές εμπειρίες. Οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή μεταξύ 16 και 18 ετών, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά του Vice.
Ο λόγος που αυτοί οι αριθμοί περιγράφονται ως «ιδανικοί» δεν είναι άλλος από το κοινωνικό στίγμα: όσο χαμηλότερος ο αριθμός συντρόφων, τόσο μικρότερη και η κοινωνική κριτική. Όσο αυξάνεται ο αριθμός, τόσο εμφανίζονται οι επικριτές. Εντυπωσιακό είναι πως οι αριθμοί της μελέτης είναι πολύ χαμηλότεροι από τον μέσο όρο των 14 συντρόφων που δηλώνουν οι Αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Talker Research για λογαριασμό της εταιρείας LELO.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές: «Υπάρχουν ομοιότητες, αλλά και διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται κοινωνικά η σεξουαλικότητα ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη γενική αντίληψη, η μέτρια — και όχι η εξαιρετικά χαμηλή ή υψηλή — σεξουαλική δραστηριότητα θεωρείται η πιο αποδεκτή για τα δύο φύλα».
Η έρευνα βασίστηκε σε πάνω από 340 συμμετέχοντες από τη Γερμανία, οι οποίοι απάντησαν για το πώς αντιλαμβάνονται τη σεξουαλική ζωή ενός 25χρονου, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού συντρόφων, της συχνότητας σεξ αλλά και των συνηθειών αυνανισμού.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα είναι το εξής: οι άντρες πιέζονται να έχουν περισσότερους συντρόφους, θεωρώντας ότι έτσι αποδεικνύουν τον ανδρισμό τους, ενώ οι γυναίκες εξακολουθούν να επικρίνονται αν έχουν «πολλούς», επιβεβαιώνοντας ότι τα κοινωνικά στερεότυπα παραμένουν ζωντανά.
Επιπλέον, μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο έδειξε ότι ένας στους τέσσερις Αμερικανούς που βρίσκονται σε σχέση αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των συντρόφων του. Από τους 2.000 σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες που συμμετείχαν, το 26% παραδέχτηκε ότι δεν έχει αποκαλύψει το ακριβές νούμερο, ενώ το 16% το έχει εσκεμμένα μειώσει. Γιατί αυτό το ψέμα; Το 60% είπε ότι ο σύντροφός τους δεν το ρώτησε ποτέ, ενώ ένας στους εννιά υποψιάζεται ότι και ο άλλος λέει ψέματα.
Την ίδια ώρα, το 83% των ελεύθερων δηλώνει πρόθυμο να αποκαλύψει την αλήθεια, όμως μόνο το 62% ενδιαφέρεται να ακούσει τη δική του.