Προ των πυλών βρίσκεται η επικείμενη συμφωνία Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ώστε η Άγκυρα να καλύψει την υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε πως «εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων εντός λίγων μηνών», εκθειάζοντας τις σχέσεις με το Πεκίνο.

«Η συνεργασία μας με την Κίνα στον πυρηνικό τομέα χρονολογείται από το 2016 και υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας με κινεζική εταιρεία στον πυρηνικό τομέα. Από τότε, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή 4 πυρηνικών αντιδραστήρων… Τώρα έχουμε μπροστά μας έναν πιο στέρεο οδικό χάρτη και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις με αυτή την εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με μερικά διεθνή ΜΜΕ πρέπει να θεωρείται βέβαιη η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού και συγκεκριμένα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όχι όμως και το χρονικό πλαίσιο, πόσο μάλλον η ημερομηνία που θα επικυρωθεί η συμφωνία.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τουρκία και τότε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε για πρώτη φορά πως «η κύρωση της συμφωνίας θα γίνει εντός λίγων μηνών», κάτι που δεν έγινε ακόμη.

Έκτοτε, ορισμένοι αναλυτές να θεωρούν ότι για την καθυστέρηση ευθύνεται η διεθνής κατάσταση της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς βοηθάει την Τουρκία στο σχετικό τομέα.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα επίσημα εκπαιδεύει Τούρκους μηχανικούς στην πυρηνική ενέργεια, ενώ διατίθεται να δώσει τη σχετική γνώση στην Άγκυρα, για να δημιουργεί στην Κωνσταντινούπολη πανεπιστήμιο πυρηνικής μηχανικής.