Από όλα τα έπιπλα στο σπίτι μας, οι καναπέδες υφίστανται τη μεγαλύτερη φθορά. Τους χρησιμοποιούμε καθημερινά για να χαλαρώσουμε, να πάρουμε έναν υπνάκο ή να αράξουμε βλέποντας τηλεόραση με συνοδεία κάποιου σνακ. Αλλά όλα αυτά μπορεί να μετατρέψουν τον αγαπημένο σας καναπέ σε εστία βρομιάς, μικροβίων και αλλεργιογόνων.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζετε τον καναπέ σας σωστά και τακτικά. Ο τρόπος με τον οποίο καθαρίζετε τον καναπέ εξαρτάται αποκλειστικά από το υλικό του. Αν χρησιμοποιήσετε λάθος προϊόν ή τρόπο καθαρισμού, μπορεί να καταστρέψετε το ύφασμα. Με αυτές τις απλές οδηγίες και τις συμβουλές των ειδικών, θα καθαρίσετε αποτελεσματικά κάθε τύπο καναπέ.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τον καναπέ σας;

Για να διατηρήσετε τον καναπέ σας σε άριστη κατάσταση, κάντε βαθύ καθαρισμό κάθε τρεις έως έξι μήνες, λέει η Alicia Sokolowski, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος εταιρείας καθαρισμού. Ωστόσο, προσθέτει: «Θα συνιστούσα να σκουπίζετε τον καναπέ σας με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα -παραπάνω φορές αν έχετε κατοικίδια- και να τον καθαρίζετε ανάλογα με τις ανάγκες του».

Σε γενικές γραμμές, η συχνότητα καθαρισμού εξαρτάται από το πόσο χρησιμοποιείτε τον καναπέ σας και ποιος τον χρησιμοποιεί. Το χρώμα του καναπέ σας είναι επίσης ένας παράγοντας. Οι λευκοί ή κρεμ καναπέδες, φυσικά, τείνουν να χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από ό,τι οι πιο σκούροι.

Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζετε τους καναπέδες;

Σύμφωνα με τη Sokolowski, υπάρχουν δυο βασικοί λόγοι για τους οποίους ο καθαρισμός του καναπέ είναι απαραίτητος. Ο πρώτος αφορά την προστασία της αγοράς σας. «Τα έπιπλα είναι επένδυση και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να διατηρείται η εμφάνισή τους», λέει.

Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με την υγεία σας. «Αλλεργιογόνα, όπως ψύλλοι, μούχλα, ακάρεα της σκόνης και βακτήρια, μπορούν να ζήσουν στις ίνες του καναπέ σας και αν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας», υπογραμμίζει η Sokolowski. Επιπλέον, ο καναπές σας συγκρατεί τεράστιες ποσότητες σκόνης και όταν κάθεστε στα μαξιλάρια, αυτή η σκόνη απελευθερώνεται στον αέρα.

Πώς να καθαρίσετε έναν καναπέ

Ανεξάρτητα από τον τύπο του καναπέ που έχετε, ξεκινήστε διαβάζοντας τις ετικέτες φροντίδας του υφάσματος για να δείτε αν τα καλύμματα των μαξιλαριών πλένονται στο πλυντήριο. Ψάξτε για τα σύμβολα W, S, WS, X ή D στην ετικέτα του καναπέ, η οποία «μπορεί να βρίσκεται κάτω από τον σκελετό του καναπέ σας ή κρυμμένη κάτω από τα μαξιλάρια του καθίσματος του καναπέ», εξηγεί η Sokolowski. Δείτε πώς μπορείτε να αποκρυπτογραφήσετε τους κωδικούς:

W (υγρό): Αυτό σημαίνει καθαρισμός με βάση το νερό. «Όταν αφαιρείτε λεκέδες ή βρομιές, χρησιμοποιείτε μόνο νερό», λέει η Sokolowski. «Για τοπικό καθαρισμό, βρέξτε ένα πανί μικροϊνών και σκουπίστε απαλά τη βρομιά». Ένας καναπές με αυτό το σύμβολο καθαρισμού μπορεί να είναι κατάλληλος και για καθαρισμό με ατμό, αλλά συμβουλευτείτε πρώτα μια αξιόπιστη υπηρεσία καθαρισμού.

S (διαλύτης): «Γι’ αυτόν τον τύπο υφάσματος, το νερό θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος», σύμφωνα με τη Sokolowski. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε προϊόντα καθαρισμού με βάση τους διαλύτες. «Βεβαιωθείτε πάντα ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για τον τύπο του υφάσματος και ότι ακολουθείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή».

WS (υγρό και διαλύτης): Αυτός ο τύπος υφάσματος μπορεί να είναι κατάλληλος καθαρισμό με νερό καθώς και για καθαρισμό με διαλύτη, ανάλογα με τον τύπο του λεκέ (με βάση το νερό ή το λάδι). «Με αυτόν τον τύπο υφάσματος θα σας συνιστούσαμε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι από πού προέρχονται οι λεκέδες», λέει η Sokolowski.

X (μην καθαρίζετε): Αν βρείτε ένα Χ στην ετικέτα του καναπέ σας, αυτός ο τύπος υφάσματος δεν πρέπει να καθαρίζεται με νερό ή προϊόντα και πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ηλεκτρική σκούπα.

D (μόνο στεγνό καθάρισμα): Μην καθαρίζετε αυτό το ύφασμα με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από το στεγνό καθάρισμα.

Παρακάτω θα δείτε τα σωστά βήματα για τον καθαρισμό του καναπέ σας.

Βήμα 1: Αφαιρέστε τα μαξιλάρια και σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα

Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε τα μαξιλάρια και να απαλλαγείτε από ό,τι μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα ή κάτω από αυτά, όπως ψίχουλα, τρίχες και σκόνη. «Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσα μια ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσω κάτω και γύρω από τα μαξιλάρια», λέει η Sokolowski. «Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια στεγνή βούρτσα με φυσικές τρίχες για να ξεκολλήσετε απαλά τη βρoμιά και τη σκόνη». Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε τα αξεσουάρ της ηλεκτρικής σκούπας που έχουν κατασκευαστεί για τον καθαρισμό καναπέδων, ειδικά τυχόν βούρτσες με φυσικές τρίχες.

Βήμα 2: Καθαρίστε τις μεταλλικές και ξύλινες λεπτομέρειες σε έναν καναπέ

Αφού τελειώσετε με το σκούπισμα του καναπέ, προχωρήστε στις μεταλλικές ή ξύλινες λεπτομέρειες. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για εύκολο καθαρισμό:

  • Δημιουργήστε ένα διάλυμα ζεστού νερού με σαπούνι ή υγρό πιάτων. Λειτουργεί τόσο για το ξύλο όσο και για το μέταλλο, αλλά αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαριστικό τζαμιών για τα μεταλλικά εξαρτήματα.
  • Βυθίστε ένα πανί μικροϊνών στο διάλυμα (ή ψεκάστε το καθαριστικό τζαμιών στο πανί) και τρίψτε απαλά τη βρομιά από τα εξαρτήματα του καναπέ. Προσέξτε να μην πέσει διάλυμα στα μαξιλάρια ή στο ύφασμα.
  • Στεγνώστε καλά.

Βήμα 3: Καθαρίστε τον καναπέ και τα μαξιλάρια

Τώρα ήρθε η ώρα να καθαρίσετε τον καναπέ σας και να αντιμετωπίσετε τους λεκέδες. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να πάρετε ένα μπουκάλι καθαριστικό υφασμάτων και να πιάσετε δουλειά, να θυμάστε ότι ο τύπος καθαρισμού που απαιτεί ο καναπές σας εξαρτάται από το υλικό και το σύμβολο που βρίσκεται στην ετικέτα φροντίδας του υφάσματος.

Βήμα 4: Αφήστε το να στεγνώσει

Ξέρετε πώς να καθαρίσετε έναν καναπέ, αλλά να θυμάστε ότι το στέγνωμα είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Η Sokolowski συνιστά να αφήσετε τα καλύμματα να στεγνώσουν φυσικά. «Ένα συνηθισμένο παράπονο, ακόμη και με καλύμματα που πλένονται στο πλυντήριο, είναι ότι τείνουν να συρρικνώνονται στο στεγνωτήριο και στη συνέχεια να μην εφαρμόζουν σωστά στα μαξιλάρια», λέει. «Το φυσικό στέγνωμα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή». Ωστόσο, συγκεκριμένα υφάσματα, όπως για παράδειγμα το μετάξι, θα πρέπει να στεγνώνουν με σεσουάρ μαλλιών για να αποφευχθεί ο αποχρωματισμός.

Πηγή: Reader’ s Digest