Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον, καθώς και άλλοι παίκτες της ομάδας Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ενώθηκαν την Τετάρτη (03/06) με το πλήθος που διαδήλωσε ειρηνικά εναντίον της ρατσιστικής βίας στο Όκλαντ, στην Καλιφόρνια.

Οι δύο αστέρες της ομάδας του και γενικότερα του NBA συμμετείχαν με τους Κεβόν Λούνι και Ντέιμιον Λι στην κινητοποίηση για την απότιση φόρου τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd), τον Αφροαμερικανό ο οποίος πέθανε την περασμένη Δευτέρα στη Μινεάπολη κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από τέσσερις αστυνομικούς.

«Είμαστε όλοι εδώ με τον ίδιο σκοπό, όχι μόνο για τους Αφροαμερικανούς», είπε ο εκπρόσωπος της πορείας Χουάν Τοσκάνο-Άντερσον. Και πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή, πρόκειται για τους μαύρους, αλλά αυτό αφορά όλη την ανθρωπότητα. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει κόσμος που είναι αντιμέτωπος με καταπίεση».

Εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, πολλές προσωπικότητες του αμερικανικού μπάσκετ, από τον Λεμπρόν Τζέιμς έως τον Μάικλ Τζόρνταν και τον Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον, εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για τον θάνατο του Φλόιντ. Διαδηλώσεις, που έχουν σημαδευτεί σε αρκετές περιπτώσεις από ταραχές και λεηλασίες, έχουν γίνει σε δεκάδες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν χθες σε αρκετές μεγάλες πόλεις, χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ντέρεκ Τσοβίν, ο άνθρωπος  που άσκησε πίεση με το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ, προκαλώντας τελικά τον θάνατό του, στον οποίο είχε απαγγελθεί αρχικά η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, είδε χθες την κατηγορία να γίνεται πιο βαριά, για φόνο χωρίς προμελέτη, που επισύρει ποινή ως και 40 ετών κάθειρξης. Οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί διώκονται για συνέργεια και τέθηκαν επίσης υπό κράτηση.