Την κατάσταση του 21ου τίτλου σε Γκραντ Σλαμ, γεγονός που τον φέρνει στην 1η θέση, πανηγυρίζει ο Ράφα Ναδάλ, ο οποίος σε έναν συγκλονιστικό τελικό νίκησε με 3-2 τον Ντανίλ Μεντβέντεφ και έκανε δικό του το Australian Open. Ο 35χρονος Ισπανός, ο οποίος απουσίαζε επί έξι μήνες και πέρασε και κορονοϊό, βρέθηκε πίσω στα σετ με 2-0 αλλά απέδειξε για ακόμη μία φορά την καρδιά του πρωταθλητή και έκανε τη μεγάλη ανατροπή, με αποτέλεσμα να γίνει μόλις ο 4ος στην ιστορία, μετά τους Λέιβερ, Εμερσον και Τζόκοβιτς, με τουλάχιστον δύο τίτλους σε όλα τα Γκραντ Σλαμ.

Ο τελικός άρχισε με τον Ρώσο να μπαίνει φουριόζος και μετά το αρχικό 2-2 στα γκέιμς ανέβασε ρυθμό, ήταν τέλειος σε όλα και με 6-2 πήρε το πρώτο σετ. Στο δεύτερο, το μπρέικ του Ναδάλ ο οποίος προηγήθηκε με 3-1 γκέιμ έδειχνε ότι θα είχαμε ισοφάριση, αλλά δεν έγινε έτσι… Ο Μεντβέντεφ βρέθηκε πίσω με 4-1 και 5-3 αλλά έδειξε χαρακτήρα και παρά το γεγονός ότι ο Ισπανός προηγήθηκε με 6-5, ο Ρώσος ήταν αυτός που πήρε και το δεύτερο σετ (7-6).

Στο τρίτο σετ οι δύο μονομάχοι κρατούσαν το σερβίς τους και ο Μεντβέντεφ ήταν μπροστά με 4-3, βλέποντας τη νίκη να πλησιάζει. Εκεί, όμως, όλα άλλαξαν… Ο Ναδάλ με δύο μπρέικ πήρε το σετ΄με 6-4, μείωσε σε 2-1 και μπήκε στο τέταρτο σετ με ψυχολογία, παίρνοντάς το κι αυτό επίσης με 6-4.

Ολοκληρώθηκε η επική ανατροπή

Όλα, πλέον, θα κρίνονταν στο 5ο και τελευταίο σετ, με την ψυχολογία να είναι υπέρ του πολύπειρου Ισπανού. Κάτι που αποδείχθηκε και από το μπρέικ που έκανε ο Ράφα για να προηγηθεί με 4-2, πριν έρθει η απάντηση του Ρώσου με δικό του μπρέικ που έφερε το 5-5. Ο τελικός ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι και τελικά τη διαφορά έκανε το νέο μπρέικ του Ναδάλ, ο οποίος επικράτησε με 7-5 και με 3-2 σετ, έπειτα από έναν τελικό που διήρκεσε 5 ώρες και 24 λεπτά, έγραψε ιστορία!

Τα σετ: 2-6, 6-7, 6-4, 6-4, 7-5