«Στις 7 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση του προγράμματος «Σπίτι μου» που αφορά νέους ηλικίας 25-39 ετών και στόχος μας είναι πριν από τα Χριστούγεννα να έχει πάει στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί για να γίνει νόμος του κράτους. Θέλουμε δύο τουλάχιστον από τις παρεμβάσεις του να τρέξουν ει δυνατόν και στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η μία είναι τα χαμηλότοκα δάνεια για τους νέους και η άλλη είναι το υποπρόγραμμα «Κάλυψη», το οποίο αφορά πολύ φτωχούς συμπολίτες μας, πολύτεκνους κατά προτεραιότητα, ανθρώπους με πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα για τους οποίους θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε πρώτη φάση 1000 διαμερίσματα για τα οποία υπάρχουν οι βάσεις» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, και εξηγώντας ότι έχει περιοριστεί πολύ η ζήτηση για το πρόγραμμα «Εστία», με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα που εντάσσονταν σε αυτό να ανακαινιστούν και να διατεθούν στους ανθρώπους εκείνους που θα πληρούν τα αντίστοιχα εισοδήματα.

Όπως είπε, το πρόγραμμα «Σπίτι μου», έχει κοινωνικό χαρακτήρα και το κατώτατο όριο εισοδήματος που έχει μπει για να συμμετέχει κάποιος, δηλαδή τα 10.000 εισόδημα το χρόνο, που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, «υπάρχει γιατί κάπως πρέπει να ξεπληρώσεις το δάνειο. Εάν δεν έχεις καθόλου εισόδημα, πού θα βρεις τα λεφτά για τη δόση. Η δόση είναι πάρα πολύ χαμηλή επειδή τα τρία τέταρτα του δανείου είναι άτοκα λόγω του ότι τα επιδοτεί η δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Δηλαδή συμφέρουν τα δάνεια αυτά διότι θα δίνεις μία δόση που θα είναι χαμηλότερη από το νοίκι που θα πλήρωνες κανονικά και θα σου μείνει και το σπίτι».

Υπενθύμισε επίσης ότι υπάρχει ανώτατο όριο τιμής για το ακίνητο, που είναι στα 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και μία ιδία συμμετοχή, η οποία έχει οριστεί στο 10%. «Όλα αυτά τα έχουμε συνεννοηθεί με την Ένωση Τραπεζών και βεβαίως για τη λήψη του δανείου θα πρέπει να συνεννοηθεί ο καθένας με την τράπεζά του και θα ισχύσουν, όπως αντιλαμβάνεστε, τα τραπεζικά κριτήρια. Δεν είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα το οποίο είναι απολύτως κρατικό, όπου το κράτος παρεμβαίνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχει όμως ένα βασικό πλεονέκτημα, ότι σταθερά το επιτόκιο σε αυτά τα δάνεια θα είναι στο ένα τέταρτο των επιτοκίων της αγοράς για τα στεγαστικά δάνεια. Είναι θέμα συνεννόησης με τις τράπεζες και η λογική είναι ότι έχουμε στην άκρη κάποια λεφτά. Τα δίνουμε. Σας είπα, τα τρία τέταρτα είναι άτοκα και από κει και πέρα αν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός, υπάρχει μια συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών να επανέλθουμε και με μια δεύτερη δόση». Όσον αφορά στο χρόνο αποπληρωμής, τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τις τράπεζες. «Μπορεί να είναι 10 χρόνια, μπορεί να είναι 20 χρόνια, μπορεί να είναι 30 χρόνια. Είναι η κλασική λογική των στεγαστικών δανείων».

«Και οι… μη παντρεμένοι έχουν ψυχή»

Ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα ηλικιακά όρια, ο υπουργός απάντησε ότι στόχος ήταν κατά προτεραιότητα να εξυπηρετηθούν οι νέοι για το ξεκίνημα της ζωής τους και λόγω του δημογραφικού προβλήματος. «Βλέπω και στις διάφορες ιστοσελίδες που κάνουν σχόλια και λένε γιατί αποκλείετε τους 40, αυτούς που είναι 41, αυτούς που είναι 45. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα όριο και γιατί το ποσό αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητο. Καταλαβαίνω κι εγώ ότι υπάρχει ένας βαθμός αυθαιρεσίας όταν θέσεις ένα ηλικιακό όριο. Προτεραιότητα έχουν τα νέα ζευγάρια, αλλά δεν αποκλείουμε και κάποιος να μπει στο πρόγραμμα χωρίς να είναι παντρεμένος. Γιατί εντάξει, και οι μη παντρεμένοι έχουν ψυχή».

Το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» τόνισε ότι στοχεύει στην αξιοποίηση ακινήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τα οποία αντί να δοθούν για να κτιστούν οι εργατικές κατοικίες που ξέραμε μέχρι τώρα, θα δοθούν μετά από διαγωνισμούς σε ιδιώτες, οι οποίοι θα χτίσουν όπως γίνεται στο εξωτερικό, καινούργια κτίρια και για δική τους χρήση. «Αλλά μέσα σε αυτά τα κτίρια τα μισά περίπου θα είναι διαμερίσματα τα οποία θα διατεθούν σε εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ανάγκη μεγάλη και χαμηλό εισόδημα. Άρα φεύγουμε από το μοντέλο των εργατικών κατοικιών και πάμε σε μια πιο σύγχρονη αντίληψη για κατοικία στους εργαζόμενους με τον τρόπο τον οποίο σας περιέγραψα. Αυτό το μοντέλο ισχύει σε χώρες όπως είναι η Βρετανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και το εφαρμόζουμε κι εμείς».

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω»

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω», ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν κλειστά και στους οποίους δίνεται μια επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ να ανακαινίσουν το σπίτι τους, με την προϋπόθεση να το νοικιάσουν στη συνέχεια για τουλάχιστον τρία χρόνια. «Επειδή έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα και αυτό ανεβάζει τις τιμές των ενοικίων ακόμη περισσότερο. Βλέπετε, υπάρχει μια ολιστική παρέμβαση και πλέον αυτών είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βάλουμε και ένα πέμπτο πυλώνα στο πρόγραμμα με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ για να υπάρχει μια πιο ουσιαστική συνδρομή στο θέμα της στέγασης. Δηλαδή θα δοθούν προκειμένου το κράτος να ασκήσει στεγαστική πολιτική, αλλά όλο αυτό είναι θέμα διαπραγματεύσεων και θα δούμε πώς θα μορφοποιηθεί» σημείωσε.

Η επιταγή ακριβείας των 250 ευρώ και οι παράλληλες συντάξεις

Σε ερώτηση για την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί στις 20 Δεκεμβρίου, μη αποκλείοντας ωστόσο να υπάρξει και μια μικρή απόκλιση, ενώ σε ερώτηση για τις παράλληλες συντάξεις, επεσήμανε: «Για να καταλάβετε το πρόβλημα με τις παράλληλες και το μέγεθός τους, να σας πω το μέγεθος ενός άλλου προβλήματος που επιλύθηκε, που ήταν οι κύριες συντάξεις. Εκεί έχουμε φτάσει πια να έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα από το 2016 μέχρι το 2020. Στο 2021 υπάρχουν περίπου 8.500 προβληματικές συντάξεις, εκ των οποίων επειδή υπάρχουν κάποια διοικητικά προβλήματα τα οποία τα αντιμετωπίζουμε, περίπου 2.000 είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης και οι υπόλοιπες έχουν τα προβλήματά τους, με την έννοια ότι κάποιοι χρωστάνε πάνω από το όριο. Κάπου αλλού δεν έχει βγει ιατρική γνωμάτευση για τις αναπηρικές.

Άρα θα ήταν και παράνομο να δώσουμε τις συντάξεις. Αλλού φαίνεται ότι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα οι συνταξιούχοι συνταξιοδοτικό εκ πρώτης όψεως. Εν πάση περιπτώσει, έχουν δοθεί στους 22 μήνες που είμαι εγώ στο υπουργείο και έχουν βγει τα επίσημα στοιχεία για 470.000 συντάξεις που αντιστοιχούν στο ένα έκτο του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων και ακόμη περισσότερο έχουν εκδοθεί το 85% των συντάξεων, για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση το 2022, που σημαίνει ότι το ΕΦΚΑ έχει βρει την περπατησιά του και έχουμε φτάσει πια μεσοσταθμικά για τις καινούργιες συντάξεις, αιτήσεις δηλαδή που έχουν υποβληθεί το 2022, να εκδίδονται στους δύο μήνες, στις 60 μέρες, όταν στη Γερμανία εκδίδονται σε 74. Αυτό είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα και έγινε βεβαίως με τη στήριξη των υπαλλήλων και των στελεχών του ΕΦΚΑ. Αλλά και επειδή εφαρμόστηκαν καινούργιες μέθοδοι στο μάνατζμεντ και καινούργιες ιδέες, όπως οι συντάξεις φαστ τρακ για τις οποίες δημοσιεύτηκε και χθες μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 70% των συμπολιτών μας αγκαλιάζει αυτό το μέτρο, παρά την πολύ έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία ακόμα και τώρα συνεχίζεται.

Στις παράλληλες συντάξεις οι αιτήσεις που έχουμε αυτή την ώρα είναι 6.000. Δεν θέλω να το μειώσω. Θέλω να πω ότι εδώ και τέσσερις μήνες, έχει μπει μπροστά το λογισμικό και αυτό το πρόβλημα ήδη αντιμετωπίζεται, όπως επίσης ολοκληρώνεται και το ζήτημα για τους επανυπολογισμούς που είναι εκκρεμείς και οι οποίες είναι περίπου 100.000. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί, για να μη δημιουργηθεί καμία εντύπωση, παίρνουν σύνταξη. Είναι θέμα επανυπολογισμού που όμως πρέπει να το πω, δεν είναι πάντοτε προς το συμφέρον των συνταξιούχων, δεν σημαίνει ότι αν κλείσει ο επανυπολογισμός, οπωσδήποτε θα δοθούν κάποια λίγα ευρώ στον συνταξιούχο παραπάνω».