Με τεντωμένες τις κεραίες είναι η Αθήνα μετά την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου, «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στη Μεσόγειο παρά το γεγονός ότι το πλοίο κινείται προς το παρόν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον κόλπο της Αττάλειας και απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο.

Προς το παρόν, έλεγαν Έλληνες διπλωμάτες στο Newsbeast αυτό που ικανοποιείται είναι ο μεγαλοιδεατισμός του Τούρκου Προέδρου, Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έστησε ολόκληρη φιέστα κατά τον απόπλου του γεωτρύπανου. Οι ίδιοι σημείωναν επίσης ότι η χρησιμότητα του γεωτρύπανου αυτή τη στιγμή για τον Ερντογάν συνίσταται στο να «ταΐζει» όνειρα την κοινή γνώμη της χώρας του και να προσπαθεί να ενισχύσει τη δημοφιλία του στο εσωτερικό του ακροατήριο.

Αυτό δεν σημαίνει, τόνιζαν διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές αρχές ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι απρόβλεπτος.

Η εξέλιξη πάντως αυτή, κρίνεται ως θετική τουλάχιστον στο πεδίο και αποδίδεται από τη μια στη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας από την κυβέρνηση – τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών – και από την άλλη στα μηνύματα που λαμβάνει συχνά πυκνά από ξένους αξιωματούχους ο Τούρκος Πρόεδρος, ότι στην ανατολική Μεσόγειο δεν χωρούν αναθεωρητισμοί.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Αμπντουλχαμίτ Χαν και δεν παραβλέπει ότι η ρητορική για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου δεν λέει να κοπάσει μετά και τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος επανέλαβε το αστείο επιχείρημα της μεγάλης απόστασης του Καστελόριζου από την ηπειρωτική Ελλάδα και της μικρής από τα τουρκικά παράλια από τα οποία όπως είπε μπορούν να πάνε Τούρκοι στρατιώτες κολυμπώντας. Ειδικά γι’ αυτό, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι η Τουρκία ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική την οποία σε κάθε ευκαιρία αποδομεί η Ελλάδα.

Όπως και να έχει, η Ελλάδα στέκεται απέναντι σε όλο αυτό το σκηνικό έντασης που στήνει η γειτονική μας χώρα βασιζόμενη σε τρεις άξονες: Την ισχυρή αποτρεπτική της ικανότητα, τις ισχυρές διεθνείς συμμαχίες που έχει καλλιεργήσει αλλά και στο γεγονός ότι η χώρα μας θεωρείται πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή μας.

Διαμηνύει σε όποιον αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ότι εμείς επιθυμούμε την ειρήνη αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε και στο πεδίο αν χρειαστεί.