Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να διευθετήσει σειρά οικονομικών προβλημάτων που εκκρεμούν, μετά την ορκωμοσία του σήμερα ως πρωθυπουργού, γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% το 2018 και πρόκειται να καταγράψει επέκταση 2% φέτος. Μετά τη νίκη του Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές, ο γενικός δείκτης του Χ.Α σημείωσε άνοδο άνω του 20%, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά.

Η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει νέο ομόλογο στο τέλος του μήνα θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δυναμική για να εξασφαλίσει διατηρήσιμη πρόσβαση στις χρηματαγορές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα πέντε σημαντικότερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τα εξής:

Δημοσιονομική σταθερότητα

Στο σημερινό Eurogroup που θα είναι το τελευταίο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, η Ελλάδα θα είναι το κύριο θέμα. Μολονότι δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση, οι πιστωτές θέλουν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% κάθε χρόνο μέχρι το 2022.

Η απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να χορηγήσει επιδόματα πριν από τις ευρωεκλογές δημιούργησε αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι παροχές θα έχουν κόστος 1% του ΑΕΠ για τα έτη 2019 και 2020, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιστωτές ενδέχεται να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δηλώσει ότι θα τηρηθούν δεσμεύσεις της για φέτος, αλλά ότι ίσως χαθεί ο στόχος του 2020 κατά 400 έως 600 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μητσοτάκης σκοπεύει να νομοθετήσει άμεσα μειώσεις φόρων που θα ισχύσουν από το 2020, ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και να αποδείξει στους επενδυτές ότι στην Ελλάδα δημιουργείται ένα φιλικότερο περιβάλλον. Απομένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν οι πιστωτές, δεδομένου ότι θέλουν να διασφαλίσουν όλα τα μέχρι τώρα επιτεύγματα.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ που κληροδότησε η κρίση αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα. Οι τράπεζες επισπεύδουν τις προσπάθειές τους να μειώσουν το όγκο των επισφαλών τους εκθέσεων, όμως πιθανότατα θα χρειαστούν νέα εργαλεία για να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους για μονοψήφια ποσοστά μέχρι το 2021.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε παρατεταμένες συζητήσεις με την Κομισιόν για την εφαρμογή λύσης στα πρότυπα τις ιταλικής, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει και αυτή εκπονήσει δικό της σχέδιο που προβλέπει την μεταφορά NPLs σε όχημα ειδικού σκοπού. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει υποβάλει την πρόταση της Τράπεζας στις ευρωπαϊκές αρχές, όμως η νέα κυβέρνηση αναμένεται να το πράξει σύντομα, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει φέτος άνοδο 90%, ωστόσο οι επενδυτές φοβούνται ότι μια αποτυχία μείωσης των NPLs θα υποχρεώσει κάποιες τράπεζες να αναζητήσουν πρόσθετα κεφάλαια.

Επενδύσεις

Στόχος του Μητσοτάκη είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης στο 4% το 2020. Για να γίνει αυτό χρειάζονται επενδύσεις. Για να πειστούν οι επενδυτές να εμπιστευτούν και πάλι την χώρα, ο Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει άμεσα η επένδυση του Ελληνικού που έχει καθυστερήσει πολύ. Όμως αυτό δεν αρκεί.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία, τους αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης και την διαφθορά, αλλά και να επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Το χάος της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει δυσκολίες. Τον Απρίλιο οι εποπτεύουσες αρχές εξέφρασαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της επιχείρησης να συνεχίσει να λειτουργεί μετά την εμφάνιση ζημιών 500 εκατ. ευρώ το 2018. Η τάση αυτή συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019, με τις καθαρές ζημίες να διευρύνονται στα 205,1 εκατ. από τα 12,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει στην ΔΕΗ να λειτουργεί αποκλειστικά με επιχειρηματικά κριτήρια, όπως δήλωσε πρόσφατα στους μετόχους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ε. Παναγιωτάκης. Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή αποτελεί μια επιλογή για την επιχείρηση, όπως είπε.

Διοίκηση, Ασφάλεια

Το πρώτο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη θα αφορά την δομή και λειτουργία της κυβέρνησης. Επίσης θα περιλαμβάνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, σπάζοντας ένα ταμπού που απαγορεύει την πρόσβαση της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά την καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης του 1973 από την στρατιωτική δικτατορία. Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για την μείωση των φόρων. Στόχος του Μητσοτάκη είναι να εκπέμψει μήνυμα αλλαγής από τις πρώτες μέρες της θητείας του, σημειώνει το Bloomberg.