Σύμφωνα με πληροφορίες τον προσεχή Ιούλιο θα τεθεί σε λειτουργία ο ESM, σύμφωνα με τους σκοπούς της ευρωζώνης. Θα υπάρχουν κυρώσεις για όποιους δεν σέβονται τους κανόνες , οι οποίες θα αξιολογούνται από την πλειοψηφία
Παράλληλα στόχος είναι σε μακροπρόθεσμη βάση η κοινή έκδοση προϋπολογισμού στην ευρωζώνη. Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να εκδίδουν τα πλάνα για το αρχικό τους χρέος εκ των προτέρων.

Επίσης πρέπει να τεθούν σε ειδικό κανονιστικό πλαίσιο οι χώρες της ευρωζώνης με υπέρογκα ελλείμματα. Τα ελλείμματα των προϋπολογισμών μας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 0,5% του ΑΕΠ, και πρέπει να διαφυλαχθεί με κανόνες.

Θα αναζητηθεί νέο συμβόλαιο μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, με δημοσιονομικούς κανόνες μέσα σε νέο νομικό πλαίσιο.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου περιλαμβάνεται και η «διευκρίνιση» πως ο νέος, μόνιμος μηχανισμός θα διαθέτει 500 δισ. ευρώ περισσότερα κεφάλαια από τα σημερινά διαθέσιμα του EFSF, θα του εκχωρηθούν τραπεζικές αρμοδιότητες ενώ όσον αφορά στις αποφάσεις δραστηριοποίησής του, αυτές θα μπορούν να εγκρίνονται με πλειοψηφία 85% και όχι ομόφωνα, «εάν η ΕΚΤ και η Κομισιόν κρίνουν πως πρόκειται για επείγουσα περίπτωση».

Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ τονίζουν τη συμφωνία τους ως προς την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου δημοσιονομικού συμφώνου. Η Ε.Ε. θα εμμείνει στην πρακτική του ΔΝΤ για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση κρατών, ενώ τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να παραχωρήσουν διμερή δάνεια στο Ταμείο.

Σ ότι αφορά τα σενάρια περί πιθανού νέου «κουρέματος» στα χρέη Πορτογαλίας και Ιρλανδίας με την επωδό πως «η περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θεωρείται “μοναδική και έκτακτη»…

Ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της ΕΕ θα παραμείνει θα παραμείνει ενεργός μέχρι τα μέσα του 2013.