Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη (10/1) σε ηλικία 82 ετών, αντιμετωπίζοντας χρόνιας προβλήματα υγείας, σηματοδοτώντας έτσι ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας, το οποίο σημαδεύτηκε από ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις του προηγούμενου αιώνα.

Ο γεννημένος το 1940, Κωνσταντίνος, ορκίστηκε Βασιλιάς των Ελλήνων, στις 7 Μαρτίου 1964, σε ηλικία 24 ετών, τρεις ώρες μετά τον θάνατο του πατέρα του, Βασιλέα Παύλου. Τρία χρόνια μετά την άνοδο εξουσία οι Συνταγματάρχες κατέλυσαν τη Δημοκρατία. 

Η Χούντα των Συνταγματαρχών

Στις 21 Απριλίου 1967, η Χούντα των Συνταγματαρχών καταλαμβάνει την εξουσία και καταλύει το πολίτευμα. Αργότερα ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος θα δεχθεί έντονη κριτική για απαθή, αν όχι φιλική, στάση απέναντι στο πραξικόπημα αυτό.  Ο ίδιος υποστήριζε πάντα ότι όλες του οι ενέργειες την περίοδο εκείνη έγιναν με πρωταρχικό στόχο να μην οδηγηθεί η χώρα σε αιματοκύλισμα.

Το Αντικίνημα

Τον Δεκέμβριο του 1967 με την στήριξη πιστών σε εκείνον στρατιωτικών μονάδων και με βάση την Καβάλα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επιχείρησε να ανατρέψει το δικτατορικό καθεστώς του Γεώργιου Παπαδόπουλου. Η προσπάθειά του απέτυχε και ο Κωνσταντίνος αποχώρησε με την οικογένειά του για την Ιταλία. Τα καθήκοντά του τα ανέθεσε η Δικτατορία στον στρατιωτικό Γεώργιο Ζωιτάκη χρήζοντάς τον Αντιβασιλέα.

Το 1974 όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα για να επιλέξει ο ελληνικός λαός το πολίτευμα που επιθυμεί. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος απεύθυνε διάγγελμα από το Λονδίνο που βρισκόταν εκείνη την περίοδο.

Ήταν και το τελευταίο του πολιτικό διάγγελμα. «Ο Βασιλεύς δεν πρέπει να φοβήται την κρίσιν του Λαού όταν μάλιστα έχη ήρεμη την συνείδησι, ότι εξεπλήρωσε το χρέος του» ακούγεται να λέει τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Το βίντεο – ντοκουμέντο με το τελευταίο διάγγελμα του Κωνσταντίνου στις 26 Νοεμβρίου 1974:

Το 1974, ύστερα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έγινε το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου, κατά το οποίο το εκλογικό σώμα ψήφισε υπέρ του αβασιλεύτου (3.245.111 ψήφοι υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, ποσοστό 69,18% και 1.445.875 ψήφοι υπέρ της βασιλευομένης, ποσοστό 30,82%).