Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει συναγερμό στους ειδικούς, με την πόλη να βρίσκεται ένα βήμα πριν το lockdown. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου, λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι η εξέλιξη του κορονοϊού θα είναι ακόμη χειρότερη εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

«Οι τελευταίες μας μετρήσεις χθες και προχθές δείχνουν μια δραματική αύξηση της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού στα λύματα.

Όμως το σημαντικό είναι ότι η μέση τιμή της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, όπως το εξορθολογίσμαε για τις τελευταίες 2 εβδομάδες, συμπίπτει απόλυτα με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης ή στην ΠΕ Θεσσαλονίκης σε σχέση με την 12η Οκτωβρίου.

Άρα και με βάση τις τιμές που βρίσκουμε αυτές τις μέρες, οι οποίες δείχνουν το προγνωστικό προφίλ των επόμενων 4-5 ημερών, αυτό σημαίνει ότι, αν δε παρθούν δραστικά μέτρα τόσο από την Πολιτεία όσο και από όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, τότε σε 15 μέρες με τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε σήμερα ίσως δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη», φτάνοντας τα 4.000 κρούσματα «αν δεν γίνει κάτι», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Αρκουμανένας: Μας ανησυχεί η Θεσσαλονίκη – Τεράστιες ουρές για τεστ

«Μας ανησυχεί η Θεσσαλονίκη» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη μετά το νέο θλιβερό ρεκόρ των 384 κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κώστα Ζέρβα και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για να συζητήσουν για την πανδημία.

Ολοταχώς για lockdown η συμπρωτεύουσα

Την εφαρμογή ενός lockdown στην Θεσσαλονίκη αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Ειδικότερα είναι πολύ πιθανό η Θεσσαλονίκη να περάσει σήμερα στο επίπεδο 4, δηλαδή σε lockdown, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 384 νέα κρούσματα ενώ μέσα σε πέντε μέρες είχαμε 1.220 κρούσματα.

Την ίδια ώρα χιλιάδες δωρεάν rapid test για τον κορονοϊό, πραγματοποιούνται σήμερα στην Θεσσαλονίκη.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει δωρεάν τεστ στους πολίτες, στη Νέα Παραλία και συγκεκριμένα στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.