Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στην ομιλία της στη γερμανική Βουλή πριν την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Βρυξελλών την περασμένη Δευτέρα.

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν οι συνταξιούχοι στη Γερμανία βρίσκονταν απελπισμένοι στις ουρές στις τράπεζες για 120 ευρώ, ανέφερε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί λύση στα προβλήματα.

Κατά τη σημερινή, έκτακτη, συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την εξουσιοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM και για την έγκριση της χρηματοδότησης – γέφυρας από τον EFSM, η κ. Μέρκελ μίλησε για δύο υποσχέσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να εκλεγεί: τον τερματισμό της λιτότητας και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Αυτά τα δύο είχαν μια κάποια αντίφαση μεταξύ τους», σχολίασε.

Η νέα κυβέρνηση συνάντησε 18 άλλες κυβερνήσεις με αντίθετες απόψεις και πεποιθήσεις. Ακόμη και αν οι πολιτικές διαφοροποιήσεις ήταν έντονες, εμείς θα προσπαθήσουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, συνέχισε η καγκελάριος.

Όπως τόνισε, η Ευρώπη είναι μια κοινότητα δικαίου και ευθύνης και το ευρώ βρίσκεται πάνω από κόμματα και σύνορα. Αλλά οι ευρωπαϊκές συνθήκες πρέπει να τηρούνται, υπογράμμισε.

«Η αλληλεγγύη και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Δεν θα μπορούσαμε να υποχωρήσουμε σε όλες τις ελληνικές υποχωρήσεις, καθώς θα παραβίαζαν ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η ίδια αναφέρθηκε και στο σχέδιο Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, σημειώνοντας σχετικά πως «το να αφήσουμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, θα σήμαινε το τέλος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν θα το επιτρέπαμε αυτό».

Για την Άγκελα Μέρκελ, η συμφωνία για την Ελλάδα ήταν η μόνη επιλογή, καθώς «η εναλλακτική είναι το χάος». Στέλνοντας μήνυμα στους βουλευτές που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, σημείωσε πως πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα και υπενθύμισε πως το συμφέρον της Γερμανίας είναι συνδεδεμένο με εκείνο της Ευρώπη.

Παραδέχτηκε επίσης πως υπήρξαν διαφορές με τη Γαλλία για το ελληνικό ζήτημα, για να προσθέσει όμως ότι «μπορούμε να βρούμε τους τρόπους να καταλήγουμε σε συμφωνία και να δείχνουμε τον δρόμο στους υπόλοιπους στην Ευρώπη».

Σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι επιτρεπτό ένα «κούρεμα» εντός της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Άγκελα Μέρκελ, είχαμε τρεις επιλογές: να αλλάξουμε τους κανόνες, να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη ή να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύση.

«Η συμφωνία είναι δύσκολη για την Ελλάδα. Η διάσωση της Ελλάδας δεν γίνεται με όποιο κόστος, αλλά εντός του πλαισίου των κανόνων, δήλωσε και ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα και φέρνει ήδη», αλλά η αξιοπιστία, όπως είπε, χάθηκε.

«Συντρίμμια» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Αναφερόμενη στην επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, η καγκελάριος παρατήρησε πως καταστράφηκε «το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη» μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων λαών της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα διέκοψε μονομερώς τις συζητήσεις και έκανε ένα δημοψήφισμα, στο οποίο ο ελληνικός λαός ψήφισε σε ποσοστό 61% «όχι». Το αποτέλεσμα ήταν συντρίμμια, ανέφερε η Άγκελα Μέρκελ.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε ειδικά τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την προσπάθεια που κατέβαλε.