«Η αίσθησή μου είναι ότι μια έξοδος της Ελλάδας έχει φύγει από το τραπέζι για τα καλά», ανέφερε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, όπου επίσης διέβλεψε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2014, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για επιστροφή στις αγορές πριν το 2016.

Σε συνέντευξή της στον Αλέξη Παπαχελά για τους «Νέους Φακέλους» του ΣΚΑΙ, η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε οτι έχουν γίνει λάθη στο πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε, καθώς υποτιμήθηκε το μέγεθος του ελλείμματος. Επισήμανε ωστόσο οτι η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν ήταν αναμενόμενη την περίοδο που σχεδιαζόταν το πρώτο πρόγραμμα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, απαντώντας σχετικά με το αν είχε βάλει κάποιους όρους όταν έδωσε την λίστα σε σχέση με την μυστικότητα γύρω από το ζήτημα, είπε ότι ούτε θυμάται κάτι τέτοιο, ούτε θα ήθελε να το σχολιάσει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Αλέξης Παπαχελάς
Να σας ρωτήσω αν μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει φύγει από το τραπέζι για τα καλά ή προς το παρόν;

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ
Η αίσθησή μου είναι ότι μια έξοδος της Ελλάδας έχει φύγει από το τραπέζι για τα καλά και ότι η απόφαση γι’ αυτό βρίσκεται στα χέρια του Ελληνικού λαού και των Ελληνικών αρχών. Ο τρόπος, με τον οποίο έχει αλλάξει η κατάσταση επιτρέπει στην Ελλάδα να επιδείξει ότι είναι μέλος της Ευρωζώνης, ότι μπορεί να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις, ότι μπορεί να παράξει αποτέλεσμα και αυτό που ξεκάθαρα έχουν σημειώσει σε αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ότι αν κάνετε αυτά θα σταθούμε στο πλευρό σας, και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει φύγει από το τραπέζι, όσο η Ελλάδα επιθυμεί να έχει φύγει από το τραπέζι.

Αλέξης Παπαχελάς
Στο τελευταίο Eurogroup ήσασταν υπέρ μιας δραματικής μείωσης χρέους για την Ελλάδα. Απογοητευθήκατε με τα αποτελέσματα, επιθυμούσατε κάτι πιο δραματικό και πιστεύετε ότι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον;

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ
Δεν παίρνει κανείς πάντα αυτό που θέλει, και αυτό που βρίσκω ενθαρρυντικό στην παρούσα κατάσταση είναι πρώτον η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων εταίρων να σταθούν μαζί ο ένας στο πλευρό του άλλου και δεύτερον η καθαρή ένδειξη από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων ότι αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις, αν η Ελλάδα αποδώσει όπως έχει συμφωνήσει τότε οι Ευρωπαίοι δεν θα συνεχίσουν απλά να υποστηρίζουν αλλά θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους μακροπρόθεσμα.

Αλέξης Παπαχελάς
Στην αρχή του προγράμματος ήσασταν μέλος του Eurogroup, και υπήρχε μία μεγάλη συζήτηση τότε και στην Ευρώπη και με το ΔΝΤ για το αν θα έπρεπε να υπάρξει μία μείωση χρέους από την αρχή. Πιστεύετε ότι ήταν λάθος που δεν έγινε αυτό;

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ
Ξέρετε, πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε την ιστορία. Πιστεύω ότι θα έρθει η ώρα που θα έχουν τελειώσει τα προγράμματα, που η Ελλάδα θα στέκεται ξανά στα πόδια της και που θα μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω και να αποφασίσουμε τι έγινε σωστά και τι λάθος. Πιστεύω ότι προς το παρόν πρέπει να αφιερώσουμε το σύνολο της ενέργειας και της προσήλωσής μας σε αυτά που απομένουν να γίνουν, επειδή θα ήταν κρίμα να έχουν γίνει τόσο πολλά, να έχουν κάνει οι Έλληνες τόσες θυσίες και να μην φτάσουμε στο τέλος του δρόμου.

Αλέξης Παπαχελάς

Καταλαβαίνω ότι έχουν γίνει κάποιες αποτιμήσεις μέσα στο ΔΝΤ που κριτικάρουν το πρόγραμμα της τρόικας λέγοντας ότι υπήρξε μεγάλη λιτότητα που οδήγησε σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Πιστεύετε ότι έγιναν λάθη αυτά τα χρόνια;

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ

Ποιος δεν κάνει λάθη; Αυτό που μπορώ να πω έχοντας παρακολουθήσει την δουλειά που έγινε πριν αναλάβω είναι ότι έγινε κάθε προσπάθεια για αποκατάσταση. Αυτό που σίγουρα υποτιμήθηκε ήταν το μέγεθος του ελλείμματος, η ακρίβεια των αριθμών και το γενικότερο περιβάλλον μέσα στο οποίο εκτελέστηκε το πρόγραμμα. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους που ξεκίνησε να πλήττει το περιβάλλον δεν ήταν αναμενόμενη την περίοδο που σχεδιαζόταν το πρώτο πρόγραμμα και αυτό είχε ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στο τι μπορούσε να επιτύχει η Ελλάδα και τι είδους ανάπτυξη μπορούσε να απολαύσει, γιατί όταν υπάρχει μειωμένη ζήτηση γύρω σου, όταν μια κρίση ρευστότητας έχει πλήξει τους εταίρους σου, σίγουρα υπάρχει αντίκτυπο και στην δική σου κατάσταση. Αυτό είναι που συνέβη.

Αλέξης Παπαχελάς

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα ρίσκα στην εφαρμογή από εδώ και πέρα σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν;

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ

Αυτό που πρέπει να γίνει – και είναι μία κρίσιμη αποστολή – είναι τα εξής τρία πράγματα: πρώτον, η βελτίωση του φορολογικού συστήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να μαζεύει έσοδα αποτελεσματικά, να χτυπά την φοροδιαφυγή και να φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία. Αυτή είναι προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα κατά τη γνώμη μου. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι αποτελέσματα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που έχει μειωθεί σημαντικά. Ξέρετε, στο αρχικό πρόγραμμα πριν τρία χρόνια, ο στόχος αποκρατικοποιήσεων ήταν 50 δις Ευρώ και τώρα έχει κατέβει στα 10 δις Ευρώ και σε αυτό πρέπει πραγματικά να υπάρξουν αποτελέσματα. Η τρίτη προτεραιότητα, που είναι σημαντική επίσης, είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν την ανταγωνιστικότητα που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα. Δεν θέλω να μπω σε πολύ τεχνικά θέματα αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι επλήγη το εισόδημα του ελληνικού λαού, επλήγησαν οι συντάξεις των ελλήνων συνταξιούχων και αυτό πρέπει να μεταφερθεί σωστά στις τιμές, επειδή το κόστος της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών έχει πέσει. Δεν έχουμε δει ακόμη αυτή την μείωση τιμών που θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Γιατί αυτό; Επειδή υπάρχουν ακόμη πολλά κλειστά επαγγέλματα, που είναι προστατευμένα, υπάρχουν ακόμη πολλές άδειες, ακόμη πολλά γραφειοκρατικά βάρη στην επέκταση των επιχειρήσεων, στην είσοδο νέων ανταγωνιστών, που έχουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα στην μείωση τιμών. Και αυτός είναι ο λόγος που η τρίτη προτεραιότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας είναι κλειδί.

Αλέξης Παπαχελάς

Η αίσθηση που επικρατεί εδώ είναι ότι επειδή οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται – επειδή το πολιτικό σύστημα δεν μπορούσε να τις εφαρμόσει για πολλούς λόγους -τουλάχιστον στο παρελθόν – ότι η χώρα προσαρμόζεται (δημοσιονομικά) μέσω της φτώχειας. Θα αλλάξει αυτό καθώς έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα απελπισίας στη χώρα και την εντύπωση ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ;

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ
Έχετε απόλυτο δίκιο, κι όμως, πρέπει να υπάρξει φως στο τούνελ. Αν αυτή η μεταρρύθμιση στις αγορές εργασίας, η πτώση του εργατικού κόστους συνδυαστεί με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που η σημερινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει τότε αυτό θα οδηγήσει σε βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, που θα βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση, θα αποκαταστήσει την ανάπτυξη της Ελλάδας και στη συνέχεια θα βελτιώσει την γενικότερη κατάσταση του ελληνικού λαού. Οπότε, από έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο βρίσκεται η οικονομία, πρέπει να πάει σε έναν ενάρετο κύκλο, όπου οι άνθρωποι που έχουν κάνει τις θυσίες θα απολαύσουν τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν. Αυτό που έχουμε δει είναι πολλά προστατευμένα συμφέροντα να μπαίνουν στο δρόμο, να δημιουργούν εμπόδια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει την αποφασιστικότητα της να χτυπήσει την αντίσταση αυτών των προστατευμένων συμφερόντων και εμείς θα βοηθήσουμε, θα πιέσουμε για να γίνει αυτό ώστε οι θυσίες που έχουν γίνει να μην αποδειχθούν μάταιες και να οδηγήσουν σε καρπούς που θα πάνε στους ανθρώπους που έκαναν τις θυσίες.

Αλέξης Παπαχελάς

κ. Γεν. Δ/ντρια σε κάθε επόμενο έλεγχο του προγράμματος όταν η αντιπροσωπεία της τρόικας έρχεται στην Ελλάδα ο μέσος Έλληνας έχει καλούς λόγους να προβλέπει ότι θα μειωθεί το εισόδημα και η σύνταξή του. Και μπορώ να σας πω ότι η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα δεν αντέχουν άλλο έναν γύρο περικοπών, έτσι όπως είναι τα πράγματα. Μπορείτε να αποκλείσετε αυτή την πιθανότητα για την επόμενη χρονιά ή πιστεύετε ότι μπορεί να χρειαστεί νέος γύρος περικοπών;

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ

Η ανάλυσή μας δείχνει ότι αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν με αποτέλεσμα την μεταφορά της μείωσης κόστους των εισοδημάτων στις τιμές, δεν θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση του κόστους ή των συντάξεων. Αν, παρόλα αυτά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν λάβουν χώρα, αν τα κλειστά επαγγέλματα διατηρήσουν τα προνόμιά τους, αν οι πολλαπλές άδειες, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα προσκόμματα στην ανάπτυξη παραμείνουν τότε θα αντιμετωπίσουμε ακόμη μία κατάσταση, κατά την οποία το δημοσιονομικό έλλειμμα θα χρειαστεί αντιμετώπιση και γι’ αυτό θα χρειαστούν περισσότερες περικοπές. Δεν είναι αυτό που θέλουμε, επειδή πιστεύουμε ότι έχουν γίνει αρκετά στο συγκεκριμένο θέμα, επειδή η Ελλάδα έχει σχεδόν επιστρέψει στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σχέση με το κόστος συντάξεων και εργασίας και οι καρποί που θα προκύψουν από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εξάλειψη των προνομίων, των φέουδων και των προστατευόμενων περιοχών.

Αλέξης Παπαχελάς

Πότε περιμένετε να επιστρέψει η ανάπτυξη την Ελλάδα και να επιστρέψουμε στις αγορές;

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ

Καταρχήν περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές ισοζύγιο, οπότε με εξαίρεση τις αποπληρωμές χρέους, το ισοζύγιο μεταξύ εξόδων και εσόδων πρέπει να επιτευχθεί φέτος, το 2013, που σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά θα περιμένουμε πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα και επιστροφή της ανάπτυξης το 2014. Η επιστροφή στις αγορές για δανεισμό είναι μια άλλη ιστορία και θα πάρει περισσότερο. Για την ώρα η χρηματοδότηση της χώρας είναι εξασφαλισμένη εξαιτίας του προγράμματος, εξαιτίας της Ευρωπαϊκής στήριξης αλλά σίγουρα ελπίζουμε θα έλεγα πριν από το 2016 η χώρα να μπορέσει να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές.

Αλέξης Παπαχελάς

Μπορείτε να μου πείτε ένα παράδειγμα επιτυχίας από το Ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τώρα;

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ
Πραγματική ιστορία επιτυχίας;

Αλέξης Παπαχελάς

Ναι.

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ

Κοιτάξτε, έχουν υπάρξει τεράστια επιτεύγματα στο θέμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αν σκεφθείτε την κατάσταση πίσω στο 2010, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το πρώτο πρόγραμμα και την σημερινή κατάσταση η δημοσιονομική εξυγίανση είναι στην περιοχή του 9% και αυτό είναι τεράστιο επίτευγμα, που επετεύχθη με περικοπές δαπανών, με περικοπές μισθών και συντάξεων με ένα δίχτυ προστασίας για τα χαμηλότερα εισοδήματα και τις μικρότερες συντάξεις. Αλλά είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για το οποίο πρέπει να επαινέσουμε και να συγχαρούμε τον Ελληνικό λαό. Από την άλλη, εκεί που έχει υπάρξει σημαντικό μειονέκτημα – αν θέλετε – είναι στην συλλογή των φόρων, στην μεταρρύθμιση του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Αυτό είναι στην κορυφή της λίστας μου με τα – όχι καλά – και αμέσως μετά οι ιδιωτικοποιήσεις.

Αλέξης Παπαχελάς
Αναφέρατε την συλλογή φόρων. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει μπλέξει σε μία υπόθεση σχετικά με μία λίστα που φέρει το όνομά σας – αποκαλείται λίστα Λαγκάρντ εδώ στην Ελλάδα. Αναρωτιέμαι αν θυμάστε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δώσατε την λίστα στον Έλληνα ομόλογό σας τότε και αν έχετε κάποια σκέψη ή σχόλιο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ
Θα ήλπιζα να μην με συνδέσετε για πάντα με την φορολογία αλλά όπως κι αν έχει, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έκανα ότι έπρεπε να κάνω όταν μου ζητήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας να τον βοηθήσω με την συλλογή φορολογικών εσόδων και τον αγώνα ενάντια στην φοροδιαφυγή. Όσον αφορά στα υπόλοιπα δεν θα ήθελα να σχολιάσω γιατί το θέμα έχει αναχθεί πραγματικά σε εσωτερικό πολιτικό ζήτημα. Αυτό που εγώ και το ΔΝΤ θεωρούμε σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να δουλεύει καλά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, να είναι συμπαγής, ασφαλής και αποφασιστικός και να έχει την πλήρη πολιτική στήριξη της κυβέρνησης για να κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να πατάξει την φοροδιαφυγή σύμφωνα με τους στόχους. Βλέποντας τα νούμερα στο τέλος του Νοεμβρίου 2012 ο στόχος δεν έχει πιαστεί και υπάρχει πολύ δουλειά ακόμη να γίνει για να σιγουρευτούμε ότι θα έρθουν τα έσοδα.

Αλέξης Παπαχελάς
Μία ακόμη ερώτηση γι’ αυτό. Αν μπορείτε ξεκαθαρίστε μας αν βάλατε κάποιους όρους όταν δώσατε την λίστα σε σχέση με την μυστικότητα γύρω από το ζήτημα, με το εάν θα μπορούσε να δημοσιευθεί ή κάτι τέτοιο;

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ
Δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο και αν θυμόμουν δεν είμαι σίγουρη ότι θα ήθελα να σχολιάσω. Όπως ξέρετε αυτό ήταν σε μία προηγούμενη ζωή ως υπουργός Οικονομικών, αυτή τη στιγμή μιλώ ως Γεν.Δ/ντρια του ΔΝΤ.

Αλέξης Παπαχελάς
Ξέρουμε ότι είστε και μία πολύ καλή δικηγόρος και φαντάζομαι αυτή είναι μια καλή απάντηση. κ. Γεν. Δ/ντρια πριν από κάποιο καιρό προκαλέσατε αντιδράσεις όταν είπατε στον Guardian ότι συμπονάτε περισσότερο τα παιδιά της Υποσαχάριας Αφρικής από τους Έλληνες. Παραποιήθηκαν τα λεγόμενά σας ή ήταν ένα λάθος σας; Γνωρίζετε τα προβλήματα της κοινωνικής συνοχής και της φτώχειας που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα; Έχετε καθαρή εικόνα γι’ αυτά;

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ
Οπωσδήποτε έχω καθαρή εικόνα και γνωρίζω ότι ο Ελληνικός λαός κατά κύριο λόγο έχει συμφωνήσει σε τεράστιες θυσίες και κάποιοι Έλληνες υφίστανται τεράστια κακουχία, το γνωρίζω αυτό. Αλλά ξέρετε, όταν ερωτώμαι τι σκέφτομαι το πρωί όταν ξυπνώ, σκέφτομαι αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σκέφτομαι αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα. Είμαι μητέρα και σκέφτομαι τα παιδιά και σκέφτομαι αυτά τα παιδιά που δεν έχουν να φάνε. Οπότε μόλις είχα γυρίσει από το Νίγηρα όταν μου πήραν την συνέντευξη από τον Guardian. Με απασχολούν πολύ κάποια παιδιά στην Αφρική. Πρόσφατα ήμουν στο Μαλάουι και την Μαυριτανία, σε χώρες που οι άνθρωποι έχουν τόσα λίγα, όπου ο μισός πληθυσμός δεν έχει ούτε ένα δολάριο την ημέρα για να ζήσει, οπότε ακόμη σήμερα σκέφτομαι πρώτα και κύρια αυτούς, που δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνομαι άσχημα και ότι δεν λυπάμαι πάρα πολύ και δεν συμπονώ πάρα πολύ τον Ελληνικό λαό που αγωνίζεται και που έχει κάνει θυσίες. Αντιστοίχως, το σχόλιό μου αφορούσε αυτούς που καταφέρνουν να μην πληρώνουν φόρους φοροδιαφεύγοντας και νομίζω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα, στο οποίο οι φορολογικές αρχές θα πρέπει να είναι αυστηρές και αποτελεσματικές.

Αλέξης Παπαχελάς
Να ολοκληρώσω την συνέντευξη ρωτώντας σας τι θα λέγατε σε έναν Έλληνα που έχει χάσει την δουλειά του, που δεν μπορεί να πληρώσει φόρους, που έχει χάσει το σπίτι του, γιατί όπως γνωρίζεται οι αριθμοί αυτοί ανεβαίνουν και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αυτό είναι ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα. Οπότε κοιτώντας τους στα μάτια τι θα τους λέγατε, επειδή φυσικά δεν μπορούν να δουν κάποιο φως στο τούνελ μετά από τα τρία χρόνια αυτού του προγράμματος ενώ αντιθέτως αναμένουν περισσότερη λιτότητα, περισσότερο πόνο, περισσότερα από τα ίδια. Τι θα τους λέγατε;

Κριστίν Λαγκάρντ – Γεν. Δ/ντρια ΔΝΤ

Θα έλεγα πρώτα από όλα ότι έχουν την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Έχουμε πια δεσμευθεί ξανά σε αυτούς τους ανθρώπους. Θα τους έλεγα ότι ζουν σε μία Δημοκρατία όπου η κυβέρνηση έχει αποφασίσει καθαρά και αποφασιστικά να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, να εξασφαλίσει την επιστροφή της ανάπτυξης, την αύξηση των εισαγωγών και κατά συνέπεια την δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα έλεγα ότι είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή που περνούν αλλά ότι αν αυτά εφαρμοστούν όπως έχει υποσχεθεί η Ελληνική κυβέρνηση και οι Ελληνικές αρχές κάτω από το βλέμμα του Ελληνικού λαού, τότε υπάρχει φως στο τέρμα του τούνελ.