Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, οι Κινέζοι  αποκρύπτουν από την εφορία πολλά περισσότερα από τους Έλληνες και του Ιταλούς φοροφυγάδες που υποτίθεται ότι κατέχουν και ευρωπαϊκή πρωτιά.

Σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse, το ποσό της φοροδιαφυγής των κινεζικών νοικοκυριών ανέρχεται στο κολοσσιαίο ποσό των 9,3 τρισ. γουάν (1,4 τρισ. δολάρια), με το 80% αυτών των χρημάτων (πάνω από 1 τρισ. δολάρια) να καταλήγει στις τσέπες των πλουσιότερων κατοίκων της Κίνας.

Σημειώνεται ότι τα 1,4 τρισ. δολάρια αντιστοιχούν στο 30% του κινεζικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ σύμφωνα με την έρευνα της Credit Suisse, το πραγματικό μέσο διαθέσιμο εισόδημα των αστικών νοικοκυριών της χώρας φθάνει στα 32.154 γουάν ετησίως. Είναι δηλαδή κατά 90% υψηλότερο από το επισήμως δηλούμενο!

Όσο υψηλότερα είναι τα εισοδήματα των νοικοκυριών τόσο μεγαλύτερες είναι και οι δυνατότητες φοροδιαφυγής που διαθέτουν. Έτσι το μέσο ετήσιο πραγματικό εισόδημα του 10% των πλουσιοτέρων κινεζικών νοικοκυριών φθάνει στα 139.000 γουάν. Είναι δηλαδή υπερτριπλάσιο του ποσού που δηλώνεται στην Εφορία.

Το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας πολλαπλασιάζεται την ώρα που η «μαύρη οικονομία» προέρχεται από πολλές πηγές, που φθάνουν ψηλά στην κομματική και κυβερνητική πυραμίδα. Από γαμήλια δώρα σε κυβερνητικούς και κομματικούς αξιωματούχους, από έκτακτα εισοδήματα που προκύπτουν από μεταβιβάσεις γης, από «γρηγορόσημα», από αποζημιώσεις κρατικών μονοπωλίων, όπως το μονοπώλιο καπνού.

Εν τω μεταξύ, τα ευρήματα της έρευνας εξηγούν την υψηλή ζήτηση για πολυτελή καταναλωτικά προϊόντα στην Κίνα.

Η εταιρεία Gucci διατηρεί κατάστημα στην πόλη Σιζιατσουάνγκ της επαρχίας Χεμπέι, όπου πωλεί εμπορεύματα αξίας άνω των 4.000 δολαρίων, σε τιμές δηλαδή διπλάσιες από το μέσο ετήσιο εισόδημα των κατοίκων της πόλης.

Οι πωλήσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ΒΜW αυξήθηκαν κατά 82% τον περασμένο μήνα στην Κίνα σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2008 και έφθασαν στα 13.872 αυτοκίνητα.

Εξηγούν επίσης τις υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων που αποκαλύπτονται κατά καιρούς- προσφάτως η «Λαϊκή Ημερησία» έγραφε για την 20ετή κάθειρξη στην οποία καταδικάστηκε πρώην κομματικός αξιωματούχος σε ορυχείο της Βόρειας Κίνας, ο οποίος είχε αγοράσει 35 ακίνητα στο Πεκίνο με 305 εκατ. γουάν τα οποία είχε υπεξαιρέσει.