Επενδύσεις 60 δισ. στην επόμενη τριετία μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα εάν υιοθετήσει νοοτροπία και πρακτική «fast track» και άρει τα αντικίνητρα, τονίζει ο Γ. Στουρνάρας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως επεσήμανε στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, η άρση των αντικινήτρων και ο εξορθολογισμός του ρυθμιστικού πλαισίου στη χώρα θα μπορούσαν να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και να λειτουργήσουν καταλυτικά στην πραγματοποίηση επενδύσεων τα επόμενα τρία κρίσιμα χρόνια, ενδεικτικά στους εξής τομείς:

Οδικοί άξονες, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβατικές πηγές ενέργειας, ενεργειακά δίκτυα, ορυκτό πλούτο, τηλεπικοινωνίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, οι επενδύσεις αυτές μπορεί να φτάσουν τα 60 δισ. ευρώ. Αυτό όμως, συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας, προϋποθέτει πρακτική και, κυρίως, νοοτροπία «fast track» από τις αρχές, σε συνδυασμό με πιο ευέλικτη χρήση των συμβάσεων παραχώρησης, ιδιωτικοποιήσεις ευρέως φάσματος, την αξιοποίηση της ακίνητης κρατικής περιουσίας χρησιμοποιώντας διαφορετικά κατά περίπτωση εργαλεία, την ανακατανομή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προς τα πλέον ώριμα έργα, παράλληλα με χρονική ανακατανομή της κοινοτικής συγχρηματοδότησής του προς τα εμπρός δεδομένου μάλιστα ότι τα κοινοτικά κονδύλια -ΕΣΠΑ- προς απορρόφηση ξεπερνούν το 7% του ΑΕΠ.

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και να ενισχύσουν τις επενδύσεις αφορούν:

– Την απελευθέρωση περίπου εβδομήντα επαγγελμάτων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές.
– Την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας
– Την ενίσχυση των θεσμών (π.χ. δικαιοσύνη) και τη βελτίωση της δομής του ίδιου του κράτους
– Την ενίσχυση του «τριγώνου της γνώσης»
– Την άρση περισσότερων των εκατό εμποδίων (αντικινήτρων) στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Τα βασικότερα αντικίνητρα

Τα βασικότερα αντικίνητρα, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, μπορούν να ταξινομηθούν στις ακόλουθες δέκα κατηγορίες :

1. Αδειοδότηση για την δημιουργία και εγκατάσταση επιχείρησης
2. Εργασιακά/ασφαλιστικά θέματα
3. Μεταφορές
4. Στρεβλώσεις στις αγορές (π.χ. καύσιμα)
5. Συναλλαγές με το δημόσιο
6. Φορολογία
7. Μη ανταποδοτικές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων
8. Επέκταση και εκσυγχρονισμός βιομηχανιών-αποθηκών
9. Έρευνα/Καινοτομική Δραστηριότητα
10. Λύση/Εκκαθάριση Επιχείρησης

Τι λέει για τα συνδικάτα

Σκιαγραφόντας την ανεπάρκεια του τρέχοντος αναπτυξιακού προτύπου, ο κ. Στουρνάρας καυτηρίασε και τη στάση των συνδικάτων στις εταιρίες του δημόσιου τομέα, τα οποία, όπως τόνισε «συνδιοικούν, σε μεγάλο ή μικρό βαθμό ανάλογα με την περίπτωση, συνδιαμορφώνοντας ουσιαστικά την ακολουθούμενη πολιτική στον κάθε τομέα κυβερνητικής δραστηριότητας».

Όπως ανέφερε, στον δημόσιο τομέα βρήκε, και συνεχίζει να βρίσκει, πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης μια τοξικής μορφής νοοτροπία, σύμφωνα με την οποία ο συνδικαλισμός δεν αφορά μόνο στις εργασιακές σχέσεις αλλά υπεισέρχεται σε θέματα σχεδιασμού και στρατηγικής, εταιρικής διακυβέρνησης, σχέσεων με τον εξυπηρετούμενο πολίτη ή την ιδιωτική επιχείρηση, διαχείρισης ανθρώπινων πόρων καθώς και ωραρίου λειτουργίας.

«Δεν είναι μάλιστα υπερβολή να λεχθεί ότι, ουσιαστικά, σχεδόν διαθέτει και δικαίωμα βέτο σε ζητήματα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.