Περιθώριο μέχρι τις 19 Ιουλίου 2024 για να «σώσουν» τις ρυθμίσεις τους έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι έχουν δημιουργήσει νέα χρέη προς το Δημόσιο που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 19 Απριλίου 2024 ή «ξέχασαν» να υποβάλουν στην ώρα της μια δήλωση ΦΠΑ που έληξε πριν τις 20 Απριλίου 2024.

Για να μην χάσουν τις ρυθμίσεις τους οι φορολογούμενοι – οφειλέτες θα πρέπει μέχρι τις 19 Ιουλίου 2024:

  • Να εξοφλήσουν ολοσχερώς ή να τακτοποιήσουν με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής τυχόν νέες αρρύθμιστες οφειλές τους προς το Δημόσιο που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 19 Απριλίου 2024.
  • Να υποβάλουν εκπρόθεσμα το αργότερο μέχρι τις 19 Ιουλίου 2024 τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ που υποχρεούνταν να υποβάλουν σε προθεσμίες που έληξαν πριν την 20η Απριλίου 2024.

Με τους νέους κανόνες της εφορίας από δω και πέρα:

α) Δεν θα επέρχεται απώλεια ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλής προς το Δημόσιο σε περίπτωση που θα προκύπτει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, εφόσον η νέα αυτή οφειλή εξοφληθεί ολοσχερώς ή τακτοποιηθεί με νέα ρύθμιση δόσεων εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της

β) Δεν θα επέρχεται απώλεια ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής κάποιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, εφόσον η δήλωση αυτή υποβληθεί εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος η καθυστέρηση υποβολής μιας δήλωσης ΦΠΑ ακόμη και για μια ημέρα ή η δημιουργία νέων αρρύθμιστων οφειλών είχε ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να χάνουν τις ρυθμίσεις τους. Εντός του Ιουνίου αναμένεται η ΑΑΔΕ να αποστείλει μηνύματα σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις ώστε να τις τακτοποιήσουν. Στην περίπτωση που χάσουν τη ρύθμιση και επανενταχθούν θα καταβάλλουν υψηλότερο επιτόκιο.

Με το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ:

  1. Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.
  2. ⁠Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε
  3. Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.
Ευρώ

Επιτόκια

Με νέα διάταξη το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά σε αναδρομική μείωση από την 1η Απριλίου 2024 των επιτοκίων των ρυθμίσεων τα οποία θα παραμείνουν «παγωμένα» για ένα έτος. Τα νέα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης ανέρχονται σε:

  • 4,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε 12 μηνιαίες δόσεις.
  • 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Για τις οφειλές που έχουν τεθεί εκ νέου σε ρύθμιση μετά την απώλεια της πρώτης (β’ υπαγωγή) το επιτόκιο διαμορφώνεται ως εξής:

  • 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.
  • 7,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.