Η ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την ανησυχία της για τις πολιτικές αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, που απειλούν το δικαίωμα ασύλου ανθρώπων που βρίσκονται πραγματικά σε κίνδυνο στη χώρα τους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση, δεν πρέπει να ξεχνά ότι ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να εισέλθουν (στο έδαφός της), υπάρχουν κάποιοι που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και των οποίων οι ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR, Αντρέι Μάχεσιτς.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, ο αριθμός των αφίξεων από τη θάλασσα μιλά από μόνος του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παράνομοι μετανάστες να βρουν άσυλο στην Ευρώπη.

«Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα (βασικές χώρες άφιξης των μεταναστών) έχουν όλες παρατηρήσει μία δραστική μείωση των αφίξεων από τη θάλασσα φέτος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNHCR 8.800 άνθρωποι έφτασαν από τη θάλασσα κατά τη διάρκεια των 10 πρώτων μηνών του 2010, έναντι 32.000 την ίδια περίοδο το 2009, δηλαδή παρατηρήθηκε μία πτώση 72,5%.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των ελέγχων στα σύνορα, των κοινών περιπολιών και της εκτροπής των πλοίων προτού αυτά φτάσουν στα χωρικά ύδατα αυτών των χωρών», εκτιμά η UNHCR.

Η οργάνωση εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται περίπου τα δύο τρίτα των μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης.

Κάλεσε επίσης τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να προσέξουν ώστε το δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη να μην απειληθεί από τις πολιτικές που έχουν στόχο να ενισχύσουν τα σύνορα της ηπείρου.

«Το να τους εμποδίζουμε να έρχονται από τη θάλασσα δε λύνει το πρόβλημα, απλώς το μετακινεί αλλού», όπως στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπου έφτασαν 38.992 μετανάστες μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2010, έναντι 7.574 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η UNHCR, που αρκετές φορές έχει εκφράσει την ανησυχία της για την ανθρωπιστική κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα, κάλεσε για μία ακόμα φορά την Ε.Ε. να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την ολοένα και πιο προβληματική κατάσταση.