Τρεις από τους πέντε κατηγορουμένους στη δίκη για τον σχεδιασμό των επιθέσεων αυτοκτονίας της 11ης Σεπτεμβρίου επέλεξαν να μην παρουσιαστούν στη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο ειδικό δικαστήριο της βάσης του Γουαντάναμο, κατά την οποία επρόκειτο να εξεταστεί η μυστικότητα των ομολογιών τους, οι οποίες αποσπάσθηκαν ενώ κρατούνταν στις μυστικές φυλακές της CIA.

Ο Πακιστανός Χάλεντ Σέιχ Μοχάμαντ, που θεωρείται ο «ιθύνων νους» των πιο θανατηφόρων επιθέσεων στην αμερικανική ιστορία, των οποίων έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη, απείχε από τη σημερινή δίκη, καθώς επίσης και ο ανιψιός του Άμαρ αλ Μπαλούσι και ο Σαουδάραβας Μουστάφα αλ Χουσάουϊ.

Μόνον οι Υεμενίτες Ουάλιντ Μπεν Ατάς και Ράμζι μπεν αλ Σάιμπα επέλεξαν να είναι παρόντες στην ακροαματική διαδικασία.

Αφότου ενημερώθηκε από στρατιωτικό της βάσης, ο στρατοδίκης Τζέιμς Πολ ανακοίνωσε πως οι τρεις κατηγορούμενοι «αυτοβούλως αποφάσισαν να μη συμμετέχουν σήμερα» στην ακροαματική διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως «η απουσία τους αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης». Ο δικαστής επέτρεψε χθες στους κατηγορούμενους να απέχουν από σήμερα από τη δίκη, με προϋπόθεση να εκφράσουν γραπτά το αίτημά τους και να το υπογράψουν σήμερα το πρωί.

Η τρέχουσα ακροαματική διαδικασία είναι η πρώτη αφότου απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο, τον περασμένο Μάιο, που θα προλειάνει το έδαφος για τη «δίκη του αιώνα», που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα από έναν χρόνο στο Γουαντάναμο, χιλιάδες χλμ. μακρύτερα από το Μανχάταν, όπου αρχικά ήθελε να τους δικάσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η δίκη θα μεταδίδεται με τον ίδιον τρόπο σε τέσσερις βάσεις στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία τα εμπλεκόμενα μέρη θα εξετάσουν την μυστικότητα των ομολογιών των κατηγορουμένων, εξαιτίας της κράτησής τους σε μυστικές φυλακές της CIA πριν τη μεταφορά τους στο Γουαντάναμο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.