Ο Τράιαν Μπασέσκου δεν έχει πλέον πολιτική νομιμοποίηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βίκτορ Πόντα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος για την αποπομπή ή μη του κ. Μπασέσκου από την προεδρία της χώρας.

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 46,13%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, γεγονός που- βάσει του ρουμανικού Συντάγματος- καθιστά άκυρη την ψηφοφορία (σ.σ. απαιτείται συμμετοχή άνω του 50%), ωστόσο ποσοστό 87,55% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της αποπομπής του Τράιαν Μπασέσκου.

«Πρακτικά, ο κ. Μπασέσκου δεν εκπροσωπεί και πολλά πλέον … Για το ρουμανικό λαό, ο κ. Μπασέσκου έχει πάψει πλέον να είναι ένας ηγέτης» τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ο Ρουμανός πρωθυπουργός.

Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, όπως είπε, το δημοψήφισμα ήταν δίκαιο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, πλέον η USL (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση), η τρικομματική ένωση που βρίσκεται στην εξουσία, θα πρέπει πλέον να εκπροσωπήσει και να υπερασπιστεί περαιτέρω τα οχτώ εκατομμύρια ψηφοφόρων που επιθυμούν την απομάκρυνση του Τράιαν Μπασέσκου από την εξουσία.

«Από τη θέση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που κατέχουμε και της απόλυτης πλειοψηφίας στις τοπικές αρχές, εμείς, που μετέχουμε στην κυβέρνηση, θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στα οχτώ εκατομμύρια Ρουμάνους (που ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του προέδρου της χώρας) και να τους υπερασπιστούμε έναντι του κ. Μπασέσκου και των ευνοούμενων γύρω του, που πιθανώς περιμένουν δουλειές και προνόμια… Πρακτικά, ο κ. Μπασέσκου έχει ήδη απομακρυνθεί από την εξουσία, αφού εξελέγη με τις ψήφους πέντε εκατομμυρίων Ρουμάνων και τώρα οχτώ εκατομμύρια επιθυμούν την απομάκρυνσή του» υπογράμμισε ο κ. Πόντα.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός εκτίμησε πως δεν υπάρχει ανάγκη επανάληψης του δημοψηφίσματος καθώς, όπως τόνισε, «τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και ο κ. Μπασέσκου δεν εκπροσωπεί πλέον κανέναν» και ξεκαθάρισε πως δεν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με τον Ρουμάνο πρόεδρο καθώς «οι Ρουμάνοι δεν τον θέλουν πλέον».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι η USL προωθεί την υποψηφιότητα του Κριν Αντονέσκου για την προεδρία.

Την αποπομπή του κεντροδεξιού Τράιαν Μπασέσκου από την προεδρία της Ρουμανίας είχε ζητήσει η κεντροαριστερή κυβερνητική πλειοψηφία, τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα οξείας πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Ο κ. Μπασέσκου είχε επιβιώσει ανάλογου δημοψηφίσματος το 2007, αλλά έκτοτε η δημοτικότητά του έχει συρρικνωθεί σημαντικά εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας που υιοθετήθηκαν την τελευταία διετία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.