Ένας πολίτης έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίστηκαν όταν διαδηλωτές κατέλαβαν ένα μεταλλείο ασημιού στη Βολιβία, που ανήκει στην εταιρεία South American Silver Corp., στα υψίπεδα των Άνδεων, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ.

Στο μεταλλείο ξέσπασαν βίαια επεισόδια από την Πέμπτη, ενώ οι αρχές διαπραγματεύονταν με αγρότες χωρικούς που κρατούν πέντε βολιβιανούς εργαζόμενους της καναδικής επιχείρησης ομήρους και απαιτούν αυτή να αποχωρήσει, ενώ ζητούν επίσης να απελευθερωθεί ένας από τους ηγέτες τους ο οποίος είχε συλληφθεί και κατηγορείται για προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Το ραδιοφωνικό δίκτυο Erbol ανέφερε αρχικά ότι ο αγρότης σκοτώθηκε από πυρά στην διάρκεια επεισοδίων με την αστυνομία.

Αργότερα διευκρίνισε ότι δεν έχουν φθάσει στο σημείο γιατροί για να διακριβώσουν τα αίτια του θανάτου του.

Η κυβέρνηση διέψευσε ότι σημειώθηκαν επεισόδια με τη χρήση όπλων και ανέφερε ότι ο διαδηλωτής έχασε τη ζωή του διότι «μεταχειρίστηκε λαθεμένα δυναμίτη».

«Δεν υπήρξαν συγκρούσεις οποιουδήποτε είδους. Οι αστυνομικοί οι οποίοι στάλθηκαν εκεί δεν έφεραν όπλα» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Ρομέρο σε βολιβιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες να διαπραγματευθεί μια λύση στη σύγκρουση, στην οποία εμπλέκονται αγρότες που τάσσονται υπέρ και κατά του μεταλλείου.

Οι έρευνες για μεταλλεύματα, στην οποία η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 50 εκατ. δολάρια, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της επιχείρησης στην περιοχή αυτή βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ασημιού και άλλων μετάλλων παγκοσμίως.

Ο εκπρόσωπος της Γκονσάλο Γκουτιέρες είπε ότι η εξερεύνηση πρόκειται να συνεχιστεί ως το 2015 τουλάχιστον.

Είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που διαδηλώσουν πλήττουν ξένες μεταλλευτικές εταιρείες στη Βολιβία, όπου η κυβέρνηση του αριστερού Έβο Μοράλες δοκιμάζεται από κοινωνική αναταραχή και μια σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τον περασμένο μήνα, είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες μεταλλωρύχων σε ένα ορυχείο που ανήκε στην Glencore.

Ο Μοράλες αντέδρασε εθνικοποιώντας το μεταλλείο, γεγονός που συνέβαλε να ηρεμήσει η κατάσταση στο εσωτερικό αλλά εξόργισε την διοίκηση της γιγαντιαίας πολυεθνικής.