Τα τρόφιμα σόγιας, τα οποία παρασκευάζονται από σπόρους σόγιας, μπορούν να είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Η πρωτεΐνη σόγιας είναι δεύτερη μετά από αυτό που λαμβάνουμε από την κατανάλωση ζωικών τροφών, πολλές από τις οποίες έχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Η κατανάλωση τροφών με βάση τη σόγια μπορεί, επίσης, να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών, κάτι που μπορεί να ωφελήσει την υγεία του γαστρεντερικού σας συστήματος.

Σόγια

Μπορείτε να βρείτε τη σόγια σε διάφορες μορφές για να προσθέσετε στη διατροφή σας όπως γάλα σόγιας, τόφου, τυριά σόγιας, μπιφτέκια σόγιας, ακόμη και τρόφιμα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως σάλτσα σόγιας κ.α. Αυτός ο τύπος τροφής είναι η βέλτιστη πηγή πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά σας μειώνοντας τη χοληστερόλη σας. Ωστόσο, η σόγια δεν είναι απλώς μια εξαιρετική φυτική πρωτεΐνη. Έχει ένα άλλο εκπληκτικό όφελος για την υγεία και πιο συγκεκριμένα για το δέρμα.

Αλεύρι σόγιας

Τα οφέλη της σόγιας για την υγεία

Η σόγια μπορεί να είναι εξαιρετική για το δέρμα, σύμφωνα με το Healthline. Περιέχει ισοφλαβόνες που μπορούν να μπλοκάρουν ή να μιμηθούν τα οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να ωφελήσουν το δέρμα σας. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Science and Vitaminology εξέτασε γυναίκες ηλικίας 30 και 40 ετών που έτρωγαν ισοφλαβόνες σόγιας καθημερινά για 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σόγιας βελτίωσε την ελαστικότητα του δέρματός τους και μείωσε τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Γαλακτοκομικά από σόγια

Επίσης, μια άλλη μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinics εξέτασε 30 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκαν 100 χιλιοστόγραμμα συμπυκνωμένου εκχυλίσματος σόγιας, πλούσιου σε ισοφλαβόνες, κάθε μέρα για 6 μήνες. Η κατανάλωσή του αποδείχθηκε ότι αύξησε το κολλαγόνο των γυναικών, το οποίο βοήθησε να διατηρηθεί το δέρμα τους σφριγηλό, λείο και δυνατό.

Το healthdigest.com, λοιπόν, συνιστά να προσθέσετε σόγια στη διατροφή σας εάν θέλετε καλύτερη υφή δέρματος, περισσότερη λάμψη, λιγότερη υπερμελάγχρωση και μειωμένη ερυθρότητα. Απλώς μην ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακό όλο το χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε και το δέρμα σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.