«Είναι καλός παίκτης, αλλά δεν είναι και ο Μαραντόνα». Ο Χενκ Τεν Κάτε είχε δίκιο. Ο Ντάμε Εντόι δεν συγκρίνεται με τον Αργεντινό, αλλά απόψε είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον Παναθηναϊκό.

Για την ορθοδοξία ξημέρωνε μια μεγάλη γιορτή. Για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και τους δημοσιογράφους μια ατελείωτη αναζήτηση, ανάμεσα σε Πορτογαλία και Σενεγάλη. Το όνομα του ήταν Dame NDoye και στην μετάφραση δεχόταν διαφορετικών ερμηνειών… Ντάμε Εντόι, Νταμ Ν’ Ντόι, Ντάμε Εντογιέ και εκείνη την ημέρα της 21ης Μαΐου του 2007 ο άγνωστος Αφρικανός μπήκε στη ζωή μας. Ο Παναθηναϊκός κυρίως μέσω του Γιάσμικο Βέλιτς, αλλά και με τη σύμφωνα γνώμη του νέου τεχνικού του, Ζοσέ Πεσέιρο, θα προχωρήσει μυστικά στη συμφωνία μαζί του και πριν καλά-καλά τελειώσει η σεζόν, ο Αφρικανός θα αποτελέσει την πρώτη μεταγραφή για το τριφύλλι.

Οι συστάσεις…

Τα πρώτα στοιχεία που θα γίνουν γνωστά για τον Ντάμε Ν’ Ντόι (όπως ο ίδιος θα πει πως ονομάζεται στην άφιξή του) είναι πως έχει γεννηθεί στις 21 Φεβρουαρίου του 1985 στην Τίες της Σενεγάλης. Προερχόμενος από αθλητική οικογένεια, αφού ο μεγάλος του αδελφός ήταν επίσης ποδοσφαιριστής, η αδελφή του ασχολείται με τον αθλητισμό, όπως και ξαδέλφια Ν’ Ντόι, Φιλίπ και Μαλέγιε. Ο αδελφός του ήταν ουσιαστικά ο λόγος που ο Ν’ Ντόι ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας του. Ο μάνατζερ του αδελφού του Οσμάν Ν’ Ντόι, είδε τον μικρό Ντάμε να αγωνίζεται στην Ζαν Ντ’ Αρκ και το 2006 έφυγε για το Κατάρ, με την Αλ Σάαντ να πληρώνει 500.000 ευρώ για να τον αποκτήσει.

Τα βήματα του αδελφού του έδειχναν πάντα την πορεία για τον μικρότερο Ντάμε, αφού επόμενος σταθμός ήταν τον Γενάρη του 2006 η Ακαντέμικα στην Πορτογαλία. Μια ομάδα που λίγους μήνες πριν είχε εγκαταλείψει ο Οσμάν για να μετακομίσει στην Αλ Σαμπάντ του Ριάντ. Στην Πορτογαλία κατάφερε γρήγορα να ξεχωρίσει και ειδικά στη δεύτερη σεζόν του ήταν από τους παίκτες που ακούστηκαν περισσότερο στο πρωτάθλημα. Η Πόρτο ήταν εκείνη που ενδιαφέρθηκε πρώτη για την απόκτησή του και φημολογούταν πως θα τον έπαιρνε το καλοκαίρι ως ελεύθερο.

Ο Παναθηναϊκός τους πρόλαβε όλους… Ακόμα και την ίδια την Ακαντέμικα, που όπως είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν, στόχευε να προχωρήσει σε μονομερή ανανέωση του συμβολαίου, ώστε να δέσει τον ποδοσφαιριστή. Λόγω του Ν’ Ντόι, εξάλλου, ο Γκοντίνιο – πρώην πρόεδρος της πορτογαλικής ομάδας – είχε αναγκαστεί σε παραίτηση, αφού αποδείχθηκε ότι προσπάθησε να πάρει την υπογραφή του Σενεγαλέζου σε νέο συμβόλαιο, τη στιγμή που εκείνος απλά ζήτησε να αγοράσει αυτοκίνητο!

Η μεταγραφή του στην Ελλάδα αποτέλεσε σοκ για την ομάδα του, αφού γνώριζαν ότι θα μπορούσαν να πάρουν καλά λεφτά από τον Ν’ Ντόι. Και η αλήθεια είναι ότι προσπάθησαν όσο μπορούσαν… «Ο προπονητής της ομάδας Μανουέλ Μασάντο παραδέχθηκε πολλές φορές δημοσίως την τύχη που είχε η Ακαντέμικα, για να αποκτήσει έναν παίκτη τέτοιας αξίας και την τεράστια δυναμική που διαθέτει, τόσο σε τεχνική και τακτική όσο και σε φυσική κατάσταση. Ο δε Τόνι, παίκτης-σύμβολο για την Ακαντέμικα και πρώην πρωταθλητής Πορτογαλίας με την Μπενφίκα, έφθασε στο σημείο να συγκρίνει τον Νταμ ακόμη και με τον Εουσέμπιο στα πρώτα του βήματα! Το δυστύχημα για την Ακαντέμικα είναι ότι χάνει μέσα από τα χέρια της δίχως να πάρει ούτε ένα ευρώ έναν παίκτη, που ο Τύπος παρουσίαζε ως ένα ανερχόμενο αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Αυτή ήταν μία πολύ κακή είδηση», θα γράψει ο τοπικός Τύπος στην Κοΐμπρα, τη στιγμή που στην Ελλάδα οι θετικές συστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

«Δεν μπορώ να έχω πλήρη άποψη για την αξία του, αφού δεν παρακολούθησα φέτος πολλούς αγώνες της Ακαντέμικα. Θα πω όσα είδα από το μεταξύ μας παιχνίδι. Είναι ένας παίκτης που δεν χάνει με τίποτα την μπάλα. Παρότι είναι ψηλός έχει καλή τεχνική κατάρτιση και γενικά δεν κάνει λάθη. Δεν πουλάει τις πάσες του. Δεν είναι ογκώδης, όμως το κορμί του είναι αρκετά δουλεμένο και είναι αρκετά δυνατός και πάνω απ’ όλα πολύ γρήγορος. Θεωρώ ότι έχει καλές προδιαγραφές, όμως θα πρέπει να δουλέψει ακόμη περισσότερο αν θέλει να σταθεί ως βασικός στον Παναθηναϊκό», θα πει εκείνον τον καιρό ο Κώστας Κατσουράνης, για να τον συμπλήρωσει ο μετέπειτα συμπαίκτης του Ν’ Ντόι, Γιώργος Καραγκούνης.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν τον ξέρω ως παίκτη, δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι εναντίον μας ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του, αυτό μπορώ να το πω χωρίς ενδοιασμούς. Αλλά για τα ποδοσφαιρικά του στοιχεία αναλυτικά δεν μπορώ να μιλήσω, διότι δεν ξέρω καλά ούτε την Ακαντέμικα ούτε τον παίκτη».

Γκολ και ξύλο…

Η μεταγραφή του τον Μάιο του 2007 σαφώς και δεν ενθουσίασε τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Η πορεία, όμως, έκανε τους ανθρώπους που είχαν… ψάξει τη δουλειά να νιώθουν δικαιωμένοι. Οι εμφανίσεις του στα φιλικά παιχνίδια αποδεικνύουν ότι πρόκειται για την κοινώς λεγόμενη «λίρα εκατό» και ειδικά στην Ρώμη, θα αποτελέσει το κεντρικό πρόσωπο. Θα γίνει στόχος ρατσιστικών συνθημάτων, θα γίνει στόχος των αντιπάλων του, θα σκοράρει, θα τα… κάνει όλα.

«Ίσως επειδή έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν αυτά που περίμεναν απέναντί μας και προσπαθούσαν να μας σταματήσουν με… ξύλο! Στους αμυντικούς, ειδικά, δεν αρέσει να τρέχει τόσο γρήγορα ο επιθετικός, γιατί δεν μπορούν να τον πιάσουν. Ούτε να τους ντριμπλάρουν και να τους εκθέτουν. Και έτσι αναγκάζονται να χτυπάνε, για να τον σταματήσουν. Αυτό έγινε και χθες (προχθές). Για τους οπαδούς της Λάτσιο, απλά έχω να πω ότι δεν είναι σωστά πράγματα αυτά και δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές σε ένα ποδοσφαιρικό ματς», θα πει μετά τον αγώνα στις ελληνικές εφημερίδες που έχουν βρει το νέο ήρωά τους και τον αποθεώνουν με κάθε ευκαιρία.

Ο μικρός ήρωας θα επαναλάβει το θαύμα του στις 19 Αυγούστου στη Λεωφόρο, όταν ο Παναθηναϊκός θα κάνει την πρόβα τζενεράλε ενόψει ντέρμπι, με αντίπαλο την Κατάνια… Στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση, θα κερδίσει τις εντυπώσεις για τον τσαμπουκά με τον Παρασκευά Άντζα, αφού ο Ζοσέ Πεσέιρο δεν θα τον ξεκινήσει στην 11αδα. Σύντομα θα τις κερδίσει και με την αγωνιστική του συμπεριφορά, αναγκάζοντας τη διοίκηση του Παναθηναϊκού να τον καλέσει για να υπογράψει νέο συμβόλαιο με ρήτρα παραχώρησης 15 εκ. Ευρώ!

Στο μάτι του κυκλώνα…

Το όνομά του, ωστόσο, θα μείνει πιο έντονα χαραγμένο στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα για έναν λόγο που δεν έχει σχέση με τις αγωνιστικές του ικανότητες. Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, η μονομαχία με τον Τραϊανό Δέλλα, θα τον φέρει… βαριά τραυματισμένο στο έδαφος και το επόμενο διάστημα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο για τον Ντάμε Ν’ Ντόι. «Είδατε τι έγινε στη φάση της αποβολής. Εγώ δεν είμαι βίαιος. Δέχθηκα αγκωνιά και ήταν κόκκινη. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα μού έλεγαν διάφορα και εγώ δεν αντέδρασα», θα πει ο Ν’ Ντόι μετά το ματς, ωστόσο ο λόγος θα πάει στα δικαστήρια.

Μπροστά στον αθλητικό δικαστή ΑΕΚ και Παναθηναϊκός θα δώσουν μια καταπληκτική παράσταση, μετά την καταγγελία της Ένωσης προς τον Ν’ Ντόι για διακωμώδηση του αθλήματος. Ο Σενεγαλέζος θα κριθεί αθώος και δεν θα τιμωρηθεί, όπως αθώος θα κριθεί και στον εισαγγελέα, ο οποίος τον καλεί μαζί με τον Δέλλα, τον Καραγκούνη, τον Φερέρ, τον Βέλιτς και όσους άλλους μπλέχτηκαν σε επεισόδιο στην φυσούνα της Λεωφόρου.

Ο Ντάμε Ν’ Ντόι θα είναι, πλέον, «σημαδεμένος» και θα κουβαλάει δίκαια ή άδικα την ρετσινιά μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο ίδιος πολλές φορές θα προκαλέσει με «θέατρο» αντιπάλους και, μάλιστα, σε βαθμό που μέχρι και ο Ζοσέ Πεσέιρο θα αναγκαστεί να μιλήσει για το θέμα σε μια συνέντευξη Τύπου. Ο Πορτογάλος τεχνικός θα παραδεχθεί ότι του έχει κάνει παρατηρήσεις, ώστε να σταματήσει να έχει τέτοια συμπεριφορά , όμως καλεί τους διαιτητές να μην τον αντιμετωπίζουν με εμπάθεια.

Η αλλαγή ρότας…

Μετά από μια σεζόν με 32 συμμετοχές και έξι γκολ, η λογική έλεγε πως ο Ντάμε Ν’ Ντόι θα ήταν στα πλάνα της νέας σεζόν. Κι έτσι έμοιαζε αρχικά… Ο Παναθηναϊκός ούτε καν συζητούσε στην αρχή το ενδεχόμενο παραχώρησής του, ακολούθως φάνηκε διαλλακτικός να τον δώσει ως αντάλλαγμα, αλλά δανεικό για να πάρει τον Ράφικ Τζιμπούρ και στο φινάλε έμοιαζε να τον παραχωρεί και ελεύθερο. Ο λόγος; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ο Χενκ Τεν Κάτε απογοητεύτηκε γρήγορα από την εικόνα του Σενεγαλέζου στις προπονήσεις. Παρότι είχε διάθεση να ασχοληθεί μαζί του και πίστευε στο ταλέντο του, ο Ν’ Ντόι έδειξε πολύ κακό πρόσωπο στην Αυστρία, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός πλάνων.

Ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής ενδιαφέρθηκαν έντονα για την απόκτησή του, όμως στις 14 Αυγούστου ανακοινώθηκε η παραχώρησή του στον ΟΦΗ. Και, μάλιστα, με ελεύθερη μεταγραφή… «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι στο Ηράκλειο και στον ΟΦΗ. Πέρυσι είχα πάει σε μια μεγάλη ομάδα και σήμερα βρίσκομαι σε μια άλλη μεγάλη ομάδα. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ σε όλους είναι ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να είμαι στη βασική ομάδα και σε κάθε αγώνα θα δίνω τα πάντα για να κερδίζει η ομάδα μου, πάντα με τη συνολική προσπάθεια των συμπαικτών μου», θα πει στην άφιξή του, όμως δεν κρύβει ότι ψάχνει μια δεύτερη ευκαιρία στο μεγάλο όνειρο. «Ποτέ δεν ξέρεις αν έχει τελειώσει ένα κεφάλαιο στη ζωή σου. Το όνειρο για μεγάλη καριέρα δεν έχει τελειώσει. Θέλω να ξαναπαίξω σε μια μεγάλη ομάδα και ο Παναθηναϊκός δεν είναι η μοναδική».

Στον ΟΦΗ προσαρμόζεται γρήγορα και εύκολα… Ο Ελίνι Δημούτσος και ο Αρκάντιους Μάλαρτζ αποτελούν λογικά την πιο κοντινή του παρέα, στην οποία θα προστεθεί γρήγορα και ο Πιερ Ισσά. Στο γήπεδο, ο Ντάμε Ν’ Ντόι ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα και κρατάει μόνος του τον ΟΦΗ. Γκολ και βαθμός στο Καυταντζόγλειο, γκολ και βαθμός στη Ν. Σμύρνη, δύο γκολ και βαθμός στην Τρίπολη, γκολ, ασίστ και βαθμοί με τον Εργοτέλη. Ειδικά τα πρώτα του γκολ ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για να αισθανθεί σίγουρος και να ξεπεράσει ένα προσωπικό, οικογενειακό πρόβλημα που την ίδια εποχή τον ταλάνιζε.

Amber alert!

Όλα τα προηγούμενα έμοιαζαν σαν ζέσταμα για αυτό που περίμενε. Δηλαδή, το ματς με τον Παναθηναϊκό και τον Χενκ Τεν Κάτε. «Θα δείτε τι παιχνίδι θα κάνω. Θέλω να αποδείξω ότι άξιζα μια θέση στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Θα τα δώσω όλα για να κερδίσουμε», έλεγε στους συμπαίκτες του και εκείνοι μετέφεραν στους δημοσιογράφους ότι γυαλίζει το μάτι του… Ήθελε το προσωπικό του δώρο Χριστουγέννων να είναι η νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό. Τα πράγματα, ωστόσο, ήρθαν διαφορετικά, με τρόπο που εκτέθηκε ακόμα και ο ίδιος.

Η εξαφάνισή του λίγο πριν το ματς σήμανε «Amber Alert» για τους οπαδούς του ΟΦΗ, που φώναζαν μέσα στο γήπεδο για την απουσία του, ενώ οι κακές γλώσσες έδιναν διαφορετική ερμηνεία, κάνοντας λόγο για κοπάνα του Ν’ Ντόι από το ξενοδοχείο και βόλτα μέχρι τις 5 το πρωί! Πριν την έναρξη, κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και μετά το φινάλε του ήταν το κεντρικό πρόσωπο. «Ο Εντόι είναι καλός παίκτης, αλλά δεν είναι ο Μαραντόνα», θα πει απατώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά το ματς ο Χενκ Τεν Κάτε, ενώ ο τότε προπονητής του ΟΦΗ Γιάννης Μαντζουράκης θα αφήσει σύννεφα για τη μη συμμετοχή του.

«Τον ετοίμασα για να παίξει. Οταν προετοίμασα το παιχνίδι τον ρώτησα αν είναι καλά για να παίξει και μου είπε ότι είναι καλά. Μετά όμως δεν ήταν στο πούλμαν. Ρωτήστε την εταιρία για τα περαιτέρω. Από τη στιγμή που ο Εντόι δεν ήταν στο πούλμαν, εγώ δεν ξέρω. Η εταιρία θα σας απαντήσει». Η εταιρία δεν απάντησε ποτέ επίσημα, το συμβόλαιο του Σενεγαλέζου τη μια μέρα εμφανιζόταν με ρήτρα και την επομένη χωρίς και η ζωή συνεχίστηκε, όταν ο Φανούρης Βατσινάς αποκάλυψε πως υπήρχε σχετικό συμφωνητικό για τον πρώτο χρόνο.

Ποτέ δεν θα μαθαίναμε αν έλεγε αλήθεια! Πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας από το… σκάνδαλο, ο Ντάμε Εντόι θα είχε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά. Ήταν για πρώτη φορά ισχυρός και ικανός να μην φοβάται για όσα θα γίνουν για εκείνον, χωρίς εκείνον. Πήρε την απόφαση να αφήσει την Ελλάδα και όσα παράδοξα ακολούθησαν την καριέρα του και να γυρίσει μόνο σε κάτι περιπτώσεις σαν την αποψινή. Ως ανάμνηση…

Πηγή:gazzetta.gr