Την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με τις Αρχές πριν ακόμη ανακοινωθούν οι ποινές τους έκαναν γνωστή δύο στελέχη της Χρυσής Αυγής από την περιοχή του Περάματος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το πρωί της Πέμπτης (8/10) οι δικηγόροι των δύο αυτών ατόμων εμφανίστηκαν στο Α.Τ. Περάματος και είπαν στους αστυνομικούς πως οι πελάτες τους είναι στη διάθεση των Αρχών για ό,τι τους χρειαστούν και δηλώνοντας πρόθυμοι να συνεργαστούν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αστυνομικοί τους εξήγησαν πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί οι ποινές και έτσι επεσήμαναν πως θα ενημερωθούν από το δικαστήριο όταν υπάρξουν εξελίξεις.

Οι αστυνομικοί έχουν από κοντά τους Χρυσαυγίτες – Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των ποινών

Η αστυνομία είναι σε ετοιμότητα όσον αφορά την απόφαση του δικαστηρίου για την απόφαση των ποινών για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, εδώ και χρόνια οι αστυνομικοί έχουν από κοντά τους Χρυσαυγίτες μιας και ήταν εν αναμονή της ολοκλήρωσης της δίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία είναι σε επιφυλακή και έχει σχέδιο ανάλογα με την απόφαση που θα βγει από το δικαστήριο. Πάντως, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη δεν θέλησε να δεσμευτεί για την διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τους συνηγόρους υπεράσπισης να ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους κατηγορούμενους που έχουν κριθεί ένοχοι. Επιπλέον η πρόεδρος διευκρίνισε πως σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας και έως την έκδοση ποινών οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να κρατηθούν.

Ολόκληρη η ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Υπόθεση δολοφονίας Φύσσα

Παρόντες οι 7 από τους 18 της υπόθεσης

Ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία.

Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 από τους 17 κατηγορουμένους. Ειδικότερα, πρόκειται για τους Ιωάννης Άγγο, Μάριος Αναδιώτης, Γιώργος Δήμου, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρύτης, Ιωάννης Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχαλάκος, Γιωργος Πατέλης, Γιώργος Σκάλκος, Γιώργος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσορβάς, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιώργος Τσακανίκας κι ο Σταύρος Σαντοριναίος.

Για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι (Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος).

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες, ενώ κρίθηκαν ένοχοι οι Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αναστάσιος Πανταζής και Αντώνιος Χατζιδάκης. Για τους υπόλοιπους παθόντες το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.

Εγκληματική οργάνωση

Για Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης ένοχοι κρίθηκαν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματαθαίπουλος.

Ένοχοι για ένταξη κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης).

Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης.

Μεταξύ εκείνων που αθωώθηκαν είναι η υποψήφια βουλευτής της ΧΑ, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγος του Γ. Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γεμενή Κασιδιάρη Μιχαλολιάκο Λαγό Μίχο και Μπούκουρα.

Επιπλέον , το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Η εκφώνηση της απόφασης έγινε δεκτή με χειροκροτήματα ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα βγαίνοντας από το δικαστήριο ξέσπασε σε κλάματα φωνάζοντας φωνάζοντας προς τους συγκεντρωμένους. «Γιε μου τα κατάφερες».

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης οι οποίοι ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους εντολείς τους.