Έξι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά προφυλακίστηκαν την Παρασκευή, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε κοκαΐνη κρυμμένη σε εμπορευματοκιβώτια από τη Λατινική Αμερική, όπως ανέφεραν νομικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η υπόθεση αυτή αποτελεί την τρίτη έρευνα από το 2023 που οδήγησε στη σύλληψη εργαζομένων στο λιμάνι με κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών.
Οι ύποπτοι, που εργάζονται σε ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης φορτίων στο λιμάνι του Πειραιά, συνελήφθησαν τη Δευτέρα. Την Παρασκευή αντιμετώπισαν κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή σε διεθνή εγκληματική οργάνωση που δρα τουλάχιστον από το 2024, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες.
Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ψυγεία εμπορευματοκιβωτίων που μετέφεραν μπανάνες από τον Ισημερινό, ανέφερε η αστυνομία.
Η ελληνική αστυνομία δήλωσε πως η έρευνα, η οποία αποκάλυψε τις μεθόδους της συμμορίας και περιελάμβανε παρακολούθηση των επικοινωνιών τους, ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που παρείχε η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA).
Η εγκληματική ομάδα, με επικεφαλής μια αλβανική συμμορία, εκμεταλλεύτηκε την πρόσβαση των εργαζομένων στις λιμενικές εγκαταστάσεις και τις γνώσεις τους για τις διαδικασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης, ανέφεραν οι αστυνομικοί.
Τα μέλη της συμμορίας είχαν την αρμοδιότητα να εντοπίζουν τα πλοία και να αφαιρούν τις ποσότητες κοκαΐνης από τα εμπορευματοκιβώτια, ενώ ένας από αυτούς ήταν σε επαφή με τους αγοραστές των ναρκωτικών στην Αλβανία, πρόσθεσαν οι αστυνομικοί. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν τρία όπλα και σφαίρες.
Ο δικηγόρος υπεράσπισης, Νίκος Αλέτρας, δήλωσε στο Reuters ότι η αρχική έρευνα ήταν «βιαστική» και οι κατηγορίες ήταν βαριές. Επτά ύποπτοι εμφανίστηκαν ενώπιον εισαγγελέα την Παρασκευή για να απαντήσουν στις κατηγορίες, εκ των οποίων έξι προφυλακίστηκαν και ένας αφέθηκε ελεύθερος.
Η παραγωγή κοκαΐνης στη Νότια Αμερική έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, με τους διακινητές να έχουν μετατρέψει την Ευρώπη σε βασικό καταναλωτή και κόμβο διέλευσης για την κοκαΐνη. Οι ευρωπαϊκές χώρες κατασχέουν κάθε χρόνο ρεκόρ ποσότητες κοκαΐνης από το 2017