Τη θέση ότι η επαναστατική βία «αναπτύχθηκε στους χώρους της μεταπολιτευτικής άκρας αριστεράς και βρήκε πρόσφορο έδαφος σε κάποιες συνιστώσες της αριστεράς», διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Δυστυχώς μια ολόκληρη γενιά στελεχών της αριστεράς αντιμετώπισε αυτή την επαναστατική βία ως μια φυσική προέκταση του πολιτικού ανταγωνισμού, ως ένα είδος πολιτικής με άλλα μέσα. Και βέβαια σε αυτή τη γενιά στελεχών υπάρχει διάκριση μεταξύ καλής και κακής βίας. Η καλή βία των μολοτώφ. Η κακή βία του Μνημονίου. Αρκεί ο στόχος να είναι θεμιτός και κάποιες μορφές βίας μπορούν να γίνουν ανεκτές», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατήγγειλε ότι σήμερα που αυτή η γενιά στελεχών ήρθε στην εξουσία, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να φέρει ένα νομοσχέδιο που ικανοποιεί όλα τα αιτήματα του αντεξουσιαστικού χώρου.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη κατήγγειλε ότι ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να υποκύψει στους δανειστές και να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα.

«Οι πιέσεις ασκούνται από το εξωτερικό κυρίως μέσω εντεταλμένων αρθρογράφων και αντιστοίχως στην Ελλάδα από αυτούς που έχουν αναλάβει το ρόλο του μεταφραστή τους», είπε η κ. Γεροβασίλη».

Να το πούμε άλλη μια φορά. Η Κυβέρνηση ήρθε για να μείνει. Ήρθε για να μείνει χωρίς να υπερβεί τις κόκκινες γραμμές της όσο και αν ακούγεται αυτό πρωτότυπο. Η κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς να εκβιάζεται και να ετεροκαθορίζεται από κραυγές, από επεισόδια, καταλήψεις», είπε ακόμη και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σπουδαίο νομοθέτημα», που υλοποιεί προεκλογικές και κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις στην κυβέρνηση.
Την αδυναμία παρουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής στις συνεδριάσεις της Βουλής, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ιωάννης Λαγός.

Ο βουλευτής προέβλεψε ότι στις 11 καταδίκες από το ευρωπαϊκό δικαστήριο και το πρόστιμο για τις συνθήκες στις φυλακές θα προστεθεί σύντομα μια ακόμα και θα αφορά την παράνομη σύλληψη και προφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

«Με τον κ. Αθανασίου έγιναν απαγωγές ελλήνων βουλευτών. Μας περιέφεραν με χειροπέδες. Θα έχουμε μια ακόμη καταδίκη. Περιμένετε. Όπου να ΄ναι έρχεται. Νομίζατε ότι θα μας βάλετε φυλακή. Αλλά δεν το πετύχατε το έργο κύριε Αθανασίου», είπε ο Γιάννης Λαγός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «φιλολαϊκή λύση μέσα στην ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς δεν θα υπάρξει» και ότι «χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, χωρίς μονομερή διαγραφή του χρέους, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα βαράει τους ζουρνάδες για να χορέψουν πεντοζάλι οι αγορές αλλά θα την χορέψουν στο ταψί. Η τραγωδία είναι όμως ότι την πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Παφίλης αναφέρθηκε διεξοδικά στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για την ουσία του προβλήματος. «Ποιος κάνει τους πολέμους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής; Ποιος χρηματοδότησε τους τζιχαντιστές; Δεν ήταν οι ιμπεριαλιστικές χώρες; Οι ΗΠΑ;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «καρικατούρα» τον πόλεμο που κάνουν δήθεν οι τρομοκράτες που δρουν προβοκατόρικα ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Τόνισε δε ότι δολοφονίες και τέτοιες ενέργειες γίνονταν σε περιόδους όξυνσης των προβλημάτων της εργατικής τάξης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνης είπε πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν ένα νομοσχέδιο που το ανέμενε η κοινωνία. Ωστόσο, επεφύλασσε ειδική αναφορά στη διάταξη για το 80% αναπηρίας για τους ισοβίτες, τονίζοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να προβλεφθεί σύστημα γεωεντοπισμού (βραχιολάκι)και διαζευκτικά φύλαξη σε ειδικό χώρο νοσοκομείου, γιατί οι συνάνθρωποι μας αυτοί έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, άρα πρέπει να προβλεφθεί η φύλαξη σε ειδικό νοσοκομειακό χώρο.