Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινάει ο πρωθυπουργός με πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη την προσεχή Τετάρτη για την 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες με στόχο την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών σε μία ταραγμένη περίοδο, όπου δημιουργούνται νέες γεωπολιτικές ισορροπίες και οι προκλήσεις είναι μεγάλες στη σκιά του τριμερούς συμφώνου AUKUS μεταξύ ΗΠΑ- Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ο οποίος θα βρίσκεται από σήμερα στις ΗΠΑ θα προλειάνει το έδαφος, καθώς αναμένεται να πραγματοποιήσει σειρά διμερών και πολυμερών επαφών αλλά και συνομιλίες με παραδοσιακούς συμμάχους και εταίρους, καθώς και άνοιγμα προς χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Η «παραφωνία» με Ερντογάν

Η δήθεν προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν όπως προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη δεν επιβεβαιώνεται από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου δεδομένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώνει την παρουσία του στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου – με βάση το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Τουρκικής προεδρίας- την ημέρα δηλαδή που φτάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός κάτι τέτοιο θα ήταν ανέφικτο. Παράλληλα, δεν όπως επισημαίνουν δεν έχει ζητηθεί από την πλευρά της Άγκυρας ραντεβού και για το λόγο αυτό εκφράζεται προβληματισμός για τη σκοπιμότητα αυτής της δήλωσης εκ μέρους του Τούρκου προέδρου.

Επισημαίνεται δε ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ αν θα έχει τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο τόνισε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση προσθέτοντας πολύ χαρακτηριστικά πως «άλλωστε νομίζω ότι και τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν». Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του EUMED9 την Παρασκευή κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά κατά της Κύπρου, της Ελλάδας και συνολικά στην περιοχή.

Σειρά επαφών στις ΗΠΑ

Μεταξύ των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα είναι αυτή με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ. Οι δύο άνδρες είχαν γνωριστεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020 και ακολούθησαν η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αθήνα (Data Center), με αφορμή το πρόγραμμα στρατηγικής συνεργασίας «#GrforGrowth» και η χορηγία της εταιρείας για ψηφιακή ξενάγηση στην αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο του παγκόσμιου Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Microsoft «AI for Good».

  • Με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, στον οποίο ο πρωθυπουργός θα εκφράσει εκ νέου τη στήριξή του για τη «νέα Λιβύη» και την Κυβέρνησή της, με φόντο τις εκλογές στη χώρα στο τέλος του έτους.
  • Με εκπροσώπους της ομογένειας μετά και την αλλαγή στο εκλογικό σύστημα σε σχέση με την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη ανοικτών δεσμών των ομογενών με τη μητρόπολη, ενώ θα επισημάνει τη μείωση της γραφειοκρατίας στα προξενεία και τη στήριξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.
  • Με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, ενώ θα επισκεφθεί και το Ground Zero.

Ενδυνάμωση Ελληνογαλλικού άξονα

Μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί στις 27 Σεπτεμβρίου το Παρίσι με αφορμή την έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου με θέμα τη Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να έχει ένα ακόμη τετ α τετ με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν για να τεθούν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων οι τουρκικές προκλήσεις, το μεταναστευτικό αλλά και η υγειονομική κρίση, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και εξοπλιστικά θέματα μετά και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την απόκτηση έξι επιπλέον Rafale από τη Γαλλία, αλλά και η εκκρεμότητα της αγοράς από τη χώρα μας νέων φρεγατών.