Το πόσο ικανοποιητικό είναι το σεξ εκτός γάμου δεν μπορεί να απαντηθεί στερεοτυπικά με ένα «ναι» ή με ένα «όχι». Ο βαθμός της ικανοποίησης που θα λάβει από τη σεξουαλική επαφή ένας άνθρωπος που κάνει σεξ εκτός γάμου, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από δύο παραμέτρους, την προσωπικότητα του ατόμου και την ποιότητα της σχέσης με τον/την σύζυγό τους.

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Η ιδιοσυγκρασία του ατόμου που προβαίνει σε μια σεξουαλική επαφή ή/και σχέση εκτός γάμου, παίζει καθοριστικό ρόλο στο βαθμό της ηδονής που θα λάβει μέσα από αυτή. Οι ρηχοί, επιφανειακοί άνθρωποι αντλούν ηδονή από το ευκαιριακό σεξ. Είναι ανώριμοι συναισθηματικά και δεν επιζητούν τη συναισθηματική ασφάλεια. Η φιλοσοφία ζωής των προσωπικοτήτων αυτών είναι η προσωπική ικανοποίηση και συχνά η επιβεβαίωσή τους μέσα από μια καινούρια σεξουαλική σχέση. Ουσιαστικά επιζητούν να είναι και αγκυλώνονται στο ρόλο του «αιώνιου εραστή». Δεν μένουν στις συνέπειες τις συμπεριφοράς τους γιατί δεν μπορούν να συναισθανθούν το σύζυγό τους, δεν τους απασχολεί εκείνη τη στιγμή.

Συχνά οι άνθρωποι αυτοί είναι και εξαρτητικοί, που σημαίνει ότι οι λόγοι που τους οδήγησαν σε μια σταθερή συντροφική σχέση δεν είναι ουσιαστικοί και ζωτικοί παρά εγωιστικοί: η ανάγκη της ασφάλειας, του «βολέματος», και έτσι αποζητούν για πάντα την ηδονή και την ικανοποίηση εκτός της σταθερής τους σχέσης. Σε αυτό το κοινό ουσιαστικά έχει βρει ανταπόκριση η νέα τάση κοινωνικής δικτύωσης στο εξωτερικό που απευθύνεται σε παντρεμένους που ψάχνουν μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας άτομα για να απατήσουν τον άνδρα ή τη γυναίκα τους.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι άνθρωποι αυτοί δεν αισθάνονται ενοχές όταν απατούν την/τον σύντροφό τους. Αυτός ο τύπος ανθρώπου είναι πολύ πιο πιθανό να συνάψει μια παράλληλη σχέση που μπορεί να διαρκέσει μέσα στο χρόνο και να μην υπάρχει συναισθηματική εμπλοκή. Μπορούν απλά να το περιορίσουν στη σεξουαλική ικανοποίηση και να παραμείνουν λειτουργικοί τόσο μέσα στο γάμο τους, όσο και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής τους. Αυτοί είναι και οι άνθρωποι που είναι πιο επιρρεπείς σε ευκαιριακά, επαναλαμβανόμενα one night stands. Με λίγα λόγια, οι πιο επιφανειακοί άνθρωποι έχουν το λιγότερο κόστος από την συμπεριφορά ηδονής που διεκδικούν. Έχουν ό,τι θέλουν χωρίς να τους κοστίζει τίποτα.

Από την άλλη, οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν συναισθηματικό βάθος, είναι πιο ευαίσθητοι ή/και συναισθηματικά ώριμοι -χωρίς αυτά υποχρεωτικά να ταυτίζονται- και ενδιαφέρονται να μοιραστούν συναισθήματα, στιγμές και προβληματισμούς. Δεν επιζητούν αποκλειστικά την ηδονή, έχοντας ουσιαστικότερα, βαθύτερα κίνητρα στην αναζήτηση μιας σχέσης.

Ο συναισθηματικά ώριμος άνθρωπος δεν χρειάζεται την ατέρμονη και ακόρεστη επιβεβαίωση, για αυτό δεν την επιζητά ειδικά όταν δεν συντρέχουν λόγοι που να «δικαιολογούν» το ενδιαφέρον τους για έναν τρίτο άνθρωπο. Δηλαδή όταν η ποιότητα της σχέσης μέσα στο γάμο με τον σύντροφό τους είναι ικανοποιητική σε όλους σχεδόν τους τομείς, δεν θα αφήσουν χώρο για κάποιον τρίτο να παρεισφρήσει.

Ο τύπος αυτός ανθρώπου είναι πιο πιθανό να συνάψει παράλληλη σχέση όταν ο γάμος του δεν πάει καλά και συνήθως η σχέση αυτή κουβαλάει έντονο συναισθηματικό φορτίο. Έχει έρωτα, πάθος, σεβασμό, αναγνώριση, εξιδανίκευση, ρομαντισμό. Αυτά είναι τα στοιχεία που θα κάνουν το σεξ ιδανικό, πολύ πιο απολαυστικό απ’ ό,τι το συζυγικό σεξ γιατί εκείνη τη στιγμή αναπληρώνει όλα τα συναισθήματα που του λείπουν και έρχεται τόσο κοντά με έναν άλλο άνθρωπο. Αυτές όμως είναι και οι σχέσεις που μπορεί να ξεκινάνε όμορφα αλλά μαζί τους κουβαλάνε μεγάλο πόνο, ενοχές και συχνά μπορεί να οδηγήσουν και στον χωρισμό από την/τον σύζυγο.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Κουρούσιας Κυριάκος
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BA Psychology, REBT Fellow, Pg.Dip. Sex therapy
Επιστημονικός Συνεργάτης του Ι.Ψ.Σ.Υ.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr