Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων – Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) συμμετείχε στο συνέδριο Digital4Pharma 2026 – TRUSTFORMATION, το οποίο φέτος επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι η τεχνολογία μετασχηματίζεται σε ουσιαστικές λύσεις υγείας μέσω τριών βασικών πυλώνων: Εμπιστοσύνη, Υιοθέτηση και Αξία.
Την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της, κ. Χρήστος Δαραμήλας, ο οποίος συμμετείχε στο θεματικό πάνελ «Διαμορφώνοντας συνεργασίες στον χώρο της υγείας για πρόσβαση σε τεχνολογία, μοντέλα και δεδομένα», όπου αναδείχθηκε η σημασία της αξιοποίησης των δευτερογενών δεδομένων υγείας για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών πολιτικών υγείας. Παρουσίασε την εμπειρία της Ομοσπονδίας από τη διαχρονική αξιοποίηση των στοιχείων της ΗΔΥΚΑ και της ΕΛΣΤΑΤ, υπογραμμίζοντας ότι τα πραγματικά δεδομένα αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τον ορθό σχεδιασμό πολιτικών υγείας.
Από τα δεδομένα στις λύσεις
Κατά την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ανέδειξε ότι η Ομοσπονδία, η οποία λαμβάνει τα δεδομένα από το 2017, δεν τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά για την αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά κυρίως για τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων προς την Πολιτεία.
Η αξιοποίηση των στοιχείων της ΗΔΥΚΑ συνέβαλε, μεταξύ άλλων:
- στην αποζημίωση εξετάσεων πρόληψης επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη,
- στη μη καταβολή συμμετοχής στις διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις για τα άτομα με ΣΔτ1,
- στην αποζημίωση των Συστημάτων Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης για τα άτομα με ΣΔτ1,
- στη διαμόρφωση της πρότασης για την επέκταση της αποζημίωσης των CGMs στα άτομα με ΣΔτ2 που βρίσκονται σε εντατικοποιημένη ινσουλινοθεραπεία,
- στην τεκμηρίωση της ανάγκης αναθεώρησης του προϋπολογισμού για τον σακχαρώδη διαβήτη και
- στη διαχρονική πρόταση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Τα δεδομένα αποτυπώνουν μία πραγματικότητα
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΥΚΑ:
- οι καταγεγραμμένοι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη αυξήθηκαν από 1.067.165 το 2021 σε 1.292.729 το 2025,
- ο επιπολασμός αυξήθηκε από 10,2% σε 12,3% του πληθυσμού,
- ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν επίσης αυξητική τάση στους θανάτους που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη.
Δήλωση του Προέδρου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστου Δαραμήλα
«Τα δεδομένα δεν είναι αυτοσκοπός. Αποκτούν αξία μόνο όταν μετατρέπονται σε πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον δεδομένα για τον σακχαρώδη διαβήτη. Το ζητούμενο είναι να τα αξιοποιούμε συστηματικά, ώστε κάθε απόφαση να βασίζεται σε τεκμηρίωση και όχι σε εκτιμήσεις. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα δυσκολίες που σχετίζονται με την ευρεία αποδοχή τους, τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από την ίδια την πολιτεία.»
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Δαραμήλας συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου για την πρωτοβουλία να αναδείξουν τον ρόλο των δεδομένων υγείας και υπογράμμισε ότι η ασφαλής και θεσμικά οργανωμένη πρόσβαση στα δευτερογενή δεδομένα αποτελεί βασική προϋπόθεση για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας.
Δεδομένα για το Σακχαρώδη Διαβήτη :


Σημειώσεις:
- Οι κατηγορίες θεραπευτικών πρωτοκόλλων της ΗΔΙΚΑ δεν αθροίζονται, καθώς ο ίδιος ασθενής μπορεί να εμφανίζεται σε περισσότερα από ένα πρωτόκολλα.
- Παρατηρείται μια σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία 2 έτη, σε νέα περιστατικά ανά κατηγορία με ποσοστά από 7 έως 18% και ταυτόχρονα καταγράφεται σταθερή ανοδική τάση των θανάτων που οφείλονται στο σακχαρώδη διαβήτη.


Πίνακας 4. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον διαβήτη (2014-2021 Α’ εξάμηνο)

θάνατοι που σχετίζονται με τον διαβήτη αυξάνονται ανά έτος : Από 1.667 θανάτους το 2014 σε 2.580 το 2021 Α 6μηνο (ΕΛΣΤΑΤ).
Λίγα λόγια για την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου 1997 και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (InternationalDiabetesFederation – IDF). Εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και αριθμεί 28 πρωτοβάθμια σωματεία/συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Κύριοι στόχοι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι αφενός η ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών τους, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού και αφετέρου η προστασία και διεκδίκηση των αυτονόητων και νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.