«Μπαίνουμε σε καύσωνα» προειδοποίησε ο Σάκης Αρναούτογλου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν για αρκετές μέρες. Από το πρωί του Σαββάτου θα υπάρχει λιακάδα παντού και σύννεφα στο Θρακικό πέλαγος, ενώ δεν αποκλείεται κάποια παροδική βροχή.

Από το μεσημέρι και μετά θα έχουμε σύννεφα στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές και μπόρες από την Καβάλα μέχρι τα ανατολικά της χώρας. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι στα κεντρικά στους 35 βαθμούς, στα βόρεια από 28 έως 33 βαθμούς, στα νότια στους 32 βαθμούς, στα δυτικά στους 35 βαθμούς και στα ανατολικά έως 32 βαθμούς.

Στην Αττική, θα έχουμε ηλιοφάνεια από το πρωί με πολύ καλή διαύγεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης θα έχουμε ήλιο από το πρωί και από το μεσημέρι θα έχουμε τοπικές συννεφιές. Η θερμοκρασία από 23 έως 32 βαθμούς.

Η Κυριακή θα είναι επίσης ηλιόλουστη από το πρωί και κάποιες λίγες τοπικές συννεφιές στα ορεινά.

Τη Δευτέρα, λιακάδα παντού, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενταθούν φτάνοντας τα 7-8 μποφόρ από τις Κυκλάδες έως την Κρήτη.

Την Τρίτη, ήλιος παντού χωρίς σύννεφα και οι βοριάδες σιγά – σιγά υποχωρούν στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα ανεβαίνει φτάνοντας τους 37 βαθμούς στα κεντρικά.

Την Τετάρτη καλοκαίρι παντού με τους ανέμους να πέφτουν. Η θερμοκρασία θα είναι σε άνοδο φτάνοντας τους 38 και τους 39 βαθμούς στα κεντρικά της χώρας.

Από εκεί και πέρα η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο και δεν αποκλείεται στα πεδινά να έχουμε 43 και τοπικά 44 βαθμούς.

Καλλιάνος: Έρχονται πολύ θερμές αέριες μάζες από Αλγερία και Μαρόκο

Τους 34ο με 36ο βαθμούς Κελσίου θα αγγίξει το θερμόμετρο στα ηπειρωτικά από το προσεχές Σάββατο έως τη Δυτέρα. Την Τρίτη, ο υδράργυρος στα πεδινά θα φτάσει τους 36ο – 37ο βαθμούς και τοπικά στους 38ο.

Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, φαίνεται ότι πολύ θερμές αέριες μάζες, προερχόμενες από την Αλγερία και το Μαρόκο, θα κινηθούν -διαμέσω της Μεσογείου – προς την περιοχή της Ελλάδας και σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα επίπεδα των 39ο – 40ο βαθμών και τοπικά ακόμα παραπανω.

Ο επικείμενος καύσωνας, που πιθανότατα θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, φαίνεται ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει πόση ισχύ θα έχει αλλά και πόση διάρκεια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΖΕΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑΜΙΚΡΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ ΕΩΣ ΤΗ…

Posted by Γιάννης ΚαλλιάνοςΑ on Friday, July 7, 2023

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και η κίνηση των αερίων μαζών φανερώνει ότι ίσως προς τα τέλη της εβδομάδας που θα μπούμε, ενδέχεται να σημειωθούν θερμοκρασίες ακόμη και άνω των 41°C. Αυτό όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως και χρειάζεται να περιμένουμε 2 μέρες ακόμα για να σιγουρευτούμε. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να είναι ένας παρατεταμένος καύσωνας που λίγο θα μας κουράσει. Βέβαια έχουμε ξαναπεράσει τέτοιες περιόδους στο παρελθόν.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος καλεί σε εγρήγορση την Πολιτική Προστασία και σε ανάρτησή του αναφέρει: «Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, την χαμηλής σχετικής υγρασίας, της μεγάλης περιόδου ξηρασίας που φαίνεται ότι θα βιώσουμε αλλά και των τοπικά ενισχυμένων βοριάδων που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσουν κυρίως την ανατολική και νότια Ελλάδα, καλό θα ήταν να είναι από τώρα έτοιμη η πολιτική προστασία και εύχομαι να διαχειριστεί με άριστο βαθμό τις πυρκαγιές που ίσως προκύψουν.

Όλοι ευχόμαστε να μην υπάρξει ούτε μια πυρκαγιά και άρα οφείλουμε να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί. Επίσης, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, θα χρειαστούν χώροι για να πηγαίνουν άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα κλιματισμού στα σπίτια τους καθώς επίσης πρέπει να προστατευτούν οι άστεγοι και τα αδέσποτα ζώα. Τις επόμενες ημέρες έρχονται νεότερα στοιχεία».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, την Εύβοια και το βορειοανατολικό Αιγαίο, προβλέπονται τοπικές βροχές και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 32 με 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά θα φτάσει τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από αργά το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με παροδικές νεφώσεις το πρωί στην κεντρική Μακεδονία όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα στα νότια.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τμήματα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες, με πιθανότητα όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Στα βόρεια και ανατολικά του νομού τοπικές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές ή όμβρους και βαθμιαία γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 09-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανόν έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και στα νησιά τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-07-2023

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και στα νησιά τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά αρχικά ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, και στα ανατολικά 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 37 με 38 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 39 βαθμούς Κελσίου.Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.