Ένα εντυπωσιακό βίντεο παρουσιάζει τις αφίξεις των πλοίων στο λιμάνι της Σούδας, τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, τότε που το φαινόμενο με την ομίχλη μεταφοράς βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και την ορατότητα να είναι περιορισμένη.

O κύριος Κώστας Φραγκοστεφανάκης, που δημοσίευσε και το βίντεο, ανέφερε χαρακτηριστικά στο zarpanews.gr: «Η ομίχλη ήταν τόσο πυκνή στο λιμάνι της Σούδας που ακούγαμε τα πλοία αλλά δεν τα βλέπαμε. Είχαν μπει ήδη στο λιμάνι και σφύριζαν καθώς πλησίαζαν το ένα το άλλο. Ήταν σχεδόν δίπλα μας ακούγαμε τις μηχανές αλλά άργησαν πολύ να φανούν.

Ήταν δύσκολο το να προσεγγίσουν με ασφάλεια το λιμάνι λόγο της πυκνής ομίχλης. Με την εξωτερική βοήθεια από ξηράς μπόρεσε μετά από αρκετή ώρα να δέσει πρώτο το KYDON PALACE και μετά από 35 λεπτά περίπου να δέσει και το BLUE GALAXY».

Το KYDON PALACE μπαίνει δεύτερο στον κόλπο της Σούδας, πίσω από το BLUE GALAXY περίπου 20 λεπτά. Το KYDON PALACE καταφέρνει με την πρώτη προσπάθεια και προσεγγίσεις την προβλήτα πρώτος έχοντας εξωτερική βοήθεια από ξηράς, που ενημερώνει τον καπετάνιο για την απόσταση από την προβλήτα και πως να την προσεγγίσει με ασφάλεια και με την βοήθεια της νταλίκας που είχε αναμμένα τα φώτα. Με αποτέλεσμα να δέσει το KYDON PALACE πρώτο με ασφάλεια και ώρα 07:10 στο λιμάνι της Σούδας.

Το BLUE GALAXY ενώ μπαίνει πρώτο στο κόλπο της Σούδας στις 18-5-2022 και ώρα 05:10 δεν καταφέρνει να προσεγγίσει την προβλήτα λόγο πυκνής ομίχλης και κάνει στροφή 180° και ξαναβγαίνει στα ανοιχτά του κόλπου, όπου μετά από 2 ώρες και 35 λεπτά περίπου με την τρίτη προσπάθεια του καπετάνιου προσεγγίζει την προβλήτα και το δένουν με ασφάλεια στις 07:45 στο λιμάνι της Σούδας.

Το φαινόμενο που «εξαφάνισε» τα πλοία

Ένα όχι σπάνιο αλλά πάντα εντυπωσιακό φαινόμενο συμβαίνει το πρωί της Τετάρτης 18 Μάιου 2022 στις θαλάσσιες περιοχές που περιβάλλουν την Κρήτη. Θαλάσσιος καπνός περικλείει το νησί από όλες τις πλευρές του, φτάνοντας μάλιστα έως τις νότιες ακτές του όπως φαίνεται στην σχετική ανάρτηση του climatebook.

Ο θαλάσσιος καπνός είναι ομίχλη και πολύ χαμηλές νεφώσεις που δημιουργούνται επάνω από την θάλασσα όταν στην περιοχή επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο θαλάσσιος καπνός δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό: (α) της ασθενούς νότιας ροής θερμών αερίων μαζών στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, (β) των συνθηκών ευστάθειας στην περιοχή και (γ) της έλλειψης ισχυρών ανέμων. Έτσι τελικά θερμές αέριες μάζες βρέθηκαν επάνω από την ψυχρή θάλασσα, ψήχθηκαν και «συμπύκνωσαν» μέρος των υδρατμών που κουβαλούσαν. Η ομίχλη και τα χαμηλά νέφη που δημιουργηθήκαν διατηρήθηκαν λόγω της έλλειψης αξιόλογων κατακόρυφων ή οριζοντίων κινήσεων. Μάλιστα, παρασυρόμενα από την ασθενή νότια ροή κινήθηκαν προς βορά, φτάνοντας στις νότιες ακτές της Κρήτης.

Ο θαλάσσιος καπνός φαίνεται πολύ καθαρά στις εικόνες του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-11 (Εικόνες 1 και 2) οι οποίες ελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης 18 Μαΐου 2022. Χαρακτηριστική είναι επίσης η εικόνα της μετεωρολογικής κάμερας της Γαύδου (Εικόνα 3). Τοποθετημένη στο λιμάνι του νησιού, το οποίο βρίσκεται στο μικρό ανέφελο κομμάτι που φαίνεται στην Εικόνα 2 απαθανάτισε τις χαμηλές νεφώσεις και την ομίχλη του θαλάσσιου καπνού που περικλείει την περιοχή.