Στον κόμβο της Νίκαιας έξω από τη Λάρισα δίνουν ραντεβού σήμερα οι αγρότες με στόχο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μπλόκο μέσω του οποίου θα δοθεί το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν πάει άλλο. Το ραντεβού είναι πανθεσσαλικό ώστε το συγκεκριμένο μπλόκο να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο, για να τεθούν τα αιτήματα που πηγάζουν από τα προβλήματα.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας μιλά στη larissanet για το πλαίσιο της κινητοποίησης.

«Στον κόμβο της Νίκαιας θα προσπαθήσουμε να κατευθύνουμε τον κύριο όγκο των τρακτέρ που θα κινητοποιηθούν ώστε να στηθεί ένα δυνατό, μαζικό, μαχητικό μπλόκο και να στείλει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα -όπως και στην Κυβέρνηση- ότι θα πρέπει να δοθούν λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε κάποιες μακρινές περιοχές ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποια τοπικά μπλόκα, όμως οι κύριες δυνάμεις της Θεσσαλίας -από όλους νομούς και από τις περιοχές της Λάρισας- θα βρίσκονται στη Νίκαια… Εκεί θα δοθεί η μάχη» είπε.

«Εμείς πιστεύουμε ότι επειδή υπάρχουν προβλήματα γι’ αυτό βγαίνουμε στο δρόμο, δεν βγαίνουμε για την πλάκα μας. Προσπαθούμε να ανοίξουμε δρόμους για την επιβίωσή μας, να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη η Κυβέρνηση, ώστε τα αιτήματά μας να ικανοποιηθούν» πρόσθεσε.

Τα αιτήματα

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο των αιτημάτων, όπου και επικεντρώνεται το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ αναφέρει:

  • «Μείωση του κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, επιδότηση ζωοτροφών, μέσων και εφοδίων, ώστε να μπορέσουμε να τα αγοράσουμε και να καλλιεργήσουμε.
  • Υπάρχει το ζήτημα των τιμών στα αγροτικά προϊόντα ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο.
  • Να γίνει αλλαγή στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση…
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά από προϊόντα».