Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς, κάτι που τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, την ώρα που ο εμβολιασμός στη χώρα προχωράει με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες 40-44 με όλα τα εμβόλια.

Στη σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας με τον πρωθυπουργό ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης. «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Μάλιστα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ. Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα».

Ανοίγει την Παρασκευή 21 Μαΐου η πλατφόρμα για τους 40-44 για όλα τα εμβόλια

Ογενικός γραμματείας πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς έκανε γνωστό πως την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 για όλα τα εμβόλια.

Συγκεκριμένα η ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια, ενώ όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί πότε θα ανοίξουν οι πλατφόρμες και για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή για τους 35-39 και 30-34.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως μέχρι τις 31 Μαΐου περιμένουμε να έχουν γίνει 5.600.000 εμβολιασμοί συνολικά, με πάνω από 3.500.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση και πάνω από 2.000.000 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Όσο για τις παραδόσεις των εμβολίων που αναμένονται:

  • Η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση 1.860.000 δόσεων και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεις σε τέσσερις παραδόσεις το μήνα.
  • Η Moderna επιβεβαίωσε 308.000 δόσεις.
  • Η Astrazeneca ενημέρωσε για 348.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά περιμένουμε μέχρι 5000.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις τον Μάιο μετακύλησε μια ημερομηνία για τον Ιούνιο.

«Αθηναϊκή» μετάλλαξη του κορονοϊού: Τι είναι και γιατί προβληματίζει τους ειδικούς

Οι ειδικοί προβληματίζονται για την «αθηναϊκή» μετάλλαξη του κορονοϊού η οποία εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να ερωτάται για το θέμα στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «η μετάλλαξη που εμφανίζεται στο κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί. Για κάθε μεταλλαγμένο στέλεχος που παρουσιάζεται υπάρχουν συστήματα αυστηρής επιτήρησης και καταγραφής. Οι επιδημιολόγοι θα παρακολουθούν την εξέλιξη».

Τι είναι η «αθηναϊκή» μετάλλαξη

Οι ειδικοί μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή τους κινδύνους της μετάλλαξης Β 1.1.318, δηλαδή της λεγόμενης «αθηναϊκής» μετάλλαξης. Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος του οποίου η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία.

«Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» είχε πει ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωσή του στις 7 Μαΐου. Αυτό σημαίνει πως η μετάλλαξη μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος στο κέντρο της Αθήνας δημιουργούνται νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού και συγκεκριμένα ένα στέλεχος το οποίο φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη πλέον έχει μεγαλύτερη διασπορά στο λεκανοπέδιο και ανιχνεύεται και σε χώρους που βρίσκονται έξω από τον κεντρικό τομέα της Αθήνας όπου είχε εντοπισθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο.

«Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή από τους παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς στα μεγάλα κράτη της Ασίας και της Αφρικής» δήλωσε και όπως εξήγησε «αν δεν εμβολιαστούν οι πληθυσμοί αυτών των κρατών, ο ιός θα εξαπλώνεται και θα δίνει τη δυνατότητα σε μεταλλάξεις να αναπτύσσονται».

Παράλληλα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εστίασε στη σημασία της χρήσης της μάσκας καθώς όπως δήλωσε βοήθησε και στη μείωση της γρίπης. «Σχεδόν εξαφανίστηκε», είπε και υποστήριξε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις φοράμε στα ΜΜΜ και στα νοσοκομεία. «Τα εμβόλια αποδίδουν στις μεταλλάξεις» συμπλήρωσε.