«Καλωσορίσαμε την προοδευτική μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Χαρακτήρισε δε ως «μια σωστή απόφαση τη μη περικοπή των συντάξεων», δεδομένου, όπως είπε, οι περικοπές «δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε αναγκαίες. Το πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ μας επέτρεψε να αποφύγουμε τις περικοπές».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, κατά τη συνάντηση υπήρξε προετοιμασία για «την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία είναι σημαντική». «Είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Είναι σημαντικό να έχουμε θετική αξιολόγηση, ώστε να αποδεσμευθούν τον Μάρτιο τα κέρδη από SMP΄s και ANFA΄s (σ.σ. τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές τράπεζες) ύψους 750 εκατ. ευρώ. Αυτό θα είναι δημοσιονομικά χρήσιμο και ένα καλό σήμα προόδου», τόνισε. Προσέθεσε δε, ότι «παράλληλα χρειάζονται ισχυρά αλλά συνετά κοινωνικά μέτρα. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ας προχωρήσουμε στη δεύτερη αξιολόγηση».

Ερωτηθείς για τις 16 μεταμνημονιακές δράσεις, οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε πως «υπάρχει ακόμα δουλειά, η οποία πρέπει να γίνει, είμαστε σε καλό δρόμο και κοινός μας στόχος είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία (σ.σ. η αξιολόγηση)». Ενώ, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, δήλωσε πως «συζητήσαμε τα πάντα και για τα “κόκκινα” δάνεια και για τον κατώτατο μισθό. Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας, όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες».

Για το ίδιο θέμα, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, υποστηρίζει όμως ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και την ανεργία». Η υπουργός προσέθεσε πως ενημέρωσε τον κ. Μοσκοβισί για την πρόταση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου για αυξήσεις 5-10%, «την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, είπε, από το 1995, οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%.

Σχετικά με την έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι ο αριθμός έχει μειωθεί κάτω από τις 40.000 για τις κύριες, κάτω από τις 40.000 για τις επικουρικές συντάξεις και κάτω από τις 16.000 για τα εφάπαξ. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι έως τον Απρίλιο θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους.

Ερωτηθείσα για την προωθούμενη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά στους πάντες (σ.σ. ανενεργούς και ενεργούς επαγγελματίες, άτομα κοντά στη σύνταξη κ.ά.). Διευκρίνισε ότι η διαχωριστική γραμμή για τις οφειλές θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2016, και θα υπάρξει επανυπολογισμός των έως τότε οφειλών με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου». Ωστόσο, στις δόσεις τής εν λόγω ρύθμισης -χωρίς επανυπολογισμό- θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές έως την 31η Δεκεμβρίου 2017. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια και ο μέγιστος αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το ύψος της οφειλής.