Το CNN σε νέο του άρθρο αναλύει την επόμενη μέρα μετά το διορισμού του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και το μέλλον των υπουργών που έμειναν εκτός.

Το cnn.com στο άρθρο με τίτλο «Τι λέει το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας για το πού οδεύει η χώρα» αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε το νέο υπουργικό μετά την επανεκλογή του το περασμένο Σαββατοκύριακο, κάνοντας λόγο για μια νέα «περίοδο δόξας» της τουρκικής δημοκρατίας, καθώς βρίσκεται στην αφετηρία του δεύτερου αιώνα ζωής της.

Οι διορισμοί των υπουργών από πλευράς του υποδεικνύουν μια επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία, ενώ στόχος είναι η διατήρηση σταθερής πορείας στην εξωτερική πολιτική, καθώς ο Ερντογάν οδεύει για την τρίτη δεκαετία της παραμονής του στην εξουσία.

Στο οικονομικό πεδίο, η επιστροφή του Μεχμέτ Σιμσέκ ως υπουργού Οικονομικών -ενός αξιώματος που διατηρούσε από το 2009 μέχρι και το 2015, προτού γίνει αναπληρωτής πρωθυπουργός στις κυβερνήσεις της Άγκυρας- ήταν μια κίνηση που αναμενόταν με αγωνία από τους επιχειρηματικούς κύκλους τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.

Όταν ο προκάτοχος του Σιμσέκ, ο Νουρεντίν Νεμπατί, παρέδωσε επίσημα το χαρτοφυλάκιό του την Κυριακή, τα μικρόφωνα έπιασαν μια «ανάσα ανακούφισης» από μέρους του. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας.

Εξωτερική πολιτική

Στον διεθνή στίβο, η Τουρκία έχει εφαρμόσει μια «πολιτική ισχύος» μέσα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας σε συνέργεια με την υπηρεσία πληροφοριών, που έχει διευρύνει την ακτίνα δράσης της, δημιουργώντας ένα «ανεξάρτητο μονοπάτι» για το μέλος αυτό του ΝΑΤΟ.

Ο νέος ΥΠΕΞ είναι μια γνωστή φιγούρα στους Τούρκους και στους «διεθνείς παίκτες» που διαπραγματεύονται με την Τουρκία. Ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της MIT από το 2010, βρίσκεται σε κάθε δωμάτιο και σε κάθε συζήτηση κομβικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Είναι πανταχού παρών, αλλά σπάνια έχει ακουστεί η φωνή του, ένας «σκιώδης διπλωμάτης» στο οπλοστάσιο του Ερντογάν που έχει διασχίσει τα «ταραγμένα νερά» σε Συρία, Λιβύη και αλλού.

Ο Φιντάν είχε κεντρικό ρόλο στη σχεδίαση και εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής μαζί με τον de facto πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Ιμπραΐμ Καλίν, που πλέον αντικαθιστά τον Φιντάν στη MIT.

Η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας την έχει βάλει σε τροχιά σύγκρουσης με γείτονες και συμμάχους, όπως η Ελλάδα, με την οποία έχει τεταμένες σχέσεις, αλλά και με δυτικές χώρες, σε σχέση με την εκλαμβανόμενη ως «απειλή» από την Άγκυρα προερχόμενη από ομάδες Κούρδων, που στηρίζονται στη Βόρεια Συρία από τις ΗΠΑ.

Οι απερχόμενοι υπουργοί

Ωστόσο, τα απερχόμενα μέλη του υπουργικού συμβουλίου απέχουν πολύ από το να συνταξιοδοτηθούν.

Ο Σοϊλού, ο πρώην υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι όλοι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Ερντογάν. Μόλις ορκίστηκαν για τη νέα τους θητεία στο κοινοβούλιο, αναδεικνύοντας την τεράστια δύναμη του κόμματος εκεί.

Οι φωνές τους θα αντηχούν πιθανότατα πιο δυνατά από εκείνες των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τώρα θα έχουν δυσκολίες να πείσουν τους ψηφοφόρους για τις δυνατότητές τους στο νομοθετικό σώμα.

Συνολικά, το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελεί μια απόκλιση από τους πολιτικούς διορισμούς που καθόρισαν την εποχή στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, αντλώντας, αντ’ αυτού, από μια ισχυρή δεξαμενή τεχνοκρατών.