Την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης έκανε στροφή προς τα αντιμεταναστευτικά κόμματα, η Σουηδία εξέλεξε το μόνο επίσημο φεμινιστικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ηγέτιδα μια γυναίκα Ρομά.

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία (FI), η οποία ιδρύθηκε από μια πολιτικό που έγινε γνωστή καίγοντας δημοσίως 100.000 σουηδικές κορώνες σε διαμαρτυρία για τις άνισες αποδοχές μεταξύ γυναικών και ανδρών και η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από ένα μέλος των ABBA, αύξησε το σχεδόν μηδενικό ποσοστό που λάμβανε στις δημοσκοπήσεις πριν από λίγους μήνες σε πάνω από 5% στις χθεσινές Ευρωεκλογές, εξασφαλίζοντας μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το κόμμα συγκέντρωσε ψήφους με το σύνθημά του «Έξω οι Ρατσιστές και Μέσα οι Φεμινιστές!».

Η νίκη του φεμινιστικού αυτού κόμματος έφερε στο φως κάποια ψεγάδια της Σουηδίας – μιας χώρας που υπερηφανεύεται για την αντιμετώπιση των γυναικών και των μειονοτήτων, αλλά παρουσιάζει επίσης μεγάλες μισθολογικές ανισότητες και μια αντιμεταναστευτική στροφή η οποία χάρισε εξάλλου στο λαϊκίστικο κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών το 10% των ψήφων.

Η μετανάστευση προς και εντός της ΕΕ προώθησε τα ακροδεξιά κόμματα να σημειώσουν μεγάλες νίκες στην ΕΕ, κυρίως στην Γαλλία και την Βρετανία, στις χθεσινές Ευρωεκλογές.

Τα μεγάλα κόμματα υπόσχονται τώρα σκληρότερες πολιτικές σε μια προσπάθεια να κερδίσουν ξανά τους ψηφοφόρους, οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική ύφεση και την κρίση.

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία επικεντρώθηκε στον συσχετισμό των κινδύνων που θέτει η ακροδεξιά για τους μετανάστες και τις γυναίκες.

Η Σοράγια Ποστ, μια 57χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών και Ρομά, εξασφάλισε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Ρομά, μια από τις πιο παλιές μειονότητες της Ευρώπης, θεωρείται ευρέως ως μια από αυτές που υφίστανται τις περισσότερες διακρίσεις από τις μειονότητες που υπάρχουν στην ήπειρο.

«Τα 15 εκατομμύρια Ρομά στην Ευρώπη ζουν σαν να βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου στην ειρηνική Ευρώπη του 2014», δήλωσε η Ποστ στο Ρόιτερς κατά τη διάρκεια ενός εορταστικού πάρτι στην Στοκχόλμη για την νίκη στις Ευρωεκλογές. «Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην Ευρώπη για τους Ρομά και αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό. Είναι ντροπή».

Περίπου το 15% του πληθυσμού της Σουηδίας έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Πολλοί προέρχονται από τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, ενώ άλλους τους προσήλκυσε στην χώρα αυτή η πολιτική της να υποδέχεται τους ανθρώπους που προέρχονται από χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο και ζητούν άσυλο. Ωστόσο οι γυναίκες που μεταναστεύουν εκεί αντιμετωπίζουν ένα από τα χειρότερα ποσοστά απασχόλησης και αποδοχών.

Οι αποκαλύψεις εξάλλου ότι η σουηδική αστυνομία έφτιαξε μια παράνομη βάση δεδομένων για τους Ρομά προκάλεσε κατακραυγή πέρυσι. Η φάκελος αυτός είχε την μορφή γενεαλογικού δέντρου που κάλυπτε 4.029 Ρομά, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ποινικό μητρώο. Περισσότεροι από 1.000 ήταν παιδιά.

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία οφείλει εξάλλου μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στην ηγέτιδά του, την Γκούντρουν Σίμαν, μια χαρισματική πολιτικό η οποία είχε γίνει πρωτοσέλιδο διεθνώς το 2010 ρίχνοντας χούφτες από χρήματα που έβγαζε από μια πλαστική σακούλα σε ένα μπάρμπεκιου. Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά γεγονότα της χρονιάς εκείνης στην Σουηδία.

«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν την Σουηδία ως έναν παράδεισο για τις γυναίκες στην Ευρώπη. Αλλά αυτό είναι ένας μύθος. Έχουμε ένα χάσμα μεταξύ των φύλων, βία κατά των γυναικών», δήλωσε η Σίμαν στο Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι η καταπολέμηση της ανόδου των εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα.

«Αν κοιτάξετε στις ημερήσιες διατάξεις τους μπορείτε να δείτε ότι θέλουν να αποδυναμώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό αφορά πάντα τις γυναίκες και τους μετανάστες», πρόσθεσε.

Η πρώην επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας βρέθηκε επίσης στα πρωτοσέλιδα όταν συνέκρινε την κατάσταση των γυναικών στην Σουηδία με την ζωή υπό τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Επίσης μια φορά ζήτησε να επιβληθεί ένας «Φόρος Ανδρών» για να αποζημιωθούν οι γυναίκες για την βία που τους έχει ασκηθεί επί τόσα χρόνια.

Το κόμμα αυτό κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη διασημοτήτων, μεταξύ των οποίων της ηθοποιού Τζέιν Φόντα, αλλά και του μέλους των ABBA Μπένι Άντερσον, ο οποίος δώρισε περισσότερα από 1 εκατομμύριο κορώνες στο κόμμα για να χρηματοδοτήσει τις εκστρατείες του.

Η Σουηδία έχει ένα από τα πιο γενναιόδωρα κράτη πρόνοιας, το οποίο παρέχει γονική άδεια μετ’ αποδοχών 480 ημερών ανά παιδί. Επίσης οι γυναίκες στελεχώνουν περισσότερο από το μισό υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ.

Ωστόσο λίγες γυναίκες καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες διευθυντικές θέσεις, ενώ η στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας ανακοίνωσε φέτος ότι οι μισθοί των γυναικών είναι κατά μέσον όρο περίπου 14% χαμηλότεροι από αυτούς των ανδρών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.