Οι κάτοικοι της Κούβας θα αποκτήσουν πλέον τη δυνατότητα να αγοράζουν καινούρια ή μεταχειρισμένα αυτοκίνητα χωρίς άδεια από την κυβέρνηση.

Η αγορά παρέμενε κλειστή από την επανάσταση του 1959 και η χώρα είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο «μουσείο αυτοκινήτων» αφού λόγω των ασφυκτικών περιορισμών στην αγορά, οι δρόμοι της Κούβας είναι γεμάτοι από αυτοκίνητα αμερικανικής και σοβιετικής κατασκευής που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’50.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα έσοδα από τους υψηλούς φόρους θα αξιοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων συγκοινωνιών.

Πάντως και μετά το άνοιγμα της αγοράς, η κυβέρνηση διατηρεί το μονοπώλιο της λιανικής πώλησης, ενώ για τους περισσότερους κατοίκους η αγορά αυτοκινήτου θα παραμείνει άπιαστο όνειρο.

Ο βασικός μισθός στη χώρα είναι περίπου στα 20 ευρώ με ένα μεταχειρισμένο Lada σε καλή κατάσταση να πωλείται στα 10.000 ευρώ και μια Cadillac, από αυτές που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των τουριστών να κοστίζει περισσότερα από 75.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει ένας οδηγός ταξί, «είναι σπουδαίο που μπορούμε να αγοράσουμε πλέον τα αυτοκίνητά μας χωρίς ειδική άδεια. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο στόλος γιατί η αλήθεια είναι πως αυτά που οδηγούμε τώρα διαλύονται.