Σάλος προκλήθηκε από μια κίνηση της συζύγου του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της υποδοχής τους στο Κίεβο, την περασμένη Κυριακή (18/08).

Η Σάρα Νετανιάχου έγινε αντιληπτή να προχωρά σε μια -κατά πολλούς- προσβλητική κίνηση, η οποία προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, ειδικά στα social media. Με το ζεύγος να φτάνει στην ουκρανική πρωτεύουσα και κατά την αποβίβασή του από το αεροπλάνο, προσφέρθηκε το παραδοσιακό κοροβάι. Το συγκεκριμένο στρογγυλό αρτοσκεύασμα συνοδεύεται με μια παράδοση αιώνων, κατά την οποία οι οικοδεσπότες δίνουν στους καλεσμένους τους ένα κομμάτι ψωμί βουτηγμένο σε αλάτι, ως προσφορά ειρήνης και σεβασμού.

Όπως φαίνεται στο οπτικοακουστικό υλικό, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρέθηκε μπροστά από το κοροβάι μπήκε άμεσα στο νόημα και έκοψε ένα κομμάτι, για να το βάλει στο στόμα του. Στη συνέχεια έκανε την ίδια κίνηση και προσέφερε το ψωμί και στη σύζυγό του, όμως εκείνη όχι μόνο δεν το έφαγε, αλλά το πέταξε κάτω.

Η χειρονομία αυτή σχολιάστηκε εκτενώς στα social media αλλά και από τα ΜΜΕ του Ισραήλ και της Ουκρανίας. Αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για προσβολή των Ουκρανών, με τον Νετανιάχου να προχωρά στην υπεράσπιση της συζύγου του και να σημειώνει ότι πρόκειται για υπερβολές, κατηγορώντας τα media ότι στέκονται σε ασήμαντα πράγματα αντί για τα πολύ μεγάλα οφέλη της επίσκεψής του στο Κίεβο.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επισήμανε τη Δευτέρα (19/08) ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν εξέλαβαν αυτήν τη χειρονομία ως δείγμα έλλειψης σεβασμού προς τη χώρα τους. Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε και την επιλογή στα χρώματα των ρούχων της Σάρα, προκειμένου να τιμήσει τη χώρα που επισκέφθηκε. Μάλιστα, έκανε και έντονη κριτική στα ΜΜΕ που δεν καλύπτουν επαρκώς τις επισκέψεις του σε άλλα κράτη.

Μεταξύ άλλων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε: «Αν χρειάζεται ένα τέτοιο περιστατικό για να καλύψουν τα ΜΜΕ μια επίσκεψη που συνοδεύεται από μια διευρυμένη εμπορική συμφωνία και άλλα σημαντικά οφέλη, τότε δεν πειράζει».