Αιχμές για τη σχέση του κινηματογράφου με τη βία και τα όπλα άφησε ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο διάλογος για το θέμα είναι μεν χρήσιμος, αλλά γίνεται «ετεροχρονισμένα».

Ο 76χρονος καλλιτέχνης ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου, κατά την έναρξη του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Sundance, για τη σχέση του Χόλιγουντ με την οπλοκατοχή, με αφορμή το πρόσφατο μακελειό σε σχολείο του Νιούταουν, στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ με 26 νεκρούς, εκ των οποίων 20 παιδιά, και πήρε, έστω και υπό την δημοσιογραφική πίεση, θέση, κάτι που απέφυγαν οι συντελεστές του Φεστιβάλ.

Ο Ρέντφορντ, γνωστός για τις φιλελεύθερες πολιτικές του απόψεις, αρχικά έμεινε σιωπηλός, αλλά καθώς οι ερωτήσεις επέμεναν, «άνοιξε» το στόμα του για να πει πώς παρατήρησε πρόσφατα πολλούς πίνακες ανάρτησης διαφημίσεων στο Λος Άντζελες στους οποίους προωθούνται όπλα.

Και με αφορμή αυτό το γεγονός σχολίασε: «Θεωρεί η (κινηματογραφική) βιομηχανία ότι τα όπλα θα βοηθήσουν στην πώληση εισιτηρίων; Δεν ξέρω, αλλά φαίνεται μία ερώτηση που αξίζει να θέσουμε στη βιομηχανία στην οποία ανήκω. Παρατηρώ πόσο συχνά χρησιμοποιούνται όπλα σε διαφημίσεις λες κι υπάρχει κάτι που μεταφράζεται θετικά».

Η Κέρι Πάτναμ, εκτελεστική διευθύντρια του μη κυβερνητικού ινστιτούτου Sundance, η οποία ρωτήθηκε επίμονα για το ίδιο θέμα, αρκέστηκε να πει ότι «δεν νομίζω ότι έχω κάτι να προσθέσω πράγματι σε αυτό».

Ο ο Τζον Κούπερ, διευθυντής του φεστιβάλ, προσπάθησε να αλλάξει το θέμα συζήτησης αναφερόμενος στο ντοκιμαντέρ «Valentine Road», για μία πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο της Καλιφόρνιας το 2008 που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ το Σάββατο. Μετά το περιστατικό στο Νιούταουν, η ταινία αυτή είπε «ξαφνικά απέκτησε νέα αξία».

Ένα μήνα μετά την επίθεση στο σχολείο του Νιούταουν, ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε τις πληρέστερες εδώ και δύο δεκαετίες προτάσεις για την θεσμοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των όπλων, ζητώντας την απαγόρευση των στρατιωτικών όπλων επίθεσης, καθώς και των μεγάλης χωρητικότητας γεμιστήρων και τον αυστηρότερο έλεγχο του μητρώου των αγοραστών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε 23 εκτελεστικά διατάγματα, που εισάγουν μέτρα τα οποία δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.

Από την πλευρά του, το ισχυρό αμερικανικό λόμπι των όπλων, η Εθνική Ενωση Οπλων (National Rifle Association), ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις Ομπάμα δεν αποτελούν «λύση στην κρίση που αντιμετωπίζουμε ως έθνος».